POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PROMENE USTAVA

Izmene Ustava

u oblasti pravosuđa jedna od najvažnijih karika u jačanju vladavine prava

Beograd, 7. jun 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, obrazlažući Predlog za promenu Ustava Srbije, da je to veoma važna tema i jedan od tri ključna prioriteta Vlade.

Brnabić je, obrazlažući ovaj predlog na četvrtoj posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije u dvanaestom sazivu, ukazala na to da su najteže i najzahtevnije ekonomske reforme sprovedene 2014. i 2015. godine i da one danas daju rezultate.

Ona je istakla da se reforme ne sprovode samo radi evropskih integracija, već pre svega u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Srbije, zbog čega je važno ojačati vladavinu prava, uz napomenu da su jedna od najvažnijih karika u tome izmene Ustava u oblasti pravosuđa.

Premijerka je podsetila na to da je javna rasprava o Predlogu za promenu Ustava trajala 18 meseci, pri čemu je izrazila nadu da će Skupština, koja je insistirala na tome da se nađe minimalni zajednički imenitelj kako bi se postigao što veći društveni konsenzus, postići takav dogovor i da će se tako ući u referendum.

Prema njenoj oceni, Srbija je danas pokazala koliko je drugačija zemlja u odnosu na pre recimo 10 godina i koliko je visoko postavila standarde u oblasti promene Ustava.

Nikada do sada nije bilo javnih rasprava, neko je radio na izmenama Ustava u zatvorenom krugu, građani su izlazili na referendum bez praktičnog znanja šta se menja i on je bio više nego upitan, objasnila je predsednica Vlade.

Sada, kako je naglasila, ko god da dođe na vlast, ne može ići ispod tog standarda, dakle mora da postoji široka javna rasprava, saglasnost Venecijanske komisije, da i drugi potvrde da je sve urađeno po svetskim i evropskim normama i da građani znaju o čemu odlučuju.

Brnabić je izrazila zahvalnost poslanicima na tome što su usvojili brojne zakone koji utiču na stanje u oblasti vladavine prava.

Ona je detaljno navela šta je sve urađeno u oblasti borbe protiv korupcije, pomenuvši i hapšenje predsednika beogradske opštine Palilula Aleksandra Jovičića.

Premijerka je ukazala i na rezultate u oblasti bezbednosti novinara, napomenuvši da je formirana Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, sa kojom se jednom mesečno sastaje.

Bezbednost i zaštita medija su meni važni, jednom mesečno se sastajem sa tom grupom da vidim kakav je napredak napravljen i šta Vlada može da učini, rekla je Brnabić.

Ona je, govoreći o ljudskim pravima, podsetila na to da su usvojeni Strategija za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i Zakon o rodnoj ravnopravnosti, naglasivši da nadležno ministarstvo i dalje nastavlja svoju ambicioznu agendu.

Brnabić je, odgovarajući na izlaganje narodnog poslanika Šaipa Kamberija, koji je rekao da član 1 Ustava Srbije definiše Srbiju kao državu srpskog naroda, što je problematično sa aspekta manjina, istakla da je naša zemlja postavila i ljudske i pravne standarde po pitanju poštovanja prava nacionalnih manjina.

Ona je naglasila da su Ustavni amandmani napisani uz široku javnu raspravu i uz odobrenje Venecijanske komisije, i poručila da je Srbija dom manjinama i da ima najveći procenat etničke i nacionalne raznolikosti ne samo u regionu, već i u Evropi.

Predsednica Vlade je navela da to govori kako su se naši građani ponašali i devedesetih godina prošlog veka za vreme ratova na prostoru bivše SFRJ, objasnivši da su se nakon ratova stvorile etničke čiste države u regionu, dok je Srbija zadržala multietičnost.

Premijerka je rekla da ne bi volela da se Srbija ugleda na primere u regionu, čak ni na zemlje koje su članice EU jer neke od njih ne poznaju ni kategoriju nacionalne manjine, već samo državljanstvo zemlje.

Ona je navela da Srbija, pored standarda koje je postavila u ovoj oblasti, ima i Savet za nacionalne manjine koji sa savetima nacionalnih manjina razgovara o tome šta može dodatno da se uradi.

Brnabić je Kamberiju poručila da nije u redu da se u Skupštini Srbije poziva na Ustav samoproglašenog Kosova, s obzirom na to da je poslanik u parlamentu zemlje koja Kosovo i Metohiju smatra svojom teritorijom.

Za ovaj dom ne postoji Ustav Kosova jer su nezavisnost izvojevali tako što nikoga ništa nisu pitali, nijednog svog građanina, naglasila je predsednica Vlade.

Ona je navela da takozvano Kosovo ne može da bude uzor za bilo šta i u tom smislu podsetila na to da na teritoriji južne srpske pokrajine niko nije odgovarao ni za jedan zločin nad Srbima, uključujući i zločine nad srpskom decom, zatim zločine u Starom Gackom gde je nastradalo 14 ljudi, ali i Goraždevac gde je dvoje dece ubijeno, a četvoro je ranjeno.

Predsednica Vlade je podsetila na to da niko nije odgovarao ni za pogrom Srba 2004. godine, kao ni za uništavanje crkava i manastira.

Ona je, govoreći o masovnim grobnicama u centralnoj Srbiji u kojima su pronađeni posmrtni ostaci Albanaca, izrazila žaljenje zbog toga što su se takve stvari dešavale.

Brnabić je, međutim, istakla da je naša država na teritoriji centralne Srbije istražila apsolutno sve grobnice za koje je dobila podatke od Prištine i Međunarodnog Crvenog krsta, osim dve za koje u ovom trenutku skuplja dodatne informacije i koje će istražiti.

Premijerka je podsetila i na to da je pre dve nedelje na lokaciji Kiževak kod Raške završena ekshumacija pronađenih posmrtnih ostataka i da su pozvane porodice identifikovanih Albanaca da 20. maja odaju počast svojim bližnjima.

Sednici prisustvuju i ministarka pravde Maja Popović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, kao i predstavnici pravosuđa.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/551328/izmene-ustava-u-oblasti-pravosudja-jedna-od-najvaznijih-karika-u-jacanju-vladavine-prava.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)