POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

U proteklih godinu dana povećana spoljnopolitička snaga Srbije

Beograd, 30. oktobar 2021.

 

Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u proteklom periodu imalo jednu od najdinamičnijih godina u svojoj novijoj istoriji.

U saopštenju se navodi da su spoljnopolitička snaga i kredibilitet Srbije u tom periodu uvećani, zahvaljujući promenjenim geopolitičkim okolnostima, ali i uspesima naše zemlje na planu ekonomije i njenom pozicioniranju kao garanta stabilnosti i motora razvoja regiona.

Ministarstvo je u proteklih godinu dana delovalo na ostvarivanju tri prioritetna cilja: odbrani državnih interesa i sprovođenju spoljnopolitičkih prioriteta, angažovanju na planu podrške povećanju izvoza i promociji Srbije kao destinacije za investiranje, nastavku modernizacije rada Ministarstva i diplomatske službe.

Prateći ekonomsku ekspanziju Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova osnovalo je prvi put Sektor za ekonomsku diplomatiju, koji će biti promoter izvoza i Srbije kao najprivlačnije investicione destinacije u ovom delu sveta.

O pojačanoj aktivnosti srpske diplomatije svedoči i veliki broj susreta i bilateralnih poseta ministra Nikole Selakovića u prvih godinu dana mandata. U tom periodu ministar Selaković imao je 354 susreta sa stranim zvaničnicima: između ostalog sa 16 predsednika, 10 premijera i 110 sastanaka sa ministrima spoljnih poslova. U istom periodu imao je 84 susreta na marginama multilateralnih skupova i 70 sastanaka sa stranim ambasadorima u Beogradu, kao i sastanke sa velikim brojem parlamentaraca, privrednika i predstavnika kulturnih i verskih institucija.

Kada se tome dodaju 32 bilateralne posete stranim državama i 18 poseta inostranih zvaničnika kojima je ministar Selaković bio domaćin, 38 potpisanih međudržavnih sporazuma, desetine video-sastanaka i telefonskih razgovora sa stranim zvaničnicima, vidi se da je srpska diplomatija u proteklih godinu dana, bez obzira na ograničavajuće okolnosti u uslovima pandemije virusa korona, imala pune ruke posla.

Sa mnogim šefovima diplomatija, ministar Selaković je u proteklih godinu dana imao višestruke susrete, pa je tako sa ministrom inostranih poslova Mađarske Peterom Sijartom razgovarao pet puta, sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom četiri puta, sa italijanskim ministrom Luiđijem di Majom i indijskim šefom diplomatije Subramanjamom Džaišankarom po tri puta, a po dva susreta imao je sa ministrima inostranih poslova Kine Vang Jiem i Nemačke Hajkom Masom. Selaković je imao priliku da se dva puta susretne i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Kruna ovogodišnjih diplomatskih aktivnosti Srbije bilo je organizovanje komemorativnog skupa povodom 60-godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih, na kojem je učestvovalo 120 delegacija, a ministar Selaković je tom prilikom, za četiri dana, na marginama događaja imao čak 52 aktivnosti sa šefovima gostujućih delegacija.

Rukovođeno principima humanosti i solidarnosti, Ministarstvo spoljnih poslova je, u koordinaciji sa drugim institucijama Republike Srbije, aktivno učestvovalo u realizaciji donacija medicinske opreme i oko milion doza vakcina protiv Kovid-19 brojnim državama u regionu i Evropi, ali i na drugim kontinentima, prvenstveno Africi. Osim toga, Srbija je opredelila i oko 300 tona prehrambenih proizvoda na ime pomoći afričkim državama.

Ministarstvo spoljnih poslova je u protekloj godini počelo da otvara vrata za mlade ljude, i u okviru strategije kadrovskog obnavljanja i podmlađivanja srpske diplomatije potpisani su protokoli o saradnji sa 15 državnih fakulteta sa šest univerziteta, kao i protokol o saradnji sa Organizacijom srpskih studenata u inostranstvu. Više od 150 mladih će od sledeće godine biti podrška u radu MSP i obavljati stručnu praksu u zemlji i DKP-ovima Srbije u inostranstvu.

Ministarstvo je, uvođenjem nove digitalne platforme za konzularne usluge i novim servisima za građane, uhvatilo korak sa savremenim nastojanjima da se korisnicima ove vrste usluga omogući da u što manje koraka i sa što manje čekanja zadovolje svoje administrativne potrebe.

Veliki pomak učinjen je i na planu zakonske regulative, time što su u proceduru ušla dva veoma važna nacrta zakona – o spoljnim poslovima i o učešću civila u mirovnim misijama van granice Srbije.

Učinjeni su i prvi koraci u pravcu proširenja diplomatsko-konzularne mreže, kako bi se Srbija spoljnopolitički i ekonomski vratila u delove sveta koje je u bliskoj prošlosti napustila.

Saradnja sa dijasporom i Srbima u regionu podignuta je na znatno viši nivo. Konkursima pomoći i sufinansiranjem oko 200 projekta radi se na očuvanju i jačanju veza sa matičnom državom. Otvorena su 23 nova odeljenja dopunskih škola u inostranstvu, a 700 dece više ove godine uče srpski jezik, što je povećanje od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prvi put obeleženi su Dan maternjeg jezika i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Veliki pomaci u proteklom periodu učinjeni su na polju javne diplomatije. Pušten je u rad novi veb-sajt Ministarstva spoljnih poslova, a uz redizajnirani sajt, uveden je i novi vizualni identitet Ministarstva. Ministarstvo je počelo da deluje i na polju digitalne diplomatije, a diplomatsko-konzularna mreža je imala i svojevrsnu ofanzivu u inostranim medijima sa ciljem popravljanja reputacije Srbije i približavanja srpskih političkih i ekonomskih inicijativa stranoj publici.

Ministarstvo je, zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja i drugim nadležnim institucijama, bilo angažovano na planu vraćanja predmeta srpske kulturne i materijalne baštine u maticu, navodi se u saopštenju.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/586552/u-proteklih-godinu-dana-povecana-spoljnopoliticka-snaga-srbije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)