POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Zaštita životne sredine prioritet u realizaciji projekta Jadar

Loznica, 22. mart 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posetila je danas Loznicu, gde je sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem i načelnikom Mačvanskog okruga Vladanom Krasavcem razgovarala o nekoliko značajnih tema iz resora rudarstva i energetike.

Mihajlović je, istakavši da je održan kvalitetan sastanak, podsetila na to da je u puteve u ovom kraju u prethodnih pet godina uloženo 11,2 milijarde dinara.

Danas smo razgovarali o važnim temama iz oblasti rudarstva i energetike i o ulaganjima u distributivnu mrežu, u koju je do sada investirano više od četiri milijarde dinara, precizirala je potpredsednica Vlade.

To je, kako je istakla, veoma važno jer svaki procenat smanjenog gubitka na distributivnoj mreži znači dodatne desetine miliona dinara u nova ulaganja.

Prema njenim rečima, razgovarano je i o odnosima „Srbijagasa“ i toplane u Loznici, što je pitanje koje mora biti rešeno u narednih nekoliko dana jer grad ne sme da trpi zbog starih dugova “Viskoze”.

Mihajlović je navela da je prva tema sastanka bio projekat koji će imati ogroman uticaj na celu državu, a to je Jadar, i poručila da je zaštita životne sredine tema broj jedan, pa tek onda novac i razvoj koji ovaj projekat donosi.

Ona je rekla da je prirodno da postoje nedoumice i pitanja kada je reč o svakom novom projektu i da je najlakše skupljati političke poene na neistinama i poluistinama kojima se pokušavaju zbuniti građani.

Ništa se neće uraditi ukoliko se ne ispoštuju svaka odluka i procedura u oblasti zaštite životne sredine i dok se ne izradi studija o proceni uticaja na životnu sredinu, naglasila je Mihajlović.

Naša poruka građanima Loznice i cele Srbije jeste da nećemo napraviti nijedan korak dok se ne ispitaju svi standardi. Ovim projektom Srbija postaje jedna od vodećih zemalja za proizvodnju baterija neophodnih za električne automobile, jer je 10 odsto svih svetskih rezervi litijuma u ovom kraju, ukazala je ona.

To je i korak ka zelenom održivom razvoju, ocenila je potpredsednica Vlade i ponovila da će sve što se bude radilo biti predmet dogovora zasnovanog na činjenicama.

Ona je poručila da, kao što je od Niša učinjeno čvorište u putnoj infrastrukturi, tako je i Loznica čvorište u oblasti energetike.

Naš cilj, kako je istakla, jeste da budemo energetski stabilni i da se što više povežemo sa regionom jer je to osnova budućeg razvoja.

Mihajlović je, na pitanje novinara o ulaganjima u distributivnu mrežu, rekla da ta ulaganja nisu mala i da niska distributivna mreža treba da podrži visokonaponske i da nas poveže sa okolnim državama.

Krećemo u energetsku tranziciju i proizvodnju električne energije iz drugih izvora, navela je ona i ukazala na to da je Srbija prebogata rekama i da nema razloga da se ne iskoristi taj potencijal.

Prema njenim rečima, potpisali smo izjavu o namerama sa Republikom Srpskom kako bismo gradili hidroelektrane na Gornjoj Drini, a pripremni radovi mogli bi da počnu već na leto, s ciljem da u narednih nekoliko godina budemo bogatiji za potencijal i proizvodnju tri hidroelektrane.

Ukoliko nismo dobro povezani regionalno, onda nas to izopštava iz budućeg razvoja.

Investitorima je potrebna stabilnost u napajanju električnom energijom, a sve to omogućavaju novi kapaciteti koje ćemo napraviti, poručila je Mihajlović.

Petrović je izjavio da je današnja poseta potpredsednice Vlade jedan od najboljih pokazatelja politike Vlade Srbije i predsednika Republike, te da se danas razgovaralo o najvažnijim pitanjima za građane Loznice.

Izuzetno aktuelno pitanje o kojem smo pričali jeste i projekat Jadar. I danas šaljemo jasnu poruku da smo svi mi zajedno posvećeni unapređenju privredne aktivnosti grada i države, ali da ćemo uvek na prvo mesto staviti zaštitu životne sredine, bezbednost i zdravlje ljudi, poručio je Petrović.

Ne postoji nijedno pitanje na koje nismo spremni da odgovorimo i da tražimo najbolja rešenja, a ovaj projekat važan je za celo Podrinje i za našu državu, zaključio je gradonačelnik Loznice.

Sastanku je prisustvovao i direktor ODS „Elektrodistribucije Srbije“ Bojan Atlagić, koji je ukazao na to da je u prethodnom periodu urađeno mnogo u celom području Podrinja.

Uložili smo milijardu i 400 miliona dinara u prethodne četiri godine. To je važno za grad i investitore, ali i za nas u „Elektrodistribuciji“, jer se smanjuju gubici na distributivnoj mreži. Trafo-stanica „Loznica 2“ i novi distributivni centar su neki od projekata, a svega toga ne bi bilo bez podrške Ministarstva i saradnje sa Gradom, rekao je Atlagić.

Krasavac je naveo da je uspešna saradnja u prethodnom resoru ministarke Mihajlović, pre svega kroz izgradnju brojnih saobraćajnica, kao što je Ruma–Šabac–Loznica, nastavljena i u ovom resoru, te da su danas dobili odgovore na brojna otvorena pitanja važna za građane Mačvanskog okruga.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/529783/zastita-zivotne-sredine-prioritet-u-realizaciji-projekta-jadar.php

 

* * *

                    

 

Vakcinacija jedini način za povratak normalnom životu

 

Loznica, 22. mart 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović iskoristila je danas posetu Loznici da još jednom pozove građane i građanke ovog kraja i cele Srbije da se vakcinišu i na taj način pomognu vraćanju normalnom životu i radu.

Mihajlović je navela da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja je uspela da obezbedi sve četiri vakcine svojim građanima i građankama, i to zahvaljujući zalaganjima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Svi poznajemo nekoga ko živi u inostranstvu i ko će nam reći koliko je teško da dođu na red da se vakcinišu. Država je stvorila sve uslove za vakcinaciju, koja nam omogućava da se vratimo normalnijem životu i, što je najvažnije, da radimo, jer samo tako kao mala zemlja možemo opstati u ekonomiji i privredi, poručila je ona.

Investicije u Srbiji nisu stale, gradilišta rade, ali nije lako očuvati kontinuitet ukoliko nismo zdravi i ne možemo da radimo, ukazala je Mihajlović.

Zato upućujem apel svim građanima, a tu su nam mediji od velike pomoći, da se vakcinišu kako bismo mogli da živimo, radimo i sačuvamo svoju državu, poručila je ona.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/529801/vakcinacija-jedini-nacin-za-povratak-normalnom-zivotu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)