POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

Srbija opredeljena za unapređenje regionalne saradnje

Beograd, 8. jun 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković istakao je danas da naša zemlja  pridaje veliki značaj Berlinskom procesu, koji se pokazao kao dobar forum za jačanje regionalne saradnje, razvoja, promovisanje politike pomirenja i prevazilaženja nasleđenih problema iz prošlosti.

Selaković, koji je učestvovao na onlajn sastanku ministara spoljnih poslova učesnica ove inicijative, poručio je da će Srbija uvek biti zagovornik politike mira i povezivanja, jer je to jedini način da se stvori stabilnost koja je preduslov ekonomskog rasta i progresa.

Nažalost, neki još nisu shvatili pravo značenje i suštinu Berlinskog procesa i da prvo treba da počnu da poštuju međunarodno preuzete obaveze, kao što je Dogovor o regionalnom predstavljanju, poručio je ministar reagujući na činjenicu da je predstavnica Prištine istakla zastavu samoproglašenog Kosova.

Berlinski proces pruža podršku EU integracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mere, objasnio je on i posebno ukazao na to da je okosnica regionalne saradnje usmerena na ekonomsko povezivanje, kao i da se to podudara sa spoljnopolitičkom orijentacijom Vlade Srbije.

Srbija je, odgovornom i dobro osmišljenom ekonomskom politikom, ostvarila najveći rast u regionu, a po stopi rasta BDP-a u prvom kvartalu 2021. godine od +1,7 odsto, naša zemlja se nalazi na prvom mestu u Evropi, naglasio je Selaković.

Šef srpske diplomatije je kao najaktuelniji primer saradnje ove inicijative istakao uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu, uz napomenu da naša zemlja pozdravlja Akcioni plan za to tržište.

Ovaj dokument je, kako je podsetio, u značajnoj meri baziran na konkretnim predlozima proisteklim iz inicijative koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo u saradnji sa premijerima Albanije i Severne Makedonije.

Prema njegovim rečima, primenom ovog dokumenta biće proširene mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje u regionu.

Takođe, ministar se osvrnuo i na odluku o uspostavljanju „Zelenih koridora“ koji su omogućili da se u krizi izazvanoj pandemijom COVID-19 medicinska oprema i hrana neometano transportuju kroz region, bez zastoja na graničnim i administrativnim prelazima.

Srbija je svoje opredeljenje za unapređenje regionalne saradnje demonstrirala i solidarnošću sa susedima u regionu, slanjem pošiljki vakcina i omogućavanjem vakcinacije u našoj zemlji,  uključujući i za sekretarijate regionalnih inicijativa u kojima naša zemlja učestvuje, podsetio je Selaković.

On je ukazao i na druge konkretne rezultate regionalne saradnje u okviru ove inicijative, kao što su Regionalna kancelarija za saradnju mladih, Transportna zajednica u Jugoistočnoj Evropi, sa sedištem u Beogradu, Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana i Sporazum o snižavanju cena rominga u regionu Zapadnog Balkana.

Šef srpske diplomatije je ponovio da je punopravno članstvo u EU ključni spoljnopolitički i strateški cilj Srbije, i konstatovao da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika EU i da treba ostati na tom kursu, uz napomenu da je Srbiji i čitavom regionu mesto u EU.

Sastanak je održan u okviru predsedavanja Nemačke ovoj inicijativi u formi video-konferencije.

Selaković je u svom izlaganju iskazao zahvalnost Nemačkoj i ministru spoljnih poslova Hajku Masu na snažnoj podršci koju pružaju čitavom Zapadnom Balkanu, uz ocenu da je upravo ta posvećenost doprinela povezivanju i produbljivanju saradnje regiona.

Vizija i podrška Nemačke, kao i kancelarke Angele Merkel lično, iskazana pre gotovo sedam godina kada je pokrenut Berlinski proces, u značajnoj meri je doprinela stvaranju neophodnih uslova za bliže povezivanje u našem regionu, rekao je ministar i ponovio da su podrška i aktivan pristup nemačkih partnera od neprocenjivog značaja.

Takođe, šef srpske diplomatije je istakao da je veoma značajno to što su i druge članice Evropske unije prepoznale značaj Berlinskog procesa.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/551664/srbija-opredeljena-za-unapredjenje-regionalne-saradnje.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)