POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Novi model fiskalizacije za veću konkurentnost privrede

Beograd, 30. septembar 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali potvrdio je da će Vlada na današnjoj sednici usvojiti uredbu kojom se definiše pitanje dodele subvencija za uvođenje novog modela fiskalizacije.

Mali je, gostujući na Televiziji „Pink“, saopštio da će poreski obveznici već od sutra, preko portala Poreske uprave ePorezi, moći da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata.

Sve troškove uvođenja novog modela fiskalizacije pokriće država. Predviđeno je da 100 evra u dinarskoj protivvrednosti bude uplaćeno za svako prodajno mesto i 100 evra za svaki fiskalni uređaj. Takođe, oni koji nisu u sistemu PDV-a dobiće iznos veći za 20 odsto, precizirao je on.

Ministar je napomenuo da je naša zemlja pokrenula nekoliko projekata koji treba da dodatno povećaju efikasnost i konkurentnost naše privrede, među kojima je uvođenje novog sistema fiskalizacije, budući da je postojeći zastareo i datira iz 2003. godine.

Prema njegovim rečima, privreda će imati veliku korist pošto više neće biti papirnih kontrolnih listića, godišnjeg servisa, a fiskalni uređaj može biti čak i mobilni telefon ili tablet.

Sistem, kako je predočio, počinje da se primenjuje 1. novembra, a prelazni period je, na zahtev privrede, produžen do kraja aprila sledeće godine, uz napomenu da će za to vreme paralelno moći da se koriste oba sistema.

Ministar je ocenio da će novi sistem fiskalizacije unaprediti poslovanje, jer novine koje se uvode prate savremenu tehnologiju i snažno vode uspešnijoj borbi protiv sive ekonomije.

Sistem koji smo napravili je usklađen sa najvišim bezbednosnim standardima, naglasio je Mali i objasnio da će fiskalni uređaji biti direktno povezani sa Poreskom upravom u stvarnom vremenu, što će omogućiti da se istog trenutka registruju transakcije koje su obavljene.

Dakle, sistem će prepoznati da je, na primer, neko sve transakcije obavio od 17 do 18 časova, što je indikator da je u međuvremenu radio na crno, kao što se i dešava, ukazao je on i dodao da će svaki kupac istovremeno moći da bude kontrolor, pošto će preko svog mobilnog telefona moći da pročita QR kod računa koji je izdat.

Prema njegovim rečima, uvodi se i sistem elektronskih faktura, a njihova primena će u javnom sektoru početi od 1. januara 2022. godine.

Naime, kako je precizirao, fakture više neće biti papirne, a do kraja naredne godine koristiće ih cela privreda koja je u sistemu PDV-a. To je ogromna korist za privredu, jer će PDV moći da se vrati u toku jednog dana ukoliko se elektronski upare ulazna i izlazna faktura.

Ministar je, odgovarajući na pitanje o vraćanju preskupog duga od milijardu dolara sa kamatnom stopom od 7,25 odsto, ocenio da je to simbol vođenja loše ekonomske politike, ali da taj dug više neće predstavljati teret nijednoj vladi, niti narednim generacijama.

Mi smo 300 miliona dolara od zaduženih milijardu vratili iz sopstvenih prihoda. Deo preostalih 700 miliona dolara vratili smo iz refinansiranja i to na 15 godina, po kamatnoj stopi od 2,05 odsto. U utorak smo vratili preostali dug od 700 miliona dolara, plus 25 miliona dolara kamata, precizirao je on.

Srbija je danas lider u regionu, postoji veliko poverenje investitora i naš kredibilitet na međunarodnom finansijskom tržištu je izuzetno visok, ponovio je Mali i dodao da sada ulazimo u period rasta, za koji je izrazio nadu da neće biti ugrožen pandemijom koronavirusa.

Prema njegovim rečima, u prvoj polovini ove godine stopa rasta bila je 7,6 odsto, javni dug je u odnosu na BDP i dalje ispod 60 procenata, što je nivo koji propisuje Mastriht, iako smo imali osam milijardi evra pomoći tokom pandemije za privredu i građane.

On je podsetio na to da je prošle nedelje Srbija na međunarodnom tržištu kapitala emitovala zelenu evroobveznicu, koja će dodatno doprineti zaštiti životne sredine, s obzirom na to da će se taj novac uložiti u energetsku efikasnost, zamenu starih dizel lokomotiva novim električnim i druge zelene projekte.

Sve to unapređuje poslovanje, smanjuju se troškovi i čini se sve da naša privreda bude efikasnija i konkurentnija, poručio je ministar i naveo da je u prvih sedam meseci Srbija privukla 2,1 milijardu evra stranih direktnih investicija.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/578800/novi-model-fiskalizacije-za-vecu-konkurentnost-privrede.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2021.

POLJOPRIVREDA

Saradnja Srbije i EU u oblasti poljoprivrede


POLJOPRIVREDA

Konferencija “Poljoprivreda na prvom mestu”


POLJOPRIVREDA

Osiguranje poljoprivrede slabo ali ipak beleži trend rasta


MIŠLJENJA

Primena odredaba Zakona o alternativnim investicionim fondovima


NAKNADA ŠTETE

Naknada nematerijalne štete u aktuelnoj sudskoj praksi


ZAŠTITA PODATAKA O LIČNOSTI

Najčešće postavljana pitanja u vezi primene Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR)


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Najčešće postavljana pitanja - Eko taksa


PREKRŠAJNA PRAKSA

Smanjenje broja zaposlenih shodno prekršaju iz člana 17. Uredbe o fiskalnim pogodnostima i direktnim
davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja
ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19


MIŠLJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA

Fiskalne pogodnosti i direktna davanja privrednim subjektima u privatnom sektoru


FINANSIJE

Novi model fiskalizacije za veću konkurentnost privrede


PRIVREDA - Saopštenje


ZAPOŠLJAVANJE

Povećan broj zaposlenih u privrednim društvima u 2020. godini


RADNO PRAVO - Zaposlenje državnih službenika


SUDSKA PRAKSA - RADNO PRAVO 


RADNO PRAVO

Prestanak radnog odnosa bez pravnog osnova i vraćanje na rad


MEĐUNARODNA SARADNJA

Unapređenje saradnje sa Kinom u oblasti kulture i umetnosti


MEĐUNARODNI ODNOSI

Srbija prihvatila predlog za deeskalaciju situacije na severu Kosmeta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)