POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Konkretni primeri borbe za bolju životnu sredinu

Kostolac, 28. april 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas postrojenje za odsumporavanje u bloku B u TE "Kostolac", koje ispunjava najstrože ekološke standarde EU, poručivši da je zaštita životne sredine jedan od tri prioriteta Vlade, što govori o stepenu razvoja Srbije.

Brnabić je najavila da će u narednom periodu nastaviti da predstavlja konkretne rezultate na planu zaštite životne sredine, podsetivši na to da je 2014. godine Vlada, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, započela borbu za zdraviju životnu sredinu u Srbiji.

Ona je napomenula da je tadašnja vlada, uprkos poplavama, ekonomskim problemima i potrebi za fiskalnom konsolidacijom, ipak donela odluku da uloži 130 miliona dolara u izgradnju filtera u TE "Kostolac", prvog filtera za odsumporavanje na jednoj našoj termoelektrani.

Premijerka je naglasila da je to bio jasan signal šta je važno za kvalitet života građana Srbije, pri čemu je od 2014. do danas Vlada uložila ukupno približno 600 miliona evra u postrojenja za odsumporavanje, koja bi osigurala čistiji vazduh i saniranje posledica termoelektrana.

Završili smo ovo postrojenje za odsumporavanje u bloku B, u toku je izgradnja tih postrojenja u bloku A i bloku B u TENT-u, naglasila je predsednica Vlade.

Brnabić je navela da je u martu ove godine usvojen Zakon o klimatskim promenama, kao prvi sistemski zakon koji se bavi ovom važnom temom.

Ona je najavila da će u narednim nedeljama obići još neke projekte i videće se šta je sve urađeno u oblasti zaštite životne sredine na najkonkretniji način, a šta je u planu.

U skladu sa tim, premijerka je navela da će u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biti uloženo šest milijardi evra, a njihova izgradnja počeće u 27 lokalnih samouprava.

U poseti TE "Kostolac" bile su i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, kao i v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/540973/konkretni-primeri-borbe-za-bolju-zivotnu-sredinu.php

 

* * *

 

Postrojenje za odsumporavanje u Kostolcu u skladu sa propisima EU

Kostolac, 28. april 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović posetile su danas Termoelektranu „Kostolac”, gde su obišle postrojenje za odsumporavanje u bloku „Kostolac B”.

Mihajlović je tom prilikom istakla da su predstavnice Vlade danas u Kostolcu videle da su emisije sumpor-dioksida i praškastih materija niže nego u Evropskoj uniji i da su u skladu sa onim što je propisala Energetska zajednica.

Ovo je i jasna poruka kako se Vlada Srbije odnosi prema zaštiti životne sredine i energetici, podvukla je ona i naglasila da Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno rade u cilju zelene Srbije i zelene energetike.

Potpredsednica Vlade je podsetila na to da su usvojena četiri nova zakona, kao i da se priprema nacionalni plan za klimu i energetiku, kao i strategija za energetiku do 2050. godine.

Sve to radimo da bismo imali zelenu energiju i minimum 40 odsto energije proizvedene iz obnovljivih izvora do 2040. To ne znači da ćemo odmah da gasimo termoelektrane, već da ćemo uraditi sve da emisije štetnih materija svedemo na minimum i niže u odnosu na one propisane u EU, naglasila je ona.

Mihajlović je, govoreći o zagađenju reke Pek, istakla da je „Ziđin“ samo jedan od zagađivača i da će Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Ministarstvo rudarstva i energetike sa svojim inspekcijama izaći na teren i utvrditi ko su ostali.

Kompanija „Ziđin” radi ono što je njihov zadatak i 30. aprila će to biti provereno od strane naše inspekcije. Međutim, to nije dovoljno. Utvrdićemo ko su ostali zagađivači, a verujemo da tu ima i kanalizacije, naglasila je ona.

Potpredsednica Vlade je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla i da je ovo godina važnih odluka u rudarstvu i energetici, na putu ka energetskoj tranziciji i zaštiti životne sredine.

U skladu sa tim, ona je saopštila da nikakav ugovor nije potpisan sa kompanijom „Rio Tinto“ i da je u toku izrada studija o proceni uticaja na životnu sredinu, te će tek nakon toga, kada svaki građanin Srbije bude upoznat sa svime, biti doneta odluka.

Država i Vlada, kako je podvukla, rade otvoreno i pregledno i nijedna odluka neće se donositi dok ne budu svi upoznati i ako nije sve u skladu sa zakonom.

Prema njenim rečima, istraživačka prava znače da neka kompanija može, i to ukoliko je ispunila sve uslove, da dobije pravo da istražuje, ali to ne znači i pravo da eksploatiše neku rudu.

Da bi neka kompanija mogla da sprovodi geološka istraživanja u bilo kom delu Srbije, mora da ima dozvolu i saglasnost vlasnika zemlje da to radi, objasnila je Mihajlović.

Ona je precizirala da su bušotine u procesu istraživanja prečnika pet do deset centimetara i nema razloga da neko zbog toga kod ljudi širi strah. Sama istraživanja traju godinama da bi se videlo da li uopšte ima uslova za eksploataciju.

Konačno, kako je napomenula, ova istraživanja su važna ne samo za kompanije, nego i za državu, da bismo znali kakvim resursima raspolažemo i koliko smo nekom rudom bogati.

Vujović je naglasila da su postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova od ključnog značaja za redukciju zagađenja koje dolazi iz termoelektrana, jer doprinose tome da se emisija sumpor-dioksida svede na minimum.

Ona je objasnila da je ovo prvi sistem za odsumporavanje dimnih gasova koji je izgrađen u Srbiji, ocenivši da izgradnja ovakvih sistema približava Srbiju EU standardima.

Prema njenim rečima, ono što je izuzetno važno kada govorimo o aerozagađenju jeste da ovakva postrojenja dovode do smanjenja emisija zagađenja, tako da je u jednom bloku emisija sumpor-dioksida smanjena 115 puta, a u drugom približno 40 puta.

Postrojenje je urađeno po svim evropskim standardima i ima sve potrebne saglasnosti Ministarstva zaštite životne sredine, podvukla je Vujović i dodala da je smanjenje zagađenja iz starih i velikih postrojenja u skladu sa Nacionalnim planom za smanjenje emisija (NERP), koji je Vlada usvojila prošle godine.

Borbu protiv aerozagađenja vodimo na više paralelnih koloseka, a ne samo kada je reč o starim i velikim postrojenjima. Borimo se i putem konkursa za lokalne samouprave za zamenu kotlova pravnih i fizičkih lica, kao i za pošumljavanje, objasnila je ministarka.

Takođe, kako je dodala, država se trudi da smanji zagađenja koja dolaze od velikih i manjih zagađivača, a, kada je reč o kotlarnicama, prenela je da je insistirala na tome da se svi projekti realizuju nakon grejne sezone, kako bismo već u ovoj godini videli rezultate.

Vujović je naglasila da će se u ovoj godini početi sa projektom kompletne zamene kotlarnice u Kragujevcu iz sredstava evropskih partnera.

Ovo je samo početak, a nakon realizacije započetih i projekata koji su u planu kvalitet vazduha biće osetno bolji, zaključila je ministarka.

Predstavnik „Elektroprivrede Srbije” Miroslav Tomašević rekao je da je u toku probni rad pomenutog postojenja, te da očekuje upotrebnu dozvolu do oktobra.

On je dodao da postrojenje radi punim kapacitetom i u skladu je sa svim propisima EU i naše države. 

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/540952/postrojenje-za-odsumporavanje-u-kostolcu-u-skladu-sa-propisima-eu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)