POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

MEĐUNARODNA SARADNJA 

Srbiji uskoro 300.000 vakcina iz Kovaks programa

Beograd/Berlin, 4. mart 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Berlinu, nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Hajkom Masom, da će Srbija uskoro dobiti 300.000 vakcina iz Kovaks programa.

Selaković, koji boravi u dvodnevnoj poseti Nemačkoj, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kolegom, da je jedna od tema sastanka bila borba protiv koronavirusa.

Izneo sam ono čime Srbija može da se pohvali na polju vakcinacije protiv koronavirusa, ali želim da zahvalim Masu na podatku sa sastanka da će u našu zemlju u vrlo brzom roku biti isporučene pomenute vakcine iz Kovaks programa, naveo je on, ocenivši da je to veoma važno za nastavak imunizacije građana Srbije.

Ministar je preneo da je danas bilo reči i o pitanju odnosa Beograda i Prištine i dijalogu u cilju normalizacije odnosa, pri čemu je izneo poziciju Srbije i iskazao podršku specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku.

Prema njegovim rečima, suština pozicije Beograda po pitanju odnosa sa Prištinom jeste u tome da je neophodan kompromis koji podrazumeva ozbiljan pristup kako nijedna strana ne bi dobila sve, već da obe dobiju dovoljno.

On je ukazao na to da će se nastaviti razgovori na ovu temu, koja je važna u evropskoj agendi Srbije, ali je i od značaja za stabilnost regiona.

Selaković je još jednom uputio poziv Masu da dođe u Srbiju, podsećajući na to da je ta poseta nekoliko puta planirana i odlagana.

Ministar je istakao da je tokom sastanka bilo reči i o evropskim integracijama Srbije, nužnosti zadržavanja reformskog kursa na polju vladavine prava, kao i o slobodi medija.

Zamolio sam za pristup koji će podrazumevati mnogo toga konkretnog, jer su reforme imale uspeh uvek kada smo nailazili na otvorenost u komunikaciji i kada nam je skretana pažnja na stvari koje bi trebalo da se menjaju, naglasio je Selaković.

Prema njegovoj oceni, potrebno je očiglednije otvaranje evropske perspektive zemljama Zapadnog Balkana, regiona koji geografski, kulturološki i mentalitetski pripada evropskoj porodici.

Selaković je naveo i da je ekonomska i privredna saradnja Srbije i Nemačke odlična, istakavši da u nemačkim kompanijama u Srbiji radi 67.000 ljudi, a da je cilj da se dođe do brojke od 100.000.

On je izneo podatak da je nivo trgovinske razmene 5,3 milijarde evra, a može da bude i viši, poručivši da je za Srbiju Nemačka ključan ekonomski partner.

Prema njegovim rečima, to je zemlja zahvaljujući čijoj pomoći i predusretljivosti je Srbija uspela da uradi mnogo na poboljšanju ekonomske slike i životnog standarda građana.

Mas je najavio da će u okviru Kovaks programa Zapadnom Balkanu biti isporučeno više od milion vakcina, istakavši da je Evropska unija odlučila da pruži podršku regionu u visini od 12 miliona evra.

On je naglasio i da Nemačka ozbiljno shvata evropsku perspektivu svih država regiona, uz napomenu da Berlin smatra da Srbija pripada EU.

Mas je ocenio da je naša zemlja postavila veoma ambiciozne ciljeve, da je proevropski kurs važan, ohrabrivši Beograd da dalje sprovodi reforme.

Postoji i, kako je naveo, dodatni format podrške, a to je Berlinski proces, čiji je domaćin ove godine upravo Nemačka.

Ministar je ukazao na to da se taj proces tiče praktičnih koraka kao što je osnivanje regionalne kancelarije za mlade, zajedničko tržište i sve što je opipljivo za građane na putu ka EU.

On je preneo da je tokom današnjeg sastanka bili reči i o bilateralnim odnosima, preciziravši da ne misli samo na više od 400 nemačkih kompanija angažovanih u Srbiji, već i o vidljivom znaku saradnje, a to je nova zgrada Ambasade Nemačke u Beogradu.

Mas je rekao da će se uskoro u tu zgradu useliti osoblje Ambasade, pri čemu je izrazio nadu da će biti u mogućnosti da dođe u Beograd na otvaranje.

Istovremeno, on je izrazio i uverenje da se, uz podršku nove američke vlade, nudi šansa da se pronađe rešenje kosovskog problema i da se dođe do sveobuhvatnog sporazuma koji će doneti i ekonomski prosperitet.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/524842/srbiji-uskoro-300000-vakcina-iz-kovaks-programa.php

 

 

* * *

 

Primarni cilj nabavke vakcina sačuvati živote građana

                              

 

Beograd/Berlin, 4. mart 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković poručio je danas u Berlinu da se Srbija u nabavci vakcina držala principa da je najvažnije sačuvati ljudske živote.

Selaković, koji boravi u dvodnevnoj poseti Nemačkoj, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Hajkom Masom da je zato Srbija vakcine nabavljala od različitih proizvođača, naglasivši da to nije pitanje geopolitike, već zdravlja građana.

On je ukazao na to da je Srbija kupila vakcine od Kine na isti način kao i od Ruske Federacije, kompanije ''Fajzer'', od koje su nam stigle prve vakcine, kao i od ''Astra Zeneke'', dodavši da je Srbija uspela da dobije vakcine od četiri različita proizvođača uprkos činjenici da je mala država sa Zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima, građani Srbije imaju pravo da odluče da li će se vakcinisati i kojom vakcinom to žele da učine.

Ministar je podsetio na to da je Srbija od samog početka učestvovala u finansiranju istraživanja u Kovaks programu sa dva miliona evra, pri čemu je unapred platila vakcine 4,8 miliona evra.

A do današnjeg razgovora sa Masom, kada nam je prvi put jasno rečeno da ćemo do tada dobiti toliko vakcina, nijednu vakcinu nismo dobili iz Kovaks programa. Na Zapadnom Balkanu je jedino Albanija dobila donaciju od Italije i to je bilo sve, predočio je on.

Činjenica je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao ličnu inicijativu i obraćao se liderima različitih država, šefovima službi, državama od kojih smo mogli da dobijemo neke vakcine. Hvala i prijateljima u Kini, Rusiji, „Fajzeru“ i britanskim i indijskim prijateljima, rekao je Selaković.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/524920/primarni-cilj-nabavke-vakcina-sacuvati-zivote-gradjana.php

 

 

* * *

 

Nemačka podržava evropski put Srbije

Beograd/Berlin, 4. mart 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković završio je večeras dvodnevnu posetu Nemačkoj razgovorom sa predsedavajućim Radnoj grupi vladajuće CDU/CSU i poslanikom u Bundestagu Johanom Vadefulom.

Ranije danas, Selaković se sastao sa svojim nemačkim kolegom Hajkom Masom, savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel Janom Hekerom i drugim važnim predstavnicima nemačke politike.

Ministar je juče započeo posetu Berlinu govorom pred Odborom za EU nemačkog Bundestaga, kao i razgovorom sa poslanicima Grupe prijateljstva sa Jugoistočnom Evropom i nemačkim privrednicima.

On je u izjavi za agenciju Tanjug, na kraju posete Nemačkoj, naveo da Srbija može da očekuje pritisak i iz Brisela i iz Vašingtona po pitanju Kosova i Metohije, a da Beograd treba da se bori i brani svoju poziciju i argumentovano štiti nacionalne i državne interese.

To nije jednostavno. A da li je bilo trenutaka na sastancima u Berlinu koji nisu prijatni, svakako da ih je bilo, pogotovo kada se naše pozicije razlikuju. Ali to je razlog više da se dođe u Berlin, da se razgovara o tome, poručio je on.

Prema njegovim rečima, naše je da snagom argumenata pokušavamo da u razgovoru sa svakim s kim možemo, našu poziciju predstavimo i, ako je moguće, ojačamo.

Nemački partneri hoće da nas saslušaju, pa ćemo nastaviti da razgovaramo. Njihovo interesovanje za Srbiju je veliko. A da li će nam biti lako - neće, zaključio je Selaković.

Ministar je ukazao na to da je Nemačka jedna od najvažnijih država