POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

JAVNE FINANSIJE

Više od 700 milijardi dinara za podršku privredi i građanima

Beograd, 17. decembar 2020.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je počela uplata jednokratne pomoći u iznosu od 5.000 dinara za sve penzionere u Srbiji, dodajući da je to kruna paketa ekonomskih mera pokrenutih još u martu, kada je počela pandemija.

Mali je, gostujući na Televiziji Pink, rekao da će novac biti uplaćen na račune 1,7 miliona penzionera, podsetivši na to da je na početku ove zdravstvene krize država uplatila još jednu pomoć za najstarije sugrađane u iznosu od 4.000 dinara.

Prema njegovim rečima, Srbija je ove godine za mere podrške privredi i građanima izdvojila više od 700 milijardi dinara, odnosno šest milijardi evra, što čini gotovo 13 odsto našeg BDP-a.

Ministar je naveo i da je uplaćeno pet minimalnih zarada za mikro, mala i srednja preduzeća, a tu su i garantna šema od dve milijarde evra, jeftini krediti preko Fonda za razvoj, kao i odlaganje poreza i doprinosa.

Takođe, kako je dodao, zdravstvenim radnicima su povećane plate za 10 odsto, uplaćena im je i jednokratna pomoć od 10.000 dinara, a ove nedelje uplaćena je još jedna minimalna zarada za zaposlene ugostitelje i hotelijere.

Mali je ocenio da je Srbija zahvaljujući ovim merama uspela da održi stabilne javne finansije i očuva privredne kapacitete, što je dovelo do najboljeg rezultata u Evropi, pošto se procenjuje da će naša zemlja imati najmanji pad BDP-a, ispod 1 odsto.

Agencija "Standard i Pur" potvrdila je da je, i pored pandemije koronavirusa i najveće ekonomske krize ikada, kreditni rejting Srbije stabilan, uz pozitivne izglede. I oni, ali i mi, očekujemo stopu rasta sledeće godine od šest odsto BDP-a, rekao je ministar. 

Prema projekcijama Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda u proseku i kumulativno u naredne dve godine, stopa rasta Srbije biće najveća u Evropi, objasnio je on.

Mali je dodao da nas predviđena kapitalna izdvajanja guraju napred, imajući u vidu da je u budžetu za 2021. godinu izdvojeno najviše do sada – 330 milijardi dinara.

U krizi koju nam je donela ova godina bilo je najvažnije da se sačuvaju zaposlenost i proizvodni kapaciteti, jer ako počnu otpuštanja, onda su potrebne godine za vraćanje na početnu poziciju.

Mi smo uspeli u tome, a očekujući vakcine i smirivanje situacije, spremni smo za start i da vratimo one stope rasta koje smo imali do februara, rekao je on.

Prema njegovoj oceni, u krizi koju je proizvela pandemija koronavirusa pokazalo se da veliki broj država u regionu nije reagovao na pravi način, jer nisu obezbedili uslove da privreda preživi ovu pandemiju.

S druge strane, za nas je rast regiona veoma važan, jer utiče i na rast našeg BDP-a i zato je inicijativa "Mini Šengen" veoma bitna, dodao je on.

Između ostalog, danas je glasanje za zakon koji se odnosi na liberalizaciju putovanja između Srbije i Albanije, da se granica prelazi sa ličnom kartom. To je deo i Vašingtonskog sporazuma, rekao je ministar.

Ideja je zapravo brži protok ljudi, robe, usluga u regionu, jer to gura region napred, a ponajviše Srbiju kao dominantnu i najveću ekonomiju, objasnio je on i dodao da naš izvoz može samo da raste kako rastu ekonomski kapaciteti u okruženju.

Mali se osvrnuo i na prodaju Komercijalne banke, istakavši da očekuje da se transakcija završi do 30. decembra, dodavši da to govori u prilog činjenici da je Srbija sve atraktivnija, da u uslovima najveće ekonomske krize kupac veruje u ovo tržište i u svoju strategiju.

Tako smo nedavno imali i ogromnu investiciju od 382 miliona evra japanske kompanije "Tojo tajers" u Inđiji, što će otvoriti 560 novih radnih mesta, naveo je ministar, naglasivši da se do kraja godine očekuje 2,3 milijarde evra stranih investicija, što je neverovatan rezultat imajući u vidu da je koronavirus poremetio mnoge planove.

Pojedini investitori su možda pomerili svoje planove, ali nijedan nije odustao od investicija. Sve ovo potvrđuje da smo dominantna investiciona destinacija, budući da se preko 60 odsto svih stranih direktnih investicija u regionu sliva upravo u Srbiju, ukazao je Mali.

On je dodao da investitori prepoznaju našu zemlju kao sigurnu i stabilnu, sa jasno definisanim pravilima, na koju mogu da se oslone u uslovima krize.

Ministar je rekao da, pored stranih direktnih investicija od kojih se ne odustaje, o snazi i stabilnosti Srbije govori i činjenica da su ove godine izgrađene dve kovid bolnice iz sopstvenih sredstava.

Na taj način ublažili smo pritisak na ostatak zdravstvenog sistema. To je ideja predsednika Republike Aleksandra Vučića, koji je razmišljao dalekosežno, a građevinska industrija i naša država pokazali su da mogu da to sprovedu, zaključio je ministar.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/506731/vise-od-700-milijardi-dinara-za-podrsku-privredi-i-gradjanima.php

 

 

* * *

 

Država čini sve da podrži razvoj i rast privrede

 

Beograd, 16. decembar 2020.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da u Srbiji danas ima sve više uspešnih kompanija, a da država osluškuje njihove potrebe i čini sve da podrži njihov rast i razvoj.

