POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNIH BOLESTI

Korisnici domova za stare prioritet u vakcinaciji

Beograd, 23. decembar 2020.

 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek izjavio je danas da su korisnici staračkih domova prioritetni za vakcinaciju kako bi se smanjio pritisak na bolnice, u kojima su teški slučajevi najčešći među starijom populacijom.

Đerlek je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da će se, s obzirom na to da su korisnici ovih ustanova dugo u karantinu, vakcinacija sprovoditi na licu mesta jer bi izvođenje iz domova ugrozilo njihovu bezbednost.

Prema njegovim rečima, koncepcija usvojenog plana imunizacije, koji je izradio i predložio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut", neće se menjati, ali je teško predvideti šta nas sve čeka.

Plan je dinamičan i elastičan, tako da ćemo moći, u zavisnosti od trenutka i količine vakcina, da menjamo neke planove i prioritete, objasnio je on i ponovio da će u prvoj fazi vakcine primiti korisnici staračkih domova, a zatim i zdravstveni radnici u kovid sistemu.

Vakcine će prvo biti primenjene u onim domovima u kojima može doći do većeg broja zaraženih koronavirusom, ukazao je državni sekretar i podvukao da je neophodna dodatna obuka medicinskih radnika koji će aplicirati vakcinu.

U jednoj bočici ima pet doza, potrebno je stručno rastvoriti doze u jednom špricu od 1,8 mililitara fiziološkog rastvora, što se mora potrošiti u narednih šest sati, a kad doza izađe sa -70 stepeni, mora se potrošiti za pet dana, objasnio je on.

To nije komplikovano, ali neophodna je stručna obuka zdravstvenih radnika koji će imunizaciju obavljati na terenu, precizirao je on.

Đerlek, koji je i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv COVID-19, istakao je da se vrlo brzo očekuje još približno 20.000 doza vakcina, podsetivši na to da je sa kompanijom "Fajzer" potpisan ugovor na 1,8 miliona doza, koje će stizati kvartalno.

Naime, kako je ukazao, prvi kontingent od 4.875 doza vakcina stigao je juče, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) dala je dozvolu za približno 24.000 doza, sledećih 20.000 se očekuje uskoro, dok će 340.000 doza stići u januaru.

On je upozorio na to da koronavirus izuzetno ozbiljno napada zdravstveni sistem Srbije, ali je pozitivno to što imamo smanjen broj novoobolelih, dok je broj hospitalizovanih pacijenata i dalje dosta veliki.

Juče je bilo ukupno približno 5.000 pregleda, od kojih 2.300 prvih, ukazao je državni sekretar i podvukao da je otvaranje kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu značajno doprinelo rasterećenju zdravstvenog sistema.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/508199/korisnici-domova-za-stare-prioritet-u-vakcinaciji.php

 

 

* * *

 

 

Prve doze vakcina za starije od 70 godina u staračkim domovima

 

Beograd, 22. decembar 2020.

 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek izjavio je večeras da će korisnici staračkih domova koji su stariji od 70 godina prvi primiti Fajzer-Biontekovu vakcinu, čije su prve količine od 4.875 doza danas stigle u Srbiju.

Đerlek, koji je i direktor Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv COVID-19, rekao je u izjavi za agenciju Tanjug da je to predviđeno planom koji je danas usvojio ovaj koordinacioni tim.

Stariji od 75 godina su najosetljivija kategorija stanovništva i oni će prvi primiti vakcinu, tako je i u većini zemalja u Evropi, naveo je državni sekretar.

On je preneo da će u drugoj tranši, koja se očekuje u januaru, biti vakcinisani zdravstveni radnici u kovid sistemu, a zatim i ostalo medicinsko osoblje, uz napomenu da se očekuje da tada stigne između 350.000 i 360.000 vakcina.

Ceo operativni plan će biti vrlo dinamičan i menjaćemo ga u zavisnosti od količina doza vakcina s kojima raspolažemo, naveo je Đerlek.

Napravićemo orijentacioni plan, pri čemu će se pratiti epidemijska situacija i u skladu sa tim donositi odluke o planu vakcinacije, dodao je on.

Đerlek je izrazio očekivanje da će vakcinacija krenuti početkom sledeće nedelje nakon što Agencija za lekove i medicinska sredstva Republike Srbije odobri i uslužnu dozvolu za Fajzerovu vakcinu.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/508164/prve-doze-vakcina-za-starije-od-70-godina-u-starackim-domovima.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)