POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Broj hospitalizovanih pacijenata u padu već 11 dana

Beograd, 9. avgust 2020.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ohrabruje pad broja zaraženih koronavirusom koji se beleži u poslednjih 11 uzastopnih dana, mada je on i dalje visok, i istakla da u  poslednjih nekoliko dana imamo i više otpuštenih iz bolnica, nego primljenih. 

Brnabić je u izjavi za TV Prva istakla da pad broja zaraženih znači da su građani disciplinovani, da se zajedno borimo i da mere daju rezultate.

I dalje je visok broj od 255 zaraženih dnevno i potrebno je da nastavimo da budemo disciplinovani, dok se ne nađe vakcina i dok nam ne bude dostupna, rekla je premijerka. 

Ona je navela da država svakodnevno radi na tome da Srbija bude među prvih 20 zemalja koje će dobiti vakcinu, te da se pregovara sa raznim kompanijama i partnerima. 

Pregovaramo sa nekoliko partnera. Mogu da garantujem da ćemo biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcinu, koja će biti u Srbiji tek kada bude potpuno bezbedna.

Sve protokole i dokumentaciju o fazama testiranja već danas gledaju stručnjaci, ukazala je Brnabić. 

Ona je upozorila na to da, ako dođe do opuštanja, postoji mogućnost i verovatnoća da ponovo dođe do zaražavanja velikog broja ljudi.

Premijerka je, na pitanje da li "preti" policijski čas, rekla da smo jako daleko od toga, jer ako se svi pridržavaju mera koje su na snazi, stvari mogu da se drže pod kontrolom. 

Očekujemo da dodatno opada broj obolelih i hospitalizovanih, da se bolnice vraćaju u nonkovid režim. Pripremamo se za jesen i zimu. Daleko smo od restriktivnih mera, ali ove koje su sada na snazi ostaće još neko vreme, moraćemo i dalje da držimo distancu i nosimo masku, objasnila je Brnabić. 

Predsednica Vlade je najavila da se najveće reforme i ulaganja u narednom periodu mogu očekivati u sektoru zdravstva, i istakla da država time želi da pokaže zahvalnost medicinskom osoblju i pokaže koliko je zemlji važno zdravstvo.

Ona je navela da je srećna i izuzetno ponosna na to što je fiskalnom disciplinom i boljim ekonomskim rezultatima država uspela da poveća plate lekarima i medicinskim sestrama.

To će biti naš dalji fokus i prioritet. Time što smo toliko investirali u zdravstvo, uspeli smo da se izborimo da imamo sve bolje uslove. Sve bolnice koje su bile u prvoj fazi odbrane od kovida su bile renovirane. Nismo stigli da završimo Infektivnu kliniku, ali ulažemo pet miliona, radovi se nastavljaju i uskoro ćemo ih završiti, naglasila je premijerka.

U Dedinje 2 ulažemo 22 miliona evra, dodala je ona i objasnila da to nije kovid bolnica, ali će pružati podršku srčanim pacijentima.

Premijerka je ponovila da će država pokušati i da odmori lekare i medicinsko osoblje, jer su oni heroji ovog vremena.

Brnabić je rekla da država ne odugovlači sa davanjem dozvole za PCR testiranje u privatnim laboratorijama i da se to ne sme učiniti po svaku cenu, jer bismo onda imali mnogo više štete nego koristi.

Ona je podsetila na to da svaka laboratorija mora da ima posebne uslove da se bavi PCR testiranjem i obradom PCR uzoraka.

Sve laboratorije koje imamo u ovom trenutku moraju da imaju zgradu samo za to, posebne uslove za preuzimanje briseva i njihovo čuvanje, objasnila je premijerka i napomenula da se trenutno zahtevima privatnih laboratorija bavi inspekcija Ministarstva zdravlja.

Ona je ukazala na to da su privatne laboratorije najčešće smeštene u privatnim zgradama i postavila pitanje koliko bi stanari voleli da žive u zgradi gde se PCR metodom obrađuju uzorci.

Najviše bismo voleli da možemo da kažemo neka idu sve privatne laboratorije u testiranje, ali ko će biti kriv ako virus izađe iz laboratorija - to će, pre svega, biti Krizni štab, pa Vlada i Ministarstvo zdravlja, upozorila je Brnabić.

Ona je podsetila na to da je dozvoljeno brzo serološko testiranje u privatnim laboratorijama, ali i ponovila da je PCR testiranje toliko opasno i osetljivo pitanje, da mora da se vodi računa o zaštiti građana i ljudi koji će obrađivati testove.

U ovom trenutku, ne znam nijednu laboratoriju koja ima uslove kao državne laboratorije. Da privatne laboratorije u stambenim zgradama obrađuju uzorke testova na kovid PCR metodama, ne bih volela da živim u toj zgradi, istakla je Brnabić.

Ona je ukazala na to da se država trudi da poveća državne kapacitete za PCR testiranje, koji su, kako je podsetila, povećani sa 500 na 11.000 dnevno.

