POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

Srbija jača regionalnu povezanost i puteve ka EU

Beograd/Brdo kod Kranja, 5. jul 2021.

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas na Brdu kod Kranja da je naša zemlja opredeljena za to da jača trasportne i saobraćajne kapacitete ka zemljama Evropske unije i regionalnu povezanost.

Momirović, je nakon sastanaka sa resornim kolegama, ministrima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije, na marginama 4. ministarskog saveta Transportne zajednice, istakao da je nivo ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu do sada nezabeležen i da je naš cilj moderniji, integrisani saobraćaj, oslonac celog regiona i nezaobilazan u evropskim okvirima.

Prema njegovim rečima, nemamo više vremena za gubljenje, moramo da se dodatno integrišemo sa regionom, da prevaziđemo sva otvorena pitanja koja se tiču administrativnih procedura kako bismo maksimalno ubrzali naše ekonomije i promet ljudi i robe između zemalja regiona.

Kada je osnovana Transportna zajednica 2017. godine, svet je izgledao mnogo drugačije i korona nam je potpuno promenila koncepciju i pojačala zahtev za brzinu rešavanja svih otvorenih pitanja, poručio je ministar.

On je održao sastanke sa ministrom komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojinom Mitrovićem, ministrom mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem i makedonskim ministrom transporta i veze Blagojem Bočvarskim.

Potpuno smo opredeljeni za unapređenju saradnje čitavog regiona. Projekti koje smo pokrenuli poput izgradnje auto-puta Beograd–Sarajevo, aerodroma Trebinje, rekonstrukcije putnih međudržavnih mostova doprineće boljoj vezi građana Srbije i Bosne i Hercegovine, preneo je Momirović.

Prema njegovim rečima, sa hrvatskim ministrom je dogovoreno potpisivanje sporazuma krajem septembra ove godine o održavanju tri drumska mosta na zajedničkoj državnoj granici, a reč je o još jednom koraku prema jačoj saobraćajnoj, ali i ekonomskoj povezanosti dveju država.

Sa Makedoncima smo razgovarali o rekonstrukciji pruge ka Skoplju i iskoristio sam priliku da im iskažem zahvalnost na tome što su ukinuli putarine za građane Srbije, naveo je Momirović.

Nakon bilateralnih susreta, ministar će tokom današnjeg dana učestvovati na sastanku Ministarskog saveta Transportne zajednice u organizaciji Stalnog sekretarijata Transportne zajednice.

Na sastanku će biti više reči o napretku u proširenja zelenih traka do granica između EU i Zapadnog Balkana, kao i implementaciji akcionih planova i Strategije održive i pametne mobilnosti sa perspektivom Zapadnog Balkana.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/559638/srbija-jaca-regionalnu-povezanost-i-puteve-ka-eu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2021.

PRAVA PACIJENATA

Pojam i prava pacijenata


SOCIJALNA ZAŠTITA

Stvaranje Srbije bez barijera za osobe sa invaliditetom


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNI PRESTUPI

Zakon o računovodstvu


MIŠLJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA

Računovodstvo


VLADA

Vlada usvojila niz propisa


IZVRŠNI POSTUPAK

Neke dileme povodom zatezne kamate u izvršnom postupku


UPRAVA

Referendum - Konsultacije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi


PROSVETA

U Srbiji uvedeno 4.000 novih radnih kvalifikacija


RADNO PRAVO

Zapošljavanje - Javna rasprava o Nacrtu zakona o angažovanju zbog većeg obima posla do 22. septembra


RADNO PRAVO

Kolektivni ugovori


OBLIGACIONO PRAVO

Osnov ugovora


VLADA

Usvojen Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


PREDLOG ZAKONA

Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)