POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

BEZBEDNOST NA RADU

Podizanje svesti o značaju bezbednosti na radu

Beograd, 19. oktobar 2021.

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević istakla je da je pravo na bezbedne i zdrave uslove za rad osnovno i najvažnije pravo koje proističe iz rada i koje nikome ne sme da bude uskraćeno.

Kisić Tepavčević je, na konferenciji povodom obeležavanja Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu, navela da radimo u vremenu u kome se bezbednosti i zdravlju na radu pridaje izuzetan značaj, posebno imajući u vidu aktuelnu pandemiju, koja je, nažalost, povećala i rizike u samom procesu rada.

Ministarka je naglasila da su aktivnosti Ministarstva u prethodnom periodu u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu bile usmerene prvenstveno na usklađivanje zakonodavnog okvira sa pravnim tekovinama Evropske unije i modernizaciju rada Inspektorata za rad.

Inspektori su, kako je istakla, od januara do septembra ove godine izvršili 44.069 inspekcijskih nadzora i 9.213 zajedničkih i koordinisanih inspekcijskih nadzora u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Iako je dosta urađeno u prethodnom periodu, naše inspekcije su bile veoma aktivne i stalno su na terenu, pri čemu ima prostora za unapređenje aktivnosti, što je u skladu sa nastojanjem da se smanji broj povreda na radu, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da nam u narednom periodu predstoje vrlo značajni zadaci – unapređenje zakonodavstva u ovoj oblasti, podizanje svesti o značaju bezbednosti na radu, i to radi smanjenja povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom.

Prema njenim rečima, Ministarstvo radi na izradi Nacrta zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, a javna rasprava o tom nacrtu je završena.

Ministarstvo će, u cilju obezbeđivanja primene svih propisa i unapređenja pravnog okvira, raditi na razvijanju socijalnog dijaloga sa svim partnerima, jer se samo zajedničkim radom može postići smanjenje broja povreda na radu.

Ministarka je, povodom Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu, najboljim inspektorima za rad dodelila zahvalnice za 2020. godinu.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Dunja Cicmil istakla je da će se pozitivni efekti novog zakona ogledati u povećanju nivoa zaštite i unapređenju bezbednosti zaposlenih na radu, podizanju nivoa kompetencije stručnjaka za bezbednost i zdravlje na radu, kao i licenciranju svih fizičkih lica koja obavljaju poslove bezbednosti i zdravlja na radu.

Cicmil je istakla da je Uprava u ovoj godini, u cilju poboljšanja stručnog, kvalitetnog i zakonitog rada pravnih lica i preduzetnika sa licencom za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, pojačala kontrolu nad njihovim radom.

Prema njenim rečima, broj nadzora je za prvih osam meseci ove godine udvostručen u odnosu na period od 2018. do 2020. godine, a sa takvom praksom će se nastaviti i u narednoj godini.

Vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Milan Cvetkov istakao je da su inspektori rada od januara do septembra ove godine, od 44.069 inspekcijskih nadzora, izvršili 22.369 nadzora u oblasti radnih odnosa, 21.518 u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i 182 nadzora nad neregistrovanim subjektima.

Oni su, kako je dodao, zatekli 4.042 lica na radu ''na crno'', a, nakon preduzetih mera inspektora rada, poslodavci su zasnovali radni odnos sa 2.420 lica.

Prema njegovim rečima, inspektori su doneli 3.777 rešenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, sa ukupno 8.258 mera i 4.364 ukazivanja, upozorenja i naloga na zapisnike, 349 rešenja o zabrani rada na mestu rada, 2.610 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnih lica i preduzetnika i odgovornih lica u pravnim licima.

Takođe, podneli su 45 krivičnih prijava, izvršili 753 inspekcijska nadzora povodom prijavljenih povreda na radu i utvrdili 182 neregistrovana subjekta.

Ministarstvo se, obeležavanjem Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu, pridružilo kampanji Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu „Zdrava radna mesta, smanjimo opterećenje”, čiji je cilj da se ukaže na značaj prevencije poremećaja mišićno-skeletnog sistema.

O tome su na konferenciji govorili Tim Tregenza i Majkl Dineli iz Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu „Zdrava radna mesta, smanjimo opterećenje”.

Na konferenciji su, kao primere dobre prakse u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, svoj rad predstavile kompanije Grundfos Srbija d.o.o i Norma grupa d.o.o.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/583825/podizanje-svesti-o-znacaju-bezbednosti-na-radu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)