Mali je na onlajn događaju „Partnerstvo za budućnost“, povodom predstavljanja četvrte studije pod nazivom „Društveno-ekonomski uticaj Koka-Kola sistema u Srbiji“, čestitao rukovodstvu te američke kompanije akviziciju vodeće domaće konditorske kompanije „Bambi“, i poželeo im još veći uspeh.

Što ste veći i uspešniji, više novca ćete zaraditi. Tako ćete i vašim zaposlenima dati veće plate, a s druge strane, imaćemo veći priliv novca u budžet Srbije, naveo je ministar.

On je podsetio na to da je “Koka-Kola“ na šestom mestu Forbsove liste najvrednijih brendova sveta, preciziravši da ta kompanija podržava čak 159 miliona evra u celokupnom lancu vrednosti sistema u Srbiji, što čini 0,9 odsto ukupnih poreskih prihoda, kao i da njihova ukupna dodata vrednost čini 0,6 odsto BDP-a.

Ministar je naglasio da je uspeh privrede obaveza za Vladu Srbije, koja je 2020. godine bila izložena velikim izazovima, napomenuvši da smo se suočili sa nikada većom ekonomskom i zdravstvenom krizom.

Prema njegovim rečima, država je učinila sve da u ovim teškim vremenima podrži privredu i da joj bude oslonac, pri čemu je pripremila značajne izmene zakona, koje treba da doprinesu još boljem funkcionisanju privrede.

Mali je ukazao na to da je posebno značajan zakon o e-fakturama, koji će omogućiti da se PDV vraća u roku od jednog dana, što je i bio jedan od osnovnih zahteva privrednika.

On je naveo i da se nastavlja sa reformom Poreske uprave, koja će dodatno doprineti efikasnosti, posebno kada je reč o zameni informativnih sistema sledeće godine, ali i ulaganju u kadrove.

Ministar se posebno osvrnuo na uspeh koji ostvaruju američke kompanije u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo zbog podatka da dve trećine njih planira da dodatno investira u našu zemlju.

To je za nas veoma važno i daje nam potvrdu da smo na pravom putu. Ukoliko smatrate da postoji još nešto na čemu bi trebalo da se poradi, znajte da smo otvoreni za predloge i sve što može da doprinese još većem unapređenju poslovnog okruženja u Srbiji, poručio je Mali.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/506539/drzava-cini-sve-da-podrzi-razvoj-i-rast-privrede.php

 

 

* * *

 

Produženje garantne šeme za još bolje rezultate naše privrede

 

Beograd, 16. decembar 2020.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali predstavio je danas poslanicima Predlog zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Mali je takođe obrazložio i Predlog zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora Povezane škole u Srbiji sa Evropskom investicionom bankom, čime je našoj zemlji odobren zajam od 65 miliona evra.

On je objasnio da se Uredbom o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 - kao mera podrške privredi bankama omogućava da do 31. decembra 2020. godine odobre do dve milijarde evra povoljnih kredita privredi, ali da predmetni limit neće biti ostvaren u predviđenom roku.

Do kraja novembra odobreno je približno 20.000 kredita i isplaćeno 1,48 milijarde evra. Zakon koji je pred vama odnosi se na produženje roka važenja garantne šeme za još šest meseci, rekao je ministar.

Naime, kako je dodao, definisali smo dve milijarde evra za jeftine kredite koje garantuje država Srbija, za likvidnost mikro, malih i i srednjih preduzeća.

Mali je istakao da je veliki broj zemalja pomogao privredu i građane na sličan način kao i Srbija, te da su krediti za likvidnost važna karika koja je omogućila da se naša privreda uspešno bori sa pandemijom, zbog čega ćemo i imati najbolji rezultat po pitanju stope rasta u Evropi.

Prema njegovim rečima, pored garantne šemeprivreda može da računa i na kredite Fonda za razvoj, čija je kamatna stopa 1 odsto.

Ove godine smo izdvojili više od 700 milijardi dinara, odnosno preko šest milijardi evra za paket pomoći privredi i građanima Srbije, rekao je on, uz podsećanje na to da taj paket obuhvata isplatu minimalne zarade, garanciju države za kredite, odlaganje poreza i doprinosa i isplatu 100 evra punoletnim državljanima.

Takođe, kako je dodao, to obuhvata i jednokratnu pomoć penzionerima od 4.000 dinara, koja je isplaćena, kao i povećanje plata medicinskim radnicima u aprilu od 10 odsto.

Oni su dobili jednokratnu pomoć pre mesec dana, a isplatili smo i šestu minimalnu zaradu ugostiteljima i turističkim radnicima. Sutra isplaćujemo još jednu jednokratnu pomoć našim najstarijim sugrađanima u iznosu od 5.000 dinara, rekao je Mali.

Ministar je obrazložio i Predlog zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora "Povezane škole u Srbiji", između Republike Srbije i Evropske investicione banke, koji je potpisan u Luksemburgu 10. novembra, a u Beogradu 16. novembra ove godine, čime je našoj zemlji odobren zajam od 65 miliona evra.

Mali je objasnio da će, zahvaljujući tom zajmu, bežična lokalna računarska mreža biti izgrađena u svim školskim objektima u našoj zemlji gde je to tehnički opravdano i potrebno.

Reč je o možda i najvažnijem zakonu koji je pred vama, jer su u pitanju deca, naši mladi. Ovim obezbeđujemo dostupnost računarske opreme, internet, spremamo ih za sve što ih čeka u budućnosti, rekao je on.

Ministar je naveo da se faze I i II već realizuju sredstvima iz budžeta Republike Srbije u približno 900 škola, te da će izgradnjom bežične mreže biti obuhvaćeno još oko 930 škola širom naše zemlje.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/506456/produzenje-garantne-seme-za-jos-bolje-rezultate-nase-privrede.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)