POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Nagomilani problemi u ekologiji se ne rešavaju preko noći

Beograd, 10. april 2021.

 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović ocenila je da je takozvani "ekološki ustanak" paravan za politički protest u organizaciji pojedinaca koji na pitanjima ekologije pokušavaju da uberu političke poene, obmanjujući na taj način građane koje zaista interesuje stanje i kvalitet životne sredine.

Vujović je u saopštenju istakla da se iza lažne brige za životnu sredinu kriju protagonisti propale politike i lažni zaštitnici životne sredine, koji su često potpomognuti spolja.

Šta god da uradim kao ministarka zaštite životne sredine i koju god meru da donese Vlada Srbije, oni će se držati svoje političke agende. Tome u prilog govore i uvredljive poruke na protestu upućene predstavnicima vlasti, koje nazivaju najpogrdnijim imenima. Ali narod sve vidi, i zna da ova interesna politička grupacija nema drugih ciljeva, osim da oslabi državu, uruši privredni rast i životni standard, rekla je Vujović.

Ona je napomenula da, otkako se aktivno rešava problem zagađenosti vazduha u Valjevu, to odjednom više nije tema, već litijum koji niko ne eksploatiše, niti za to postoji zahtev.

Valjevo je imalo veliki problem zagađenja u grejnoj sezoni zbog toplane koja koristi mazut, i taj problem ćemo za sledeću grejnu sezonu rešiti. Ali o tome se ne govori, već je odjednom tema litijum, za čiju eksploataciju nema zahteva ka ministarstvu, naglasila je ministarka.

Imajući u vidu da ni organizatori današnjeg protesta nisu svoje zahteve slali na našu adresu, nego nam se obraćaju putem medija, istakla je ona, jasno je da im motiv nije da čuvaju životnu sredinu, nego da na ekološkim problemima, na čijem rešavanju intenzivno radimo, na brzinu politički profitiraju.

Prema njenim rečima, za samo pet meseci pokrenuti su veliki projekti, a sprovedeni su i konkursi za čistiji vazduh, potpisani ugovori i podeljena sredstva.

U ministarstvu se danonoćno radi na rešavanju decenijama nagomilanih problema u ovoj oblasti. Tim Ministarstva zaštite životne sredine vredno je radio i na donošenju Zakona o klimatskim promenama, što je osnov za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, podsetila je Vujović.

Ministarka je naglasila da svako ozbiljan vidi šta smo za kratko vreme uradili i ne postoji čaroban štapić kojim ćemo čitav sistem u ekologiji promeniti preko noći, ali ubrzano radimo i ljudi to vide.

Ona je istakla da u narednom periodu tek predstoje akcije koje će doprineti da se smanji zagađenost vazduha i problem divljih deponija, što u vreme onih koji se danas predstavljaju kao borci za zdravu životnu sredinu, nije moglo ni zamisliti.

Građani pamte i nije ih lako prevariti, jer znaju da nema čuda. Za svaki rezultat potreban je ozbiljan, odgovoran i posvećen rad. A kako smo spasili zemlju sa ivice bankrota, tako ćemo rešavati i ekološke probleme, odgovorno, ozbiljno i uz mukotrpan rad. Probleme rešavamo kao tim, sarađujemo sa ministarstvima rudarstva i energetike, poljoprivrede, građevinarstva, i sa svakim resorom sa kojim imamo zajedničke probleme. Zato ni rezultat neće izostati, poručila je Vujović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/535509/nagomilani-problemi-u-ekologiji-se-ne-resavaju-preko-noci.php

 

* * *

Vlada predano radi na rešavanju decenijskih problema u ekologiji

 

Beograd, 10. april 2021.

 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je, povodom protesta ekoloških udruženja, da ekološki problemi u Srbiji nisu nastali preko noći i da zato ne postoji instant rešenje, ali da Ministarstvo i ostali nadležni resori u Vladi posvećeno, odgovorno i transparentno rade i da se prvi rezultati pokrenutih projekata očekuju već u ovoj godini.

Vujović je navela da je pozitivno to što postoji sve veći stepen svesti o neophodnosti zaštite životne sredine, što ranijih godina nije bio slučaj, poručivši građanima da će ovu godinu obeležiti do sada najveća ulaganja u ovu oblast, što će u značajnoj meri promeniti ekološku sliku Srbije.

Ona je navela da su svi problemi, od kvaliteta vazduha, divljih i nesanitarnih deponija, zaštite prirode, ali i nedostatka infrastrukture, pre svega kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda, prisutni više decenija i da će se u narednom periodu brže rešavati.

Ove godine krećemo u velike investicije, jer smo snažno opredeljeni za to da rešavamo decenijske probleme koje imamo u ovoj oblasti. Realizovaćemo projekte za poboljašnje kvaliteta vazduha, a takođe, sistemski rešavamo problem divljih deponija, poručila je Vujović.

Prema njenim rečima, gradiće se i osam novih regionalnih centara za upravljanje otpadom, kojima će biti obuhvaćeno više od 50 gradova i opština a velike investicije će biti i u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže.

Ministarka je dodala da se radi na izmenama i dopunama zakona koji će uticati na unapređenje stanja u oblasti zaštite životne sredine i očuvanje prirode, pri čemu se insistira na poštovanju zakona, a u tom cilju pojačane su i inspekcijske kontrole.

Inspektori su svakodnevno na terenu, u redovnoj kontroli ili po prijavi građana. Od novembra prošle godine do sada podneto je više od 50 prekršajnih, krivičnih i prijava za privredni prestup, rekla je Vujović.

Ona je, povodom najavljenog protesta, istakla da nikakvi zvanični zahtevi nevladinih organizacija nisu stigli na adresu Ministarstva, ali da činjenica da su stigli u medije, ipak govori o tome da se ova oblast koristi kako bi se zadovoljile političke ambicije pojedinaca.

Prema njenim rečima, životna sredina tiče se svakog od nas i zato je javnost uključena u ono što Ministarstvo radi.

Tu smo da saslušamo i nađemo najbolja zajednička rešenja, ali ne i da podržimo da se pitanja životne sredine koriste u svrhu politizovanja decenijskih problema, koji su nas sačekali i koji će sačekati bilo koga, ukoliko ne budemo zajedno, sa istim ciljem učestvovali u unapređenju stanja u životnoj sredini, naglasila je ministarka.

Građani su svedoci toga šta smo sve uradili za samo pet meseci, a nećemo stati dok ne ostvarimo krajnji cilj, a to je da građani i sva deca u Srbiji imaju zdravu životnu sredinu kakvu i zaslužuju, poručila je Vujović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/535416/vlada-predano-radi-na-resavanju-decenijskih-problema-u-ekologiji.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)