Sinoć kasno razgovarala sam sa direktorkom Zavoda za biocide, koja je rekla da je taj zavod spreman da poveća testiranja na dodatnih 3.000 dnevno. Pričam i sa predstavnicima Kancelarije za IT o tome kako da napravimo sistem za informisanje gde nema redova i gde mogu da se zakažu testiranja, naglasila je premijerka.

Predsednica Vlade rekla je i da je novac iz novog paketa pomoći privredi u iznosu od 66 milijardi dinara već počeo da se troši, i precizirala da se to čini za 60 odsto minimalca za mikro, mala i srednja preduzeća.

Brnabić je navela da se nastavlja podrška kroz Fond za razvoj sa komercijalnim bankama, kao i da će se obezbediti dodatna sredstva za ugostiteljstvo, industriju i druge grane.

Prema njenim rečima, turizam dobro stoji jer su domaći gosti ostali u zemlji, tako da je u hotelima u unutrašnjosti dobra situacija, a problem su hoteli i situacija u velikim gradovima - Beogradu, Novom Sadu, delimično u Nišu i Kragujevcu.

Premijerka je podsetila na to da je Srbija u grupi zemalja koja je pružila najveću podršku privredi, 12 odsto BDP-a, od čega se i vide rezultati, što je i dovelo do toga da nismo imali pad zaposlenosti, već blagi rast.

Mi smo i dalje zemlja koja malo zaostaje za Litvanijom u ekonomskom rastu, odnosno po tome koliko nam je mali bio ekonomski pad i zato i imamo drugi talas podrške da damo vetar u leđa privredi dok se ne oporavi evropska ekonomija. Za nas je dobra vest oporavak u Nemačkoj, posebno u auto-industriji, ukazala je Brnabić.

Ona je dodala da su za Srbiju najbitnije nemačka i italijanska privreda, kojoj će biti potrebno malo više vremena da se oporavi.

Premijerka je, na pitanje kako je država uspela da održi poverenje stranih investitora, rekla da se to ogromno poverenje stiče od 2014. godine i to tako što je postojao otvoren odnos sa svima i strani investitori su mogli da računaju na to da će se u Srbiji nastaviti rad na poboljšanju poslovnog okruženja.

Ona je navela da očekuje da se tokom septembra i oktobra polože kameni temeljci za još neke pogone, kao i da zemlja napreduje na Duing biznis listi.

Zdravstvo će biti u ovoj meri finansirano sve dok za to bude bilo potrebe, istakla je Brnabić i dodala da se upravo zbog toga oporavlja privreda, kao i da su zadati limiti da se ne ide preko 60 odsto javnog duga i sedam odsto deficita u budžetu.

Davaćemo taj novac i zato je, kako je ponovila, važno da paralelno sa tim držimo našu privredu i da radimo.

Brnabić je, na kritike da se zemlja prerano otvorila, istakla da u slučaju da se kasnije otvorila ne bi bilo dovoljno novca za zdravstvo i finansiranje borbe protiv epidemije koronavirusa.

Moramo da vidimo kako da budemo što fleksibilniji i kako da naša privreda što pre radi uz zdravstvene mereNaša privreda se dobro drži, zato smo imali i za podršku zdravstvu i za testove i zato je važno da se drži balans, ukazala je premijerka.

Prema njenim rečima, pored privrednika, i samostalni umetnici su prioritet Vladi u pružanju podrške u prevazilaženju problema nastalih usled epidemije virusa korona.

Brnabić je navela da je i za samostalne umetnike izdvojena podrška, kao i za privrednike, uz napomenu da su zaposleni u pozorištima u nešto boljoj situaciji nego što su njihove američke kolege jer se kod nas pozorišta finansiraju iz budžeta, dok se u Americi samofinansiraju i kada nema predstava, nema ni plata.

Želimo da pozorišna sezona krene od oktobra, tu radimo na jednom stručnom uputstvu. I muzeji treba da rade, treba da otvorimo i bioskope i gledamo kako da bude najbezbednije za građane u zdravstvenom smislu, ukazala je ona.

Prema njenim rečima, Krizni štab, kao o prioritetima za podršku za prevazilaženje krize izazvane epidemijom virusa korona, razmišlja o privredi, školama, kulturi i sportu.

Kada je reč o školama, postoji intencija da što više dece ide što duže u školu i u tom smislu se uzimaju primeri iz mnogih zemalja, u nameri da se po ugledu na njih napravi najbolji model, objasnila je premijerka.

Brnabić je ponovila da je bilo važno da sportska takmičenja nastave da se odvijaju, a da u ovom momentu ne zna kada bi publika mogla da se vrati na tribine, niti kada će se to desiti, kao ni pod kojim uslovima.

Premijerka je, na pitanje kada će građanima koji su oštećeni tokom poplava biti isplaćen novac za pomoć, odnosno sređivanje kuća, rekla da će sutra proveriti dokle se stiglo sa tim i dodala da je posebno važno da se Kosjeriću pruži maksimalna podrška, kao i Ivanjici, gde je bila velika šteta.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/481966/broj-hospitalizovanih-pacijenata-u-padu-vec-11-dana.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)