POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

RUDARSTVO I ENERGETIKA 

Nema održivog rudarstva bez zaštite životne sredine

Beograd, 6. maj 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energertike Zorana Mihajlović poručila je danas na skupu u SANU „Projekat „Jadar”: Šta je poznato” da nema održivog rudarstva bez zaštite životne sredine i da nijedan projekat u Srbiji u energetici i u rudarstvu, ma koliko važan bio, neće biti realizovan dok se ne ispoštuju svi zahtevi u vezi sa zaštitom životne sredine.

Mihajlović je iskazala zahvalnost SANU na organizaciji skupa jer je to prilika da se o potencijalnom projektu “Jadar”, za koji još nije doneta konačna odluka niti su završene sve studije, razgovara na osnovu činjenica.

Činjenica je da je ležište jadarita, novog minerala bora i litijuma u Srbiji kod Loznice, po količini rude jedno je od najvećih u Evropi i da je jedno od najvećih i po sadržaju litijuma na ovom ležištu. Zahvaljujući ovom prirodnom bogatstvu, Srbija se pozicionira kao strateški bitna zemlja na evropskoj i svetskoj karti kritičnih mineralnih resursa, resursa budućnosti, od kojih će zavisiti privrede svih razvijenih zemalja, istakla je ministarka.

Ona je navela da su Elaboratom o resursima i rezervama overene bilansne rezerve rude litujuma i bora kod Loznice u visini od 158 miliona tona rude, proračunate vrednosti od 56 milijardi dolara, a da je vrednost potencijalnog ulaganja 1,5 milijardi dolara.

Prema njenim rečima, potencijalni uticaj ovog projekta na BDP kreće se od 8 do 15 odsto, imajući u vidu da ne govorimo samo o eksploataciji rude, već i o njenoj preradi, mogućnosti za otvaranje fabrike litijumskih baterija i na kraju električnih automobila.

Pitanje koje se samo nameće jeste da li smo dovoljno bogata zemlja da se odreknemo prirodnog bogatstva koje može biti temelj i naše privrede i stub jake ekonomije. Pitanje je i da li u Srbiji želimo održivo rudarstvo, ili ćemo ga bez argumenata i činjenica odbijati, poručila je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je ukazala na to da je interesovanje za geološka istraživanja litijuma u svetu povećano zbog procesa energetske tranzicije i težnje ka klimatski neutralnom razvoju, koji podrazumeva povećanje tražnje za električnom energijom kako u industriji, tako i u svim vidovima saobraćaja.

Rešavanje energetske trileme energetika–ekologija–ekonomija kreće se upravo ka upotrebi alternativnih goriva, proizvodnji automobila na električni pogon i hibrida. Glavni materijal za proizvodnju baterija za njihove potrebe je litijum, a upravo Srbija sa svojim rezervama - koje pokrivaju 12 odsto svetskih potreba za litijumom - može zauzeti važno strateško mesto u Evropi i u svetu, istakla je Mihajlović.

Biti u takvoj poziciji daje prostor da Srbija ne bude samo izvoznik litijuma, već da stvori lanac proizvodnje i dodatne vrednosti litijuma, a to znači proizvodnju i izvoz litijumskih baterija i proizvodnju električnih vozila, ocenila je ona i napomenula da se procenjuje da će do 2025. godine samo globalno tržište litijumskih baterija biti vredno oko 80 milijardi dolara.

Mihajlović je naglasila da je izmenama Zakona o rudarstvu obezbeđen zakonodavni okvir kojim su stvoreni uslovi za preokret u rudarstvu ne samo u smislu mogućnosti za nove investicije, već i vraćanja težišta na interes Srbije da ostvari dodatnu vrednost kroz zaštitu životne sredine, preradu mineralnih sirovina i povećanje prihoda države.

Prema njenoj oceni, mnogo puta se u prošlosti pokazalo da su samo neznanje i strah sprečavali razvoj i napredak.

