POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

Srbija ostvarila izuzetne uspehe u zdravstvu i privredi

Beograd, 23. februar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija uspela u ovom teškom periodu koje je obeležila pandemija COVID-19 da uradi dve izuzetne stvari – da ima najmanji pad BDP u Evropi u 2020. i da bude druga u Evropi po broju vakcinisanih, a prva po broju revakcinisanih, odnosno ukupno zaštićenih građana.

Brnabić je na predstavljanju 13. izdanja "Sive knjige 2021" NALED-a istakla da je Srbija sada zaista potpuno drugačija zemlja, što Vladi daje vetar u leđa za dalje reforme, uz napomenu da se ti uspesi nisu desili slučajno.

To je postignuto zahvaljujući reformama i finansijskoj konsolidaciji u prethodnom periodu, navela je ona i iskazala zahvalnost NALED-u na dugogodišnjoj podršci u reformama i pomoći državi da identifikuje i implementira ključne stvari, kako bismo postali zemlja u kojoj će biti lakše poslovanje i veći kvalitet života građana.

Premijerka je podsetila na to da je 2020. bila veoma teška godina za Srbiju i ceo svet, sa izazovima koje niko nije očekivao, dodavši da se očekuje da će i 2021. biti izazovna.

Prema njenim rečima, tokom ove krize Vlada je pokušavala da nađe najbolji balans između zdravlja građana i zaštite zdravstvenog sistema i privedne aktivnosti, ekonomije i života, to jest mentalnog zdravlja nacije.

Tokom 2020. trudili smo se da to uradimo i to ćemo raditi još do polovine 2021. ili čak i do kraja ove godine. Videćemo kako bude išla imunizacija i u Evropi i u svetu, jer nismo ostrvo za sebe. Ako naši susedi i partneri tu nemaju uspeha onda ćemo i mi trpeti posledice, objasnila je ona.

Brnabić je napomenula da smo do sada imali ukupno deset izmena protokola kako bismo što efikasnije lečili obolele od COVID-19, ističući da smo kupili dovoljno testova i stalno ih nabavljamo.

Ona je podsetila na to da su u kriznoj godini zaposleni novi zdravstveni radnici, i precizirala da su plate u ovom sektoru zaključno sa 1. januarom 2021. povećane za ukupno 15 odsto, kao i da im je obezbeđeno po 10.000 dinara.

Na taj način smo postigli najbolje rezultate u zdravstvu u 2020. godini, a i u privredi smo imali najbolje rezutlate u Evropi, s obzirom na to da je pad BDP-a naše zemlje bio svega jedan odsto, ukazala je predsednica Vlade.

Takođe, kako je dodala, u 2020. godini industrijska proizvodnja je povećana za 0,4 odsto u odnosu na 2019. godinu, a registrovano je i približno 50.000 više zaposlenih.

Ona je naglasila da smo i u najgorim vremenima, kada su se svi u svetu suočavali sa gubitkom posla, mi postavljali kamene temeljce za nove japanske i nemačke fabrike, što najbolje govori o tome koliko vere neko ima u budućnost naše zemlje.

Brnabić je podsetila na to da su povećane plate, penzije i minimalna zarada, dok je javni dug ostao ispod nivoa od 60 odsto BDP-a.

Uveli smo elektronsku razmenu podataka zahvaljujući čemu su od 1. juna 2017. organi državne uprave i lokalne samouprave razmenili međusobno 22 miliona podataka, što znači 22 miliona puta naši građani nisu išli na šalter, navela je ona.

Predsednica Vlade je podvukla da će i u 2021. godini biti nastavljena podrška privredi i građanima, i najavila da uskoro počinje realizacija trećeg paketa pomoći države koji je vredan 250 milijardi dinara.

Ona je napomenula da ukupna podrška države kroz sva tri paketa pomoći za privredu i građane iznosi osam milijardi evra.

Pored borbe sa koronom, Brnabić je navela da su izazovi države dalji rast i razvoj privrederast plata i penzijagrađenje infrastrukture, ali i nastavak digitalizacije.

U tom smislu, ona je najavila digitalizaciju zdravstva u okviru koje bi bile razvijene elektronske usluge poput e-zdravstvenog kartona, e-uputa e-bolovanja.

Premijerka je podsetila na to da je osnovano Koordinaciono telo za digitalizaciju komplenog zdrvstvenog sistema čiji su, između ostalih, članovi i predstavnici NALED-a.

U planu je, kako je dodala, i proširenje obuhvata sezonskih radnika na turizam i građevinu kroz elektronski sistem za prijavu sezonskih radnika kako bi se smanjila siva ekonomija.

Brnabić je najavila da će u okviru Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biti sprovedene neke ključne reforme, a jedna od njih je uvođenje socijalnih karata za koje je nedavno usvojen zakon u Narodnoj skupštini.

Prema njenim rečima, sada kreće implementacija tog zakona, jer on donosi jednu od ključnih reformi za najugroženije stanovnike u Srbiji.

Ona je najavila i rad na donošenju zakona o nestandardnim radnim odnosima, kao i onlajn fiskalizaciju, koja je definisana kroz nedavno doneti Zakon o fiskalizaciji.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/522228/srbija-ostvarila-izuzetne-uspehe-u-zdravstvu-i-privredi.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

(02.04.2021.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/476554/Brojevi-bolji-mora-se-slusati-Krizni-stab

https://www.politika.rs/sr/clanak/476859/Kon-Medicinski-deo-Kriznog-staba-je-kocnicar-u-popustanju-mera

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
REGISTAR PROPISA


FINANSIJE

BESPLATNI PROPISI
Službeni glasnik RS
Grad Beograd
Službeni glasnik RS (Međ. ugovori)
Stari propisi
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za april 2021.

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Objavljen Zakon o klimatskim promenama


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Prvi ugovori za čistiji vazduh u 31 gradu i opštini


VEŠTAČENJE

Veštačenje posledica povreda kičmenog stuba i karlice


UNUTRAŠNJI POSLOVI

Potpisan Sporazum o saradnji MUP-a i Udruženja osiguravača Srbije


IZ DRUGIH IZDANJA

Polemike posle predloga za promenu koncepta nužne odbrane - Suština je u tumačenju Zakona


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Primena instituta nužne odbrane


DRŽAVNA UPRAVA

NAJU najvažnija institucija za stručno usavršavanje državnih službenika


DIGITALIZACIJA

Digitalna pismenost i digitalna povezanost za sve građane


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE

Podeljena odgovornost - doprinos u nastanku štete


RADNO PRAVO

Neke dileme povodom prestanka radnog odnosa zbog otvaranja stečajnog postupka


SUDSKA PRAKSA - RADNO PRAVO

Borivoje Živković, sudija Apelacionog suda u Beogradu u penziji


RADNO PRAVO

Radno vreme


RADNO PRAVO

Komunalna delatnost - Kolektivni ugovor za zaposlene u komunalnoj delatnosti


OBLIGACIONO PRAVO

Ugovor o ortakluku u našem pravnom sistemu


VLADA

Popis stanovništva u oktobru ove godine


FINANSIJE

Agencija "Fič" potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou od BB+


IZ DRUGIH IZDANJA

Gramatički i prirodni rod imenica


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)