POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Počinje masovna vakcinacija stanovništva u Srbiji

 

Beograd, 19. januar 2021.

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predstavili su danas najmoderniji sistem za prijavu, zakazivanje i praćenje vakcina i imunizacije stanovništva Srbije, koji u svakom trenutku prati ceo proces – od nabavke vakcina do vakcinacije.

Vučić je u Palati Srbija, na prvoj sednici državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, objasnio da je reč o najsavremenijem informacionom sistemu putem kojeg se za svakog ko se vakciniše zna koju je vakcinu primio i kada i gde je vakcinisan.

On je istakao da se više neće dešavati situacije kao sa vakcinom za sezonski grip – da se ne zna koliko ima vakcina u frižiderima i da bude mali broj vakcinisanih jer nije vođena kampanja za vakcinaciju.

Prema njegovim rečima, jedan tim, koji se sastoji od jednog lekara i dva medicinska radnika, može dati 75 vakcina za pet časova, tako da će biti potrebno dosta medicinskog osoblja.

Predsednik je apelovao na građane da se odazovu vakcinaciji u najvećoj meri jer time čuvamo zdravlje naših ljudi, ali i stvaramo priliku da radimo još više i napornije kako bismo i 2021. bili prva ekonomija u Evropi.

Novi sistem e-vakcina je, kako je podvukao, još jedan dokaz da naše zdravstvo napreduje, ali i još jedan od načina, posle izgradnje kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, da naša država ide u korak sa najrazvijenijim zemljama.

Predsednik je saopštio da danas u Srbiji počinje masovno vakcinisanje kineskom vakcinom "Sinofarm" i zatražio da se ona što brže obavlja.

Naša država je bila među onima koji su učestvovali na donatorskoj konferenciji pri EU za izradu vakcina. Prvi smo iz regiona uplatili novac za COVAX sistem, specijalizovani program u okviru EU preko kojeg bi trebalo da od Unije dobijemo značajne količine vakcina, podsetio je on.

Vučić je izrazio uverenje da će na sastanku u četvrtak u Briselu razumeti potrebu stanovništva na Zapadnom Balkanu, kao i da ćemo ubrzo moći da računamo i na te vakcine.

Prema njegovim rečima, danas ili sutra trebalo bi da dobijemo 250.000 "Sputnjik V" vakcine, od kojih su 200.000 prve doze, a 50.000 druge doze, jer su jedino kod ruske vakcine različita prva i druga doza.

Takođe, kako je najavio, Srbija će potpisati trilateralni ugovor sa Poljskom i "Astra-Zenekom" za približno 800.000 vakcina, kako bi preko Varšave dobili i ta cepiva.

Vučić je, ukazavši na to da je kineska vakcina pokazala najmanje kontraindikacijapozvao ministarstva, pre svega prosvete, nauke i tehnološkog razvojaodbraneunutrašnjih poslova i zdravlja - da vakcinišu svoje zaposlene.

Predsednik je podvukao da treba da se vakcinišu i zaposleni u javnim preduzećima, kao i da se završi imunizacija u gerontološkim centrima.

Prema njegovim rečima, svaki put kada damo vakcinu zaštitili smo nečiji život, ne samo tog koji je dobio, već smo u lancu transmisije bolesti uspeli da izbacimo jednu kariku.

Istovremeno, on je najavio da će se sednice Operativnog tima za vakcinaciju održavati svakog jutra, u periodu od 7.30 i 8 časova, kako bi i državni vrh i građani bili izveštavani o tome šta je urađeno po pitanju vakcinacije, ali i šta je još moguće učiniti kako bi se vakcinacija ubrzala.

Brnabić je ponovila da danas kreće masovna vakcinacija građana u Srbiji i da se za to otvara prvi veliki punkt na Beogradskom sajmu.

Ona je precizirala da će prvo biti vakcinisani pripadnici MUP-aVojske Srbije i ostalih bezbednosnih službi, i dodala da su juče stigle dodatne količine "Fajzerove" vakcine i da se nastavlja imunizacija po gerontološkim centrima.

Prema njenim rečima, u Srbiju je do sada stiglo ukupno 1.054.950 vakcina, a ugovoreno je, delom i plaćeno, 6.182.200 vakcina, tako da smo po tome jedna od najboljih država u Evropi.

Za sve u Evropi je sada najveći izazov kako da se te vakcine administriraju i što pre obavi vakcinacija, objasnila je premijerka i naglasila da Srbija taj proces obavlja na sistematičan način.

Ona je istakla da do sada nismo imali sistem koji to može da prati na pravi način, dok sada možemo da pratimo vakcinu od dolaska u našu zemlju, kada sleti avion na aerodrom do trenutka dolaska u magacinizlaska iz njegaprijema u zdravstvenu ustanovuproces vakcinacije, kao i ono što se dešava posle.

Takođe, prate se i one vakcine koje ne mogu da se upotrebe ako su oštećene ili nisu adekvatno čuvane, napomenula je Brnabić i dodala da vakcine stižu u dva centralna magacina u Srbiji – Institut "Torlak" i magacin RFZO "Farmalogist".

Premijerka je pozvala građane da se prijave za imunizaciju preko portala eUprave ili telefonskim putem, budući da je pušten u rad i kontakt centar, pri čemu će dobiti poruku o terminu vakcinacije.

Prema njenoj oceni, ovaj sistem daje osnovu za razvoj e-zdravstva, što je jedan od prioriteta Vlade – digitalizacija zdravstvenog sistema kako bi građani imali što bolju uslugu.

Najveći gradovi u Srbiji su spremni za vakcinaciju i uglavnom su pripremili ili privode kraju uređenje punktova na kojima će građani moći da prime cepivo, prateći plan države da danas počne masovna vakcinacija.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su i prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Takođe, prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i ministar bez portfelja Nenad Popović.

Učešće na sednici uzeli su i direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović, kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i drugi.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/512811/pocinje-masovna-vakcinacija-stanovnistva-u-srbiji.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)