POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

Srbija ostvarila izuzetne uspehe u zdravstvu i privredi

Beograd, 23. februar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija uspela u ovom teškom periodu koje je obeležila pandemija COVID-19 da uradi dve izuzetne stvarida ima najmanji pad BDP u Evropi u 2020. i da bude druga u Evropi po broju vakcinisanih, a prva po broju revakcinisanih, odnosno ukupno zaštićenih građana.

Brnabić je na predstavljanju 13. izdanja "Sive knjige 2021" NALED-a istakla da je Srbija sada zaista potpuno drugačija zemlja, što Vladi daje vetar u leđa za dalje reforme, uz napomenu da se ti uspesi nisu desili slučajno.

To je postignuto zahvaljujući reformama i finansijskoj konsolidaciji u prethodnom periodu, navela je ona i iskazala zahvalnost NALED-u na dugogodišnjoj podršci u reformama i pomoći državi da identifikuje i implementira ključne stvari, kako bismo postali zemlja u kojoj će biti lakše poslovanje i veći kvalitet života građana.

Premijerka je podsetila na to da je 2020. bila veoma teška godina za Srbiju i ceo svet, sa izazovima koje niko nije očekivao, dodavši da se očekuje da će i 2021. biti izazovna.

Prema njenim rečima, tokom ove krize Vlada je pokušavala da nađe najbolji balans između zdravlja građana i zaštite zdravstvenog sistema i privedne aktivnosti, ekonomije i života, to jest mentalnog zdravlja nacije.

Tokom 2020. trudili smo se da to uradimo i to ćemo raditi još do polovine 2021. ili čak i do kraja ove godine. Videćemo kako bude išla imunizacija i u Evropi i u svetu, jer nismo ostrvo za sebe. Ako naši susedi i partneri tu nemaju uspeha onda ćemo i mi trpeti posledice, objasnila je ona.

Brnabić je napomenula da smo do sada imali ukupno deset izmena protokola kako bismo što efikasnije lečili obolele od COVID-19, ističući da smo kupili dovoljno testova i stalno ih nabavljamo.

Ona je podsetila na to da su u kriznoj godini zaposleni novi zdravstveni radnici, i precizirala da su plate u ovom sektoru zaključno sa 1. januarom 2021. povećane za ukupno 15 odsto, kao i da im je obezbeđeno po 10.000 dinara.

Na taj način smo postigli najbolje rezultate u zdravstvu u 2020. godini, a i u privredi smo imali najbolje rezutlate u Evropi, s obzirom na to da je pad BDP-a naše zemlje bio svega jedan odsto, ukazala je predsednica Vlade.

Takođe, kako je dodala, u 2020. godini industrijska proizvodnja je povećana za 0,4 odsto u odnosu na 2019. godinu, a registrovano je i približno 50.000 više zaposlenih.

Ona je naglasila da smo i u najgorim vremenima, kada su se svi u svetu suočavali sa gubitkom posla, mi postavljali kamene temeljce za nove japanske i nemačke fabrike, što najbolje govori o tome koliko vere neko ima u budućnost naše zemlje.

Brnabić je podsetila na to da su povećane plate, penzije i minimalna zarada, dok je javni dug ostao ispod nivoa od 60 odsto BDP-a.

Uveli smo elektronsku razmenu podataka zahvaljujući čemu su od 1. juna 2017. organi državne uprave i lokalne samouprave razmenili međusobno 22 miliona podataka, što znači 22 miliona puta naši građani nisu išli na šalter, navela je ona.

Predsednica Vlade je podvukla da će i u 2021. godini biti nastavljena podrška privredi i građanima, i najavila da uskoro počinje realizacija trećeg paketa pomoći države koji je vredan 250 milijardi dinara.

Ona je napomenula da ukupna podrška države kroz sva tri paketa pomoći za privredu i građane iznosi osam milijardi evra.

Pored borbe sa koronom, Brnabić je navela da su izazovi države dalji rast i razvoj privrede, rast plata i penzija, građenje infrastrukture, ali i nastavak digitalizacije.

U tom smislu, ona je najavila digitalizaciju zdravstva u okviru koje bi bile razvijene elektronske usluge poput e-zdravstvenog kartona, e-uputa i e-bolovanja.

Premijerka je podsetila na to da je osnovano Koordinaciono telo za digitalizaciju komplenog zdrvstvenog sistema čiji su, između ostalih, članovi i predstavnici NALED-a.

U planu je, kako je dodala, i proširenje obuhvata sezonskih radnika na turizam i građevinu kroz elektronski sistem za prijavu sezonskih radnika kako bi se smanjila siva ekonomija.

Brnabić je najavila da će u okviru Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biti sprovedene neke ključne reforme, a jedna od njih je uvođenje socijalnih karata za koje je nedavno usvojen zakon u Narodnoj skupštini.

Prema njenim rečima, sada kreće implementacija tog zakona, jer on donosi jednu od ključnih reformi za najugroženije stanovnike u Srbiji.

Ona je najavila i rad na donošenju zakona o nestandardnim radnim odnosima, kao i onlajn fiskalizaciju, koja je definisana kroz nedavno doneti Zakon o fiskalizaciji.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/522228/srbija-ostvarila-izuzetne-uspehe-u-zdravstvu-i-privredi.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)