POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Saradnja Srbije i SZO u borbi protiv koronavirusa

Beograd, 20. april 2021.

 

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar i regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge posetili su danas Institut "Torlak", u kojem bi za približno mesec dana trebalo da počne prva faza proizvodnje ruske vakcine "Sputnjik V".

Lončar je tom prilikom izrazio zahvalnost direktoru SZO za Evropu, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, za pomoć i podršku, zahvaljujući kojima danas imamo pogone za skladištenje i čuvanje vakcina na svim neophodnim temperaturama.

Ne radi se samo o 340.000 dolara koliko je izdvojeno zahvaljujući regionalnom direktoru za Evropu i SZO, već je značaj mnogo veći, jer je reč o kapacitetima bez kojih je pitanje kakvi bi naši rezultati bili, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući svemu tome Srbija danas ima rezultate koji su prepoznatljivi u čitavom svetu.

Jedini izlaz iz pandemije i situacije koju je ona donela jeste da budemo solidarni i pomažemo jedni drugima. Srbija je primer u svetu kako se to radi, istakao je Kluge, najavivši da će SZO nastaviti da sarađuje sa našom zemljom.

On je posebno pohvalio opredeljenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se ulože sredstva u dalji razvoj Instituta "Torlak".

Prema njegovim rečima, neophodno je da se ubrza proces vakcinacije, a da bi se to ostvarilo, potrebno je da se poveća proizvodnja vakcina.

Vakcina spasava život i tu nema mesta geopolitici, a Srbija se upravo tako ponašala, poručio je Kluge, pohvalivši ministra zdravlja, Institut "Torlak", kao i čitavu Vladu Srbije za vodeću ulogu koju imaju u odgovoru na pandemiju koronavirusa.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/538356/saradnja-srbije-i-szo-u-borbi-protiv-koronavirusa.php

 

 

- - -

 

Pohvale Srbiji za mere preduzete u borbi protiv koronavirusa

 

Beograd, 19. april 2021.

 

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar razgovarao je danas sa direktorom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hansom Klugeom o tome šta je Srbija uradila na planu borbe protiv koronavirusa tokom proteklih godinu dana.

Lončar je u izjavi za medije naveo da je sa Klugeom postigao saglasnost o tome da je trenutno ključni prioritet imunizacija, napomenuvši da se Srbija obavezala da će sve svoje resurse staviti na raspolaganje SZO i pomoći da se to uradi u čitavoj Evropi.

Ministar je rekao da će naša zemlja pružiti doprinos i kada je reč o mentalnom zdravlju narušenom zbog dužine trajanja pandemije i u pomoći ljudima koji se suočavaju sa tim.

Prema njegovim rečima, danas je razgovarano i o tome šta će se raditi kada prođe pandemija kako bi se život vratio u normalne tokove, kao i u šta se mora ulagati kako bi se nadoknadilo izgubljeno vreme.

On je preneo da ga je direktor SZO za Evropu informisao o tome da će kineska vakcina uskoro biti registrovana, kao i da se uporedo radi i na vakcini Sputnjik V, čija je analiza u toku u toj zdravstvenoj organizaciji.

SZO se, kako je preneo, ne zalaže za kovid pasoše već preporučuje kovid sertifikate - najbolje digitalne, koji će sadržati podatke o vakcinaciji, ali ne da bi se pravile prepreke, već zbog analize.

Ministar je istovremeno najavio da će sutra sa Klugeom na Institutu „Torlak“ obići skladište vakcina koje je finansirala SZO.

Kluge je pohvalio Ministarstvo zdravlja, Vladu Srbije i čitavo rukovodstvo naše zemlje za sve mere preduzete za suočavanje sa koronavirusom.

On je podsetio na to da su vrlo brzo izgrađene dve nove bolnice specijalno za kovid pacijente, kao i da se gradi i treća, istakavši da je zahvaljujući tome u Srbiji održana relativno niska stopa smrtnosti.

Direktor SZO je naglasio da je od početka pandemije Srbija shvatila vakcinu kao nešto što spasava živote ljudi, a ne kao geopolitičko pitanje, i na tome je čestitao našoj zemlji i onima koji su takve odluke doneli.

Od samog početka pandemije spas je u solidarnosti i na nivou zemlje, ali i na širem nivou, ocenio je Kluge, izrazivši zahvalnost Srbiji na tome što je donirala vakcine zemljama u okruženju.

Kluge je, istovremeno, iskazao zabrinutost zbog toga što se u evropskoj regiji šire novi sojevi koronavirusa, poručivši da vakcine deluju i na te sojeve, ali da je potrebno ubrzati proces imunizacije.

Prema njegovim rečima, SZO intenzivno sarađuje sa kineskim i ruskim vlastima na odobrenju njihovih vakcina na evropskom nivou.

On je preneo zahvalnost Lončaru na tome što je pristao da bude pokrovitelj Plana za zdravlje za Zapadni Balkan, dodavši da je kao direktor SZO za Evropu postavio naš region kao svoj prioritet.

U tom smislu, Kluge je izrazio nadu da će, ako situacija sa pandemijom to dozvoli, SZO biti u mogućnosti da krajem godine u Beogradu organizuje sastanak ministara iz regiona na kojem bi bio dogovoren plan do 2030. godine.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/538131/pohvale-srbiji-za-mere-preduzete-u-borbi-protiv-koronavirusa.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)