POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Uvodi se zabrana okupljanja više od pet osoba

Beograd, 6. novembar 2020.

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije i članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je na sednici tog tela odlučeno da se broj osoba koje mogu da se okupljaju u otvorenom i zatvorenom prostoru smanji sa 30 na pet.

Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sednice Kriznog štaba, objasnila da nova zabrana okupljanja nije preporuka već mera koja će biti zakonski regulisana, a odnosi se na sva organizovana javna okupljanja.

Prema njenim rečima, ova mera se ne odnosi na školsku i radnu sredinu, gde može da bude više od pet osoba, ali samo ako se obezbede četiri kvadratna metra po osobi u prostoriji, to jest udaljenost od dva metra.

Ona je, kada je reč o kulturnim manifestacijama, podsetila na to da je i dalje za pozorišta i bioskope ograničenje do 500 ljudi, uz strogo propisane uslove – nošenje maske, poštovanje razmaka i slično.

Ministarka je saopštila da će i srednjoškolci imati jesenji raspust, koji će trajati od 11. do 16. novembra, što je bilo predviđeno samo za učenike osnovnih škola.

Ona je dodala da nije bilo odluke za neke radikalnije mere, poput ograničavanja kretanja ili ograničavanje satnice rada, naglasivši da je situacija izuzetno nepovoljna i nestabilna.

Prema njenim rečima, deset preminulih u poslednja 24 časa u našoj zemlji je veliki gubitak, a sve to pokazuje kakav je potencijal virusa, koliko je opasan i kako se brzo širi.

Kisić Tepavčević je upozorila na to da je svakim danom sve više pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenje, tako da popunjenost kapaciteta iznosi između 150 i 200 kreveta dnevno.

U poslednja 24 časa na bolničko lečenje upućeno je 317 pacijenata sa srednje teškim i teškim upalama pluća, a otpušteno je 147, precizirala je ona i istovremeno navela da je u KBC „Dragiša Mišović“ smešteno desetoro dece i šest majki, jedna trudnica, odnosno ukupno više od 200 kovid pacijenata.

U KBC „Bežanijska kosa“ hospitalizovana su 244 pacijenta, dodala je ministarka i ocenila da još ima kapaciteta i da je moguće i dalje da se razmišlja nekoliko koraka unapred, ali da treba da se fokusiramo na to da ne dozvolimo da kapaciteti u zdravstvenom sistemu budu iscrpljeni.

Prema njenim rečima, najveći broj zaraženih je u Beogradu 1.144, Novom Sadu 219, Kraljevu 60, Nišu 50, Vranju 32, Zrenjaninu 29, Pančevu 25, Sremskoj Mitrovici 22, Ljuboviji 20, dok je u ostalim gradovima manje od 20 zaraženih.

Od 1. septembra, kako je navela, u školskim sredinama u Srbiji ukupno je potvrđeno prisustvo virusa korona kod 708 đaka, i to 308 u osnovnim i 400 u srednjim školama.

Prethodne nedelje, od 26. oktobra do 1. novembra, ukupno je u školama potvrđen virus kod 248 dece, i to 97 osnovaca i 151 učenika srednje škole, dok je od 2. do 5. novembra prisustvo virusa utvrđeno kod 202 učenika – 74 iz osnovne i 128 iz srednje škole, prenela je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, od početka školske godine uglavnom se radilo o zaražavanju van školske sredine, tako da je polovina odeljenja u kojoj je ifentifikovano pozitivno dete odmah prelazila na onlajn nastavu 14 dana.

Trenutno onlajn nastavu pohađa 200 učenika, prenela je ona i podvukla da su upravo takve mere predostrožnosti dovele do toga da je prilično stabilna situacija u školskoj sredini, zahvaljujući odgovornom ponašanju dece, nastavnika i profesora.

Takođe, kako je potvrdila, ima delova zemlje u kojima nije bilo potvrđivanja koronavirusa kod đaka, poput osnovnih škola u Severnobačkom, Zapadnobačkom, Podunavskom, Topličkom, Jablaničkom, Pećkom, Kosovskopomoravskom, Prizrenskom okrugu.

Ona je predočila da je Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđeno da inspektor može na licu mesta da izrekne mandatnu kaznu zbog nepoštovanja mera.

Za nenošenje maski predviđena je novčana kazna od 5.000 dinara za građane i između 30.000 i 300.000 dinara za pravna lica, a ono što je najbitnije kada je u pitanju prevencija u okviru izmene zakona jeste mogućost da mandatnu kaznu izrekne inspektor na licu mesta usled nepoštovanja mera, precizirala je ministarka.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/495928/uvodi-se-zabrana-okupljanja-vise-od-pet-osoba.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)