POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

TURIZAM

Subvencije turističkim agencijama 

Gubici u domaćem turizmu približno milijardu evra

Beograd, 6. novembar 2020.

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da je domaći turizam najviše pogođen pandemijom koronavirusa, a gubici u tom sektoru iznose približno milijardu evra.

Matić je, gostujući na Televiziji Pink, rekla da je, bez obzira na krizu izazvanu epidemijom, potencijal Srbije u turizmu ogroman i da je domaći turizam u nepovoljnoj situaciji doživeo procvat.

Država je, kako je navela, još na početku godine donela nekoliko ključnih mera, pre svega Uredbu o zamenskim putovanjima, jer su turističke agencije bile u problemu – oko 85 miliona evra vrednosti aranžmana je bilo ugovoreno.

Prema njenim rečima, u trenutku kada se shvatilo da će turistička sezona propasti, država je pomogla da agencije ne bankrotiraju.

Ona je istakla da je veliku podršku države dobio sektor hotelijerstva i da je 312 hotela u 68 mesta u Srbiji dobilo pomoć od 10,5 miliona evra, uz pojašnjenje da je reč o subvencijama od 350 evra po ležaju i 150 evra po smeštajnim jedinicima.

Ministarka je napomenula da su najviše pogođeni hoteli u velikim gradovima, dok su banje i planine doživele neku vrstu procvata.

Matić je primetila da se menjaju prioriteti u domaćem tuzimu u epidemiološkim uslovima i da sve više dobijaju na značaju destinacije u kojima porodice mogu da se izoluju i u kojima ima sadržaja za planinarenje, pešačenje, biciklizam i drugo.

Ona je ukazala na to da se ove godine ispostavilo da su u seoskom turizmu ograničeni smeštajni kapaciteti, na čemu će se raditi u narednom periodu, kao i na sadržaju, jer turisti očekuju da imaju aktivnosti tokom odmora.

Naši građani vole da putuju, a Srbija je odavno zavredela da postane i našim građanima jedna od omiljenih destinacija. Ranije nismo dovoljno razvijali domaći turizam, a od 2012. godine smo počeli više da radimo na njegovom potenciranju i razvoju infrastrukture, istakla je ministarka.

Matić je, govoreći o sektoru trgovine, istakla da u Srbiji nije bilo nestašica proizvoda i da su prodavnice od početka pandemije dobro snabdevene, za razliku od nekih drugih zemalja.

Imali smo kratak zastoj sa snabdevanjem brašnom i kvascem, ali i to je brzo rešeno. Bilo je sasvim dovoljno i domaćih i uvoznih proizvoda, rekla je ona.

Ministarka je naglasila da će prioriteti za resorno ministarstvo u narednom periodu biti da se turizam izvede iz krize, kao i da se nastavi projekat izgradnje lokalnih računarskih mreža u osnovnim školama.

Ona je rekla da je završena mreža u 900 škola, a sledeće godine biće još 500, čime će sve škole biti pokrivene računarskom mrežom, uz napomenu da je započet veliki projekat širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u ruralnim krajevima.

To znači da će ekonomski najnerazvijeniji krajevi dobiti telekomunikacionu infrastrukturu, koja, pored putne i železničke, predstavlja osnov za ostanak građana u tim krajevima, dalji ekonomski razvoj i privlačenje stranih investicija, naglasila je Matić.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/495613/gubici-u-domacem-turizmu-priblizno-milijardu-evra.php

  

* * *

 

Za subvencije turističkim agencijama 150 miliona dinara

 

Beograd, 5. novembar 2020.

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić ocenila je danas da je usvajanjem Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu, kojim je odobreno 150 miliona dinara za subvencije premija polisa osiguranja turističkim agencijama, učinjen značajan korak za pomoć turističkom sektoru tokom pandemije COVID-19.

Matić je objasnila da je cilj ove mere da se pomogne turističkim agencijama, a posebno manjim organizatorima putovanja, koji su najviše ugroženi tokom krize.

Turizam je u Srbiji, kao i u celom svetu, jedna od oblasti koja je najviše pogođena posledicama pandemije i neophodna je podrška države, podvukla je ministarka.

Ona je podsetila na to da su većini turističkih agencija istekle obavezne polise osiguranja, što ih dovodi u situaciju da izgube licence za rad, dok epidemiološka situacija predstavlja dodatni faktor rizika koji osiguravajuće kuće uzimaju u obzir prilikom ugovaranja novih polisa.

Prema njenim rečima, sistem garancije putovanja je neophodan kako bi putnici bili zaštićeni, ali je u otežanim uslovima za rad agencijama, posebno manjim, predstavljao velike izdatke koje će subvencijama biti umanjene.

Vlada je, kako je podsetila, i u prethodnom periodu donela niz mera za pomoć turizmu, počev od marta 2020. kada je na predlog resornog ministarstva usvojila Uredbu o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19.

Na taj način sprečen je bankrot turističkih agencija i otpuštanje njihovih zaposlenih, a omogućeni su i povoljni krediti za likvidnost i obrtna sredstva iz posebnog programa Fonda za razvoj za mala i srednja preduzeća i preduzetnike.

Matić je navela da je Vlada pokrenula i Program bespovratne podrške za hotelijere iz 68 mesta Srbije, ali i sprovela druge ekonomske mere za ublažavanje negativnih posledica na privredu, koje su koristila i ugostiteljsko-turistička preduzeća.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/495451/za-subvencije-turistickim-agencijama-150-miliona-dinara.php

 

* * *

 

Novi paket pomoći turističkim agencijama

 

Beograd, 4. novembar 2020.

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da će država još jednom pružiti posebnu pomoć turističkim agencijama kroz subvencionisanje polise osiguranja koja im je neophodna da bi dobile licencu za rad, što je bio jedan od najvećih problema.

Matić je u izjavi za agenciju Tanjug rekla da je taj novi paket pomoći dogovoren na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima udruženja turističkih agencija, napomenuvši da je taj predlog usaglašen i sa Ministarstvom finansija.

Predložena mera odnosi se na subvencionisanje dela premije osiguranja, kako bi se organizatorima putovanja pomoglo u postupku izdavanja novih polisa osiguranja, čija je cena, usled pojačanog rizika, značajno viša u odnosu na period pre pandemije, objasnila je ministarka.

Ona je, govoreći o proceduri, navela da će agencije platiti premiju osiguranja osiguravajućim kućama i dobiće za to refundaciju dela sredstava od resornog ministarstva.

Imali smo u vidu da je to posebno važno za one koji su najugroženiji, a to su manje agencije koje postoje godinama kao porodični biznisi, istakla je Matić i dodala da su ove agencije imale najveći problem da plate polise osiguranja koje su za njih bile visoke.

Ministarka je ukazala na to da je pandemija najviše pogodila sektor turizma, kako u Srbiji, tako i na globalom nivou, i da su gubici u tom segmentu ogromni, napomenuvši da oni sa sektorom hotelijerstva, ugostiteljstva i organizacije događaja iznose približno milijardu evra

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/495121/novi-paket-pomoci-turistickim-agencijama.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)