POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

Značaj podsticanja dobrih odnosa različitih starosnih grupa

Virus

„Međugeneracijska solidarnost i saradnja: imamo jedni druge“

Beograd, 4. avgust 2020.

 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas održana onlajn konferencija „Međugeneracijska solidarnost i saradnjaimamo jedni druge“, kao jedna u nizu aktivnosti koje se organizuju povodom obeležavanja Godine solidarnosti i saradnje.

Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlada Republike Srbije je 2020. godinu proglasila Godinom solidarnosti i saradnje.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa namerom da se istakne dugoročni značaj podsticanja dobrih odnosa između različitih starosnih grupa, kao i da se ukaže na opšti društveni progres koji se ostvaruje kroz saradnju različitih institucija čiji je rad usmeren na brigu o deci i starima.

Konferenciju je otvorio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je rekao da je međugeneracijska solidarnost i saradnja, pre svega odnos u kojem sve generacije, bilo da je reč o mladima ili osobama u poznim godinama, bezuslovno pomažu jedni drugima i razumeju potrebe, i da je to odnos bez kog nema napretka nijednog društva, nijedne države.

Đorđević je istakao da nas je aktuelna kriza podsetila na to da se solidarnost i saradnja moraju posmatrati kao trajni princip koji unapređuje društvo u celini i da je Srbiji potrebna sinergija iskustva i znanja starijih generacija i energije i znanja mladih generacija, jer bez tog spoja energije, iskustva i znanja nema izgradnje društva koje je zasnovano na poštovanju, razumevanju, toleranciji i poverenju.

Takođe, on je istakao da je neophodno kreiranje onih javnih politika i konkretnih rešenja koja doprinose unapređenju položaja naših najstarijih sugrađana.

Direktorka Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Regina de Dominićis je najpre čestitala ministru Đorđeviću i Vladi Republike Srbije na izboru ove strateški veoma važne teme međugeneracijske solidarnosti i dodala da svi moramo biti svesni toga da svetska populacija ubrzano stari, te da će do 2050. godine procenat starijih od 60 godina porasti za 50 odsto u razvijenim zemljama, dok će se taj broj u zemljama u razvoju utrostručiti.

De Dominićis je takođe istakla da je osnovni izazov sa kojim se Srbija suočavala tokom prethodne godine bilo upravo starenje populacije i njen demografski pad, te je investiranje u ovaj mehanizam od suštinske važnosti.

Ona je navela da projekcije za Srbiju govore da će se do 2041. godine populacija smanjiti za 12 odsto, te da je ponovno adresiranje teme intergeneracijske solidarnosti i saradnje utoliko hitnije.

Na konferenciji su prezentovani i rezultati jednogodišnjeg kvalitativnog i kvantitativnog istraživanja, sprovedenog u okviru projekta koji je realizovao Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, uz podršku resornog ministarstva.

Ovo istraživanje je  bilo usmereno na ispitivanje karakteristika i sadržaja međugeneracijske solidarnosti i njenog unapređenja, a ispitanici su bili predstavnici populacije mladih, starosti između 19 i 25 godina, i predstavnici populacije starih, učesnici između 68 i 89 godina.

U sklopu konferencije predstavljena je i publikacija “Iza međugeneracijskog ogledala – podsticanje međugeneracijske solidarnosti”, koja je nastala kao rezultat pomenutog projekta, od strane ekspertskog tima koji čine prof. dr Miroslav Brkić, doc. dr Zoran Vesić, mr Sandra Perić i MA Ivana Jakšić, navodi se u saopštenju.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/481534/znacaj-podsticanja-dobrih-odnosa-razlicitih-starosnih-grupa.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

(27.08.2020.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/462160/Vucic-s-Putinom-o-situaciji-na-Balkanu-i-partnerstvu

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2020.

USTAVNI SUD

Devizni prekršaj - Neprijavljivanje efektivnog stranog novca prilikom granične kontrole - Izricanje zaštitne mere - oduzimanja predmeta prekršaja - Odbijanje ustavne žalbe


DRŽAVNI SLUŽBENICI

Visoki službenički savet - Donet NOVI Poslovnik


TRGOVINA

Elektronska trgovina - Objavljeni vodiči za sigurnu e-trgovinu


PROMET NEPOKRETNOSTI

Centralizovana evidencija ugovora - Uređeno vođenje posebne centralizovane evidencije o ugovorima o prometu nepokretnosti


ZALOŽNO PRAVO

Puštena u rad oglasna tabla Registra zaloge


SUDSKA PRAKSA

Naknada štete


NAKNADA ŠTETE

Prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji


PLANSKI SISTEM REPUBLIKE SRBIJE

Obavezni elementi plana razvoja autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave


SUDSKA PRAKSA

Parnični postupak - Troškovi


PARNIČNI POSTUPAK

Pravo stranke na upotrebu svoga jezika u parničnom postupku


PODSTICAJ ZAPOŠLJAVANJU

Program "Moja prva plata"


SUDSKA PRAKSA

Radno pravo


ZAŠTITA OD DISKRIMINACIJE

Nije svako "pravljenje razlike" među licima diskriminacija


SOCIJALNA ZAŠTITA

Srbija će dobiti novi Zakon o Socijalnoj zaštiti


MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Sistem video-nadzora se koristi isključivo u skladu sa zakonom


PREKRŠAJI

Novi sistem elektronske kontrole i naplate parkiranja


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Novi propis - Autobuska stajališta


SAOBRAĆAJ

Hidrografska delatnost


SUBVENCIJE

Vlada Republike Srbije - Usvojen program rasporeda korišćenja subvencija za hotelijere


TURIZAM

Pomoć turističkim agencijama


KULTURA

Koncerti, festivali, priredbe


SUDSKA PRAKSA

Krivični postupak - Troškovi


IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

Osuđenici koriste "Skajp" i "Vajber" za kontakt sa porodicom tokom pandemije


ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Zakon o zaštiti od zarazne bolesti - Pojmovi iz Zakona


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)