Verujem da nema potrebe da se vraćamo 140 godina unazad, pa da reagujemo kao što se reagovalo kada je izglasan zakon o izgradnji prve železničke pruge od Beograda do Niša i Vranja, za koji se govorilo da će iza pruge ostati pustoš, poručila je ministarka.

Zato je potrebno da razgovaramo o svim činjenicama, jer sam sigurna da svi zajedno težimo održivom razvoju i napretku naše zemlje. Verujem da je SANU pravo mesto i da se sastanemo i razgovaramo, ne samo danas, već i onda kada budemo imali dovoljno činjenica i kada budemo donosili odluke o tome šta ćemo dalje raditi sa rudnim bogatstvom 21. veka, zaključila je Mihajlović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/542851/nema-odrzivog-rudarstva-bez-zastite-zivotne-sredine.php

 

* * *

 

Zaštita životne sredine ključna za sve odluke o projektu "Jadar"

Beograd, 6. maj 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas da je cilj Vlade Srbije da razvija održivo rudarstvo i da je pitanje zaštite životne sredine presudno za sve odluke koje se budu donosile u vezi sa svim rudarskim projektima, pa i sa projektom "Jadar".

Mihajlović je, u izjavi novinarima pre početka skupa "Projekat Jadar: Šta je poznato" u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), iskazala zahvalnost SANU na tome što je organizovala današnji skup, kako bi se razgovaralo o činjenicama u vezi sa projektom "Jadar", o potencijalu koji on nosi za ekonomski razvoj Srbije i o prilikama koje otvara činjenica da Srbija, sa svojim rezervama litijuma, može da zadovolji približno 12 odsto svetskih potreba za ovom rudom.

Naravno, uslov svih uslova jeste zaštita životne sredine i tek kad budu završene sve studije, možemo da razgovaramo o odluci u vezi s eksploatacijom, navela je ministarka.

Ona je rekla da je SANU pravo mesto da se razgovara o ovom projektu jer je u javnosti prisutno mnogo neistina, zabluda i poluinformacija, koje se koriste za protivljenje projektu za koji ne postoji odobrenje za eksploataciju, niti je potpisan ugovor.

Niko nema pravo da odustane od projekta koji može biti veoma važan za budućnost Srbije na osnovu tvrdnji koje nemaju uporište u činjenicama, a koje svakodnevno slušamo. Ali, takođe, nijedna oduka neće biti doneta, a da ne postoji puna preglednost u vezi sa tehnologijama koje će biti korišćene i uticaja projekta na životnu sredinu i zdravlje ljudi, ponovila je ministarka.

Bez obzira na to šta se dešavalo u nekim drugim zemljama, verujem da od države u velikoj meri zavisi kako će ovaj projekat izgledati, a država neće dozvoliti da se radi bilo šta što bi naškodilo zdravlju ljudi, ili dovelo do uništavanja životne sredine, istakla je Mihajlović.

Takođe, ona je najavila da će 17. maja biti položen kamen temeljac za HE „Buk Bijela“, koja se gradi kao zajednički projekat Srbije i Republike Srpske, podsetivši na to da je novi investicioni plan u oblasti energetike i rudarstva, koji Ministarstvo priprema, vredan blizu 16 milijardi evra, a da će okosnicu tog plana činiti nova ulaganja u velike i srednje hidroelektrane i u obnovljive izvore energije.

Kad govorimo o hidroelektranama, prvi projekat koji će početi da se realizuje jeste izgradnja hidroelektrana na gornjoj Drini. Ukupna vrednost tog projekta je 520 miliona evra i obuhvata izgradnju tri hidroelektrane. Za izgradnju najveće od tri hidroelektrane, HE „Buk Bijela“, 17. maja će biti položen kamen temeljac, naglasila je potpredsednica Vlade.

Ona je rekla da je važno da se sve radi u skladu sa svim propisima kad je reč o zaštiti životne sredine i da će sve informacije biti dostupne javnosti.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/542818/zastita-zivotne-sredine-kljucna-za-sve-odluke-o-projektu-jadar.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)