POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

INTELEKTUALNA SVOJINA

Intelektualna svojina važna za transformaciju domaće privrede

 

Beograd, 17. novembar 2020.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, povodom obeležavanja 100-godišnjice postojanja Zavoda za intelektualnu svojinu, da je naša zemlja ponosna na to što ima tako dugovečan i uspešan zavod i dugu istoriju zaštite intelektualne svojine.

Brnabić je tim povodom uputila pismo direktoru ove institucije Vladimiru Mariću, u kojem njemu lično i Zavodu za intelektualnu svojinu čestita značajan jubilej, kojim može da se pohvali samo mali broj institucija u Srbiji – 100 godina postojanja i kontinuiranog rada.

Ona je podsetila na to da počeci Zavoda sežu još u 19. vek, i naglasila da Vlada Srbije poklanja veliku pažnju razvoju i zaštiti intelektualne svojine.

Premijerka je istakla da intelektualna svojina predstavlja jedan od ključnih alata za transformaciju domaće privrede iz rasta baziranog na radno intenzivnim investicijama ka privredi zasnovanoj na znanju, inovacijama i kreativnosti.

Prema njenim rečima, u osnovi ove transformacije leži intelektualna svojina, a ona je najbolji primer za brzi rast i veliki značaj naših kreativnih industrija.

Brnabić je navela da kreativne industrije u Srbiji zapošljavaju više od 115.000 ljudi, među kojima je najviše visokoobrazovanih, mladih ljudi, ističući da su informacione tehnologije, filmska, muzička ili izdavačka delatnost primeri industrija čiji je ključni oslonac intelektualna svojina.

Takođe, ona je podsetila na to da je udeo kreativnih industrija u stvaranju bruto domaćeg proizvoda naše zemlje veći od pet odsto, što je veoma dobar rezultat.

U toku poslednje dve godine, kako je predočila, izvoz u kreativnim industrijama Srbije porastao je za čak 46,7 odsto, a godišnje se za 25 odsto poveća broj privrednih subjekata u ovim delatnostima, koje izuzetno brzo rastu i sve više postaju oslonac rasta naše celokupne privrede.

Prema njenim rečima, samo u toku protekle godine Narodna skupština je, na predlog Vlade, usvojila veći broj propisa iz oblasti intelektualne svojine, čime je značajno modernizovan naš pravni okvir u ovoj oblasti.

Ovo je potvrđeno i od strane Evropske komisije u poslednjem izveštaju, u kojem je istaknuto da je nivo zaštite intelektualne svojine u Srbiji na dobrom nivou, podvukla je premijerka.

To ne znači da je posao završen, ali situacija je dobra i verujem da će biti sve bolja u godinama pred nama. U Globalnom indeksu inovacija, samo u prošloj godini napredovali smo za četiri mesta i preduzimamo sve da se na tome ne zaustavimo, naglasila je Brnabić.

Vlada je nedavno donela i Strategiju razvoja intelektualne svojine za period od 2018. do 2022. godine, u kojoj se kao jedan od najvažnijih ciljeva izdvaja obrazovanje i podizanje kapaciteta za transfer znanja u funkciji unapređenja primene intelektualne svojine u privredi.

Dodatno, Vlada je podržala razvoj kreiranja intelektualne svojine i izuzetno atraktivnim poreskim podsticajima, kao što su takozvani ”Ubrzani odbitak troškova istraživanja i razvoja” i međunarodno poznati mehanizam ”IP box”, čijim korišćenjem naše kompanije mogu u potpunosti da se oslobode poreza na dobit.

Brnabić je istakla da je sada pred nama ključni izazov da što više promovišemo važnost razvoja i zaštite intelektualne svojine i pomognemo transformaciju što većeg broja naših kompanija.

U tome nam je veoma važan partner Zavod za intelektualnu svojinu i posvećen i vredan rad zaposlenih ove, za nas važne institucije, poručila je ona, i iskazala im zahvalnost za sve dosadašnje napore i poželela da budu još uspešniji u godinama koje dolaze.

Da zajednički stvorimo još bolje okruženje koje pruža podršku svim korisnicima sistema intelektualne svojine, u cilju još veće konkurentnosti i bržeg razvoja privrede Srbije, navela je premijerka u pismu.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/498247/intelektualna-svojina-vazna-za-transformaciju-domace-privrede.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)