POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Masovna vakcinacija jedino rešenje za okončanje pandemije

Beograd, 14. april 2021.

 

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar potvrdio je da naša zemlja nije više na trećem mestu u Evropi po broju novozaraženih od koronavirusa, i dodao da smo po broju smrtnosti, testiranih i onih koji su zadržani u bolnicama ubedljivo najbolji u regionu i šire.

Lončar je sinoć, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), ocenio da je dosadašnjim merama protiv epidemije napravljena ravnoteža između zdravlja i ekonomije.

Zdravlje i zdravstveni kapaciteti su nam bili na prvom mestu, a vodeći računa o privredi i ekonomiji, napravili smo najbolji balans, i to apsolutno pokazuju svi rezultati, naglasio je on.

Iz ove perspektive, kako je poručio, nije realno da skinemo maske u narednih nekoliko nedelja, ali težimo ka tome da vakcinišemo 3,5 miliona ljudi, što su ohrabrujuće stvari koje daju optimizam da možemo da imamo situaciju pod većom kontrolom.

Ministar je napomenuo da u Srbiji trenutno postoji i dovoljno vakcina i dovoljna zainteresovanost za vakcinaciju, te da prema najnovijem istraživanju ne postoji potreba za uvođenje obavezne imunizacije.

Lekari su se i ranije vakcinisali u dovoljnom broju, ali je bio problem sa mladim medicinskim sestrama koje su imale nedoumice oko trudnoće i planiranja porodice, predočio je on i dodao da je taj problem rešen nakon brojnih tribina i razgovora, u kojima im je objašnjeno da nema nikakvog dokaza da vakcina izaziva sterilitet.

Lončar je saopštio da je u proteklih nedelju dana vakcinisano više od 20 odsto medicinskih radnika, što je ogroman broj za nedelju dana, navodeći da je ukupno vakcinisano više od  65 odsto zaposlenih u zdravstvu.

Prema njegovim rečima, trenutni procenat vakcinisanih zdravstvenih radnika daje sigurnost, a radićemo i dalje na tome da taj broj bude što veći.

On je potvrdio da je u Srbiji od posledica koronavirusa preminulo 14 lekara koji su radili u kovid bolnicama i koji su imali komunikaciju i boravili u crvenim zonama, a svi ostali preminuli lekari nisu imali dodirne tačke sa kovid sistemom.

Istovremeno, ministar je podsetio na to da su izgrađene dve nove bolnice, nove laboratorije, kao i da će u vrednosti od približno 100 miliona evra biti kupljeno 60 skenera, 72 ultrazvučna, 110 rendgen aparata, 12 magnetnih rezonanci, 252 sanitetska vozila, više od 2.000 najmodernijih kreveta za intenzivne nege i 1.500 monitora.

Prema njegovim rečima, moramo da nastavimo da ulažemo u naše zdravstvene radnike, da im povećavamo platu, da ulažemo u njihovo usavršavanje, da ne dođemo sutra u situaciju da sve to kupimo, a da nema ko da nam radi.

Lončar je, kada je reč o vakcinama i dozvolama koje su izdate za njihovu upotrebu, podvukao da je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) među 50 najrigoroznijih u svetu i da proverava posebno svaku seriju koja dođe u zemlju.

Činjenica je da su vakcine apsolutno bezbedne i da broj od približno 3.000.000 datih doza vakcina potvrđuje to iza čega stoji ALIMS, naveo je ministar i precizirao da je na ovaj broj datih doza zabeleženo više od 600 blagih reakcija.

Prema njegovoj oceni, isuviše je rano proceniti kakva je efikasnost svake od vakcina koje su dostupne građanima Srbije, jer niko od proizvođača nije rekao da vas vakcina štiti 100 odsto i da se vi nećete razboleti kad primite vakcinu.

Možete da se razbolite ako ne vodite računa. Možete da se razbolite ako uđete u veliku koncentraciju virusa, ali vaša klinička slika će biti mnogo bolja i lakše ćete preboleti COVID-19, nego da se niste vakcinisali, ponovio je ministar.

On je naglasio da  u našoj zemlji ne postoji nijedan slučaj zgrušavanja krvi kao posledica primanja vakcine kompanije "Astra-Zeneka", i istovremeno najavio da se planira uvoz vakcine "Sputnjik lajt", kao i njeno ispitivanje u Srbiji.

Lončar je potvrdio da brazilski soj virusa nije registrovan u našoj zemlji, ali da je pitanje dana kada će biti zabeležen, budući da je evidentiran u Evropi.

Prema njegovim rečima, jedini način da sprečimo pojavu novih sojeva jeste široka vakcinacija, koja jedina u kratkom roku onemogućava virus da se širi i prenosi i dokazano uspešno deluje na sve mutacije.

Optimalno vreme za dobijanje podataka o efikasnosti vakcina je do kraja ove godine, istakao je ministar i napomenuo da su proizvođači prilikom isporuke vakcina davali garancije da će one razviti dovoljan broj antitela u trajanju od šest meseci.

Njihovo mišljenje je bilo da ćemo nakon šest meseci morati da idemo na još dve doze, što se sada ispituje, pa ćemo videti koja će biti nova uputstva. Proizvođači sada produžavaju period imuniteta posle vakcinacije na devet meseci, tako da je potrebno te podatke pratiti iz dana u dan, objasnio je Lončar.

Ministar je podsetio na to da je Srbija prva, čak pre zemalja Evropske unije, dobila vakcine, tako da smo u tom startu ispitivanja i učestvujemo u tome, jer niko nije pre nas krenuo sa vakcinacijom, pa da može da nam da rezultate.

Lončar je uputio molbu građanima da se tokom Uskrsa ponašaju kao i dosad jer će svako opuštanje prolongirati izlazak i rešavanje ovog problema.

On je dodao da posebno apeluje na mlade, navodeći da će u njihovoj vakcinaciji pomoći i studenti medicinskih fakulteta koji će razrešiti dileme koje imaju njihovi vršnjaci vezano za taj proces.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/536379/masovna-vakcinacija-jedino-resenje-za-okoncanje-pandemije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)