POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Srbija ulaže napore u rešavanje pitanja izbeglica

Beograd, 5. oktobar 2020.

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da nas je pandemija izazvana koronavirusom podsetila na značaj međunarodne saradnje i solidarnosti, dodajući da posebnu zahvalnost dugujemo UNHCR-u i OEBS-u koji su omogućili stambeno zbrinjavanje najugroženijih izbeglica.

Zvanični sajt Vlade Republike Srbije prenosi u celini istupanje Dačića na 71. zasedanju Izvršnog komiteta Visokog komesarijata UN za izbeglice:

„Poštovani predsedavajući,

Ekselencije,

Dame i gospodo,

Velika mi je čast i zadovoljstvo što u ime Republike Srbije imam priliku da izrazim podršku naporima UNHCR-a na sveukupnim zalaganjima u zaštiti svih kategorija prisilno raseljenih lica. Delovanje i rad UNHCR-a posebno su važni u ovim teškim okolnostima kada su nevolje raseljenog stanovništva dodatno otežane zdravstvenom krizom uzrokovanom pandemijom COVID-19.

Pandemija nas je podsetila na značaj međunarodne saradnje i solidarnosti u prevazilaženju teškoća. Iako su problemi koje je ona sa sobom donela značajni, izazovi u ostvarivanju zaštite izbeglica i raseljenih lica nastavljaju da okupiraju pažnju država i međunarodnih institucija.

Veoma su zabrinjavajući poslednji podaci koji nam govore da je u svetu trenutno prisutno 26 miliona izbeglica, 45,7 miliona interno raseljenih lica, kao i 4,2 miliona tražilaca azila.

Sa žaljenjem konstatujemo porast broja kako prisilno raseljenih, tako i migranata na globalnom nivou. Rešavanje ovih kompleksnih problema predstavlja test naše odgovornosti i posvećenosti principima humanosti i solidarnosti.

Dame i gospodo,

Koristim priliku da još jednom zahvalim svima koji su pomogli realizaciju Zajedničkog regionalnog stambenog programa trajnog zbrinjavanja izbeglica i raseljenih lica sa prostora bivše SFRJ, a koji se sprovodi u Republici Srbiji, Bosni i Hercegovini, Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Posebnu zahvalnost dugujemo UNHCR-u i OEBS-u koji su omogućili stambeno zbrinjavanje najugroženijih izbeglica. Naši zajednički napori doveli su do toga da je u Srbiji posredstvom Regionalnog stambenog programa do danas stambeno zbrinuto 5.143 porodica.

Regionalni stambeni program je primer da se put ka rešenju uvek može pronaći, onda kada za tako nešto postoji volja. To je veoma važna poruka jer u Srbiji, osim izbeglica iz bivše SFRJ, boravi i približno 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, za koje se ni nakon 21 godine nisu stekli uslovi za održivi povratak.

I ovom prilikom moram da naglasim da je zanemarljiv broj njih ostvario svoje pravo na povratak, nesmetano raspolaganje imovinom, nediskriminaciju i nesmetan pristup političkim, ekonomskim i socijalnim pravima na Kosovu i Metohiji.

Poštovani učesnici skupa,

Populacija interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije predugo čeka na rešavanje osnovnih egzistencijalnih pitanja. Podsećamo na to da se Srbi sa Kosova i Metohije više od dve decenije nalaze van svojih domova, što predstavlja jedno od najdugotrajnijih internih raseljenja u Evropi.

Održivi povratak u svoje domove uspelo je da ostvari samo 1,9 odsto njih, što je najmanja stopa povratka u svetu. Interno raseljena lica su danas taoci nerešenih pitanja, njima nije omogućen održivi povratak na Kosovo i Metohiju, kao ni pristup pripadajućim ljudskim pravima.

Poražavajuća je činjenica da zaštita njihovih prava nije obezbeđena od strane onih koji su se na to obavezali i kojima je to u mandatu.

Smatramo da je došlo vreme da se preduzmu konkretne mere da se ovim ljudima pomogne. Iskustva, kao i modeli i alati koji su razvijeni za rešavanje produžene izbegličke situacije u okviru Regionalnog stambenog programa za izbeglice, mogli bi, uz određene modifikacije, biti primenjeni i u slučaju interno raseljenih lica u Srbiji.

Zato bismo visoko cenili dodatno angažovanje i podršku međunarodnih partnera na rešavanju problema produženog raseljenja Srba sa Kosova i Metohije, uz uvažavanje naučenih lekcija i ponavljanje dobre prakse.

Ovom prilikom ističem da Republika Srbija već pruža podršku interno raseljenim licima sa Kosova i Metohije - sprovođenjem programa finansiranih iz budžeta Republike Srbije, donatorskim sredstvima i sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

U očekivanju konkretnih inicijativa za rešavanje situacije dugotrajnog internog raseljenja u Srbiji, želeo bih, na kraju, da još jednom zahvalim visokom komesaru Grandiju i UNHCR-u, na njihovoj posvećenosti i neumornom radu na pomoći svim prisilno raseljenim licima u okolnostima pandemije, kao i na angažmanu u okviru globalne izbegličko-migracione krize.

UNHCR i drugi međunarodni partneri mogu i ubuduće računati na posvećenost i konstruktivnu saradnju Republike Srbije u naporima da se prevaziđu problemi izbeglica i interno raseljenih lica, koji čine jednu od najranjivijih grupa današnjice.

Hvala na pažnji”, naveo je Dačić.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/489852/srbija-ulaze-napore-u-resavanje-pitanja-izbeglica.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

(27.08.2020.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/462160/Vucic-s-Putinom-o-situaciji-na-Balkanu-i-partnerstvu

(25.09.2020.)

(15.10.2020.)

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2020.

ELEKTRONSKA UPRAVA

Značenje pojmova iz Zakona o elektronskoj upravi


TELEKOMUNIKACIONA INFRASTRUKTURA

Raspisan poziv za gradnju internet mreže u 55 ruralnih naselja


DIGITALIZACIJA I ELEKTRONSKE USLUGE

Srbija jedina nije izgubila ni dan od nastave


SUDSKA PRAKSA - Energetika

Isporuka električne energije


PRAVOSUĐE

Objavljeno uputstvo za korišćenje aplikacije "eAukcija" – Od septembra – jedini način javne prodaje u izvršnom postupku


SUDSKA PRAKSA - Ustavni sud

Vršenje roditeljskog prava


SUDSKA PRAKSA - Vanparnični postupak

Pravni zaključak VKS i odluke viših i osnovnih sudova


PARNIČNI POSTUPAK

Predlog za vraćanje u pređašnje stanje Darko Rašković, sudija Osnovnog suda u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA - Radno pravo

Ostvarivanje prava u Vojsci Srbije


OBLIGACIONO PRAVO

Jemstvo i odstupanje od akcesornosti Borivoje Živković, sudija Apelacionog suda u penziji


SUDSKA PRAKSA - Uzbunjivanje

Zaštita uzbunjivača


IZVRŠNI POSTUPAK

Zaštita izvršnog poverioca od uništenja, oštećenja ili umanjenja imovine popisane u izvršnom postupku Prof. dr Velisav Marković, Vanredni profesor, Fakultet zdravstvenih i poslovnih studija


PLANIRANJE I IZGRADNJA

Izdavanje lokacijskih uslova - Nova Uredba o lokacijskim uslovima


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Apelacioni sud u Kragujevcu - Izvršenje krivičnog dela od strane mlađeg punoletnika i izvršenje prema maloletniku

BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)