POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Cilj povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije

Beograd, 18. mart 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je cilj Srbije da ima više ulaganja u sve vidove obnovljivih izvora energije, kako bi do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dolazilo iz tih izvora.

Mihajlović, koja je danas obišla vetroelektranu „Kovačica“, koja je puštena u rad 2019. godine, istakla je da je taj cilj realan u odnosu na potencijal Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije, legislativu, spremnost države da stvori dobre uslove za poslovanje, kao i zainteresovanost investitora.

Ona je naglasila da je 2021. godina velikih promena u oblasti energetike i da se u njoj određuje pravac kojim će srpska energetika ići narednih nekoliko desetina godina.

Prema njenim rečima, ova vetroelektrana je simbol zelene energije, klimatski neutralnog razvoja, novih tehnologija i onoga kako vidimo budući razvoj Srbije.

Takođe, dobra vest je nastavak ove investicije i izgradnja još jednog vetroparka „Pupin“, za koji je izdata energetska dozvola, navela je ona, podsetivši na to da je od 2014. godine izgrađeno osam vetroelektrana ukupne snage približno 400 megavata.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da su u izgradnji još dve, čime će ukupan kapacitet elektrana koje koriste energiju vetra biti približno 600 megavata.

Želimo da imamo više investicija i u ostale vidove obnovljivih izvora energije, kao što je solarna ili geotermalna energija i verujem da ćemo sa novim zakonima koje smo pripremili, što će ubrzati sve procedure i uvesti elektronsko izdavanje svih dozvola, to i ostvariti, naglasila je Mihajlović.

Ona je uputila poziv svim investitorima da ulažu u obnovljive izvore energije kako bismo imali i više zelene energije i život u zdravijoj životnoj sredini.

Potpredsednica Vlade je tom prilikom pozvala i sve građane da se vakcinišu protiv koronavirusa kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi i život što pre vratio u uslove koji su bili pre pandemije.

Prema njenim rečima, zdravstvena bezbednost je danas glavni zadatak države i mnogo toga su i Vlada i predsednik Srbije uradili da obezbede vakcine kako bismo se što pre izborili sa epidemijom.

Direktor vetroelektrane „Kovačica“ Miloš Colić rekao je da se ovde proizvodi električna energija koja snabdeva približno 68.000 domaćinstava, kao i da se planira proširenje vetroparka kroz novi projekat vetroelektrane „Pupin“.

Colić je naveo da je nedavno osnovano i udruženje proizvođača energije iz obnovljivih izvora, čiji je cilj dalji razvoj ove oblasti.

Ambasador Izraela Jahen Vilan ukazao je na to da njegova zemlja poklanja veliku pažnju prijateljskim odnosima sa Srbijom, pri čemu je izrazio nadu da će biti još više projekata izraelskih kompanija u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Direktorka EMS-a Jelena Matejić rekla je da je ovaj projekat bio pionirski i za investitora i za to preduzeće i da je pre dve godine ova elektrana uspešno priključena na prenosni sistem.

Ogroman posao je i dalje pred nama jer investitor planira da udvostruči kapacitete vetroparka, a u EMS-u će imati partnera i za nastavak ulaganja, poručila je Matejić.

Vetroelektrana „Kovačica“, koju je izgradila izraelska kompanija „Enlight renewable energy“ ima instalisanu snagu 104,5 megavata, sa ukupno 38 vetrogeneratora, a vrednost investicije iznosila je 189 miliona evra.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/528841/cilj-povecanje-ulaganja-u-obnovljive-izvore-energije.php

 

 

* * *

 

Najavljena zabrana gradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima

 

Kovačica, 18. mart 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je danas da će novi zakon o obnovljivim izvorima energije zabraniti izgradnju svih hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Mihajlović, koja je posetila vetropark „Kovačica“, rekla je da je pitanje mini-hidroelektrana možda trebalo da bude rešeno kroz drugi zakon, u nadležnosti jednog drugog ministarstva, ali da je, imajući u vidu da se ova tema tiče i obnovljivih izvora energije, rešeno da se uredi kroz novi zakon o obnovljivim izvorima.

U zonama zaštite, bez obzira na to da li je prva, druga ili treća, neće biti moguća izgradnja hidroelektrane bilo kog tipa ili snage – male, male derivacione ili velike, poručila je potpredsednica Vlade.

Ona je objasnila da je, kao što već postoje velike hidroelektrane u parkovima prirode, kao što je Đerdap, nacrtom zakonoma predviđeno da samo na osnovu odluke Vlade može da se razmatra izgradnja hidroelektrane u ovim zonama, ako to predstavlja nacionalni interes.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/528889/najavljena-zabrana-gradnje-hidroelektrana-u-zasticenim-podrucjima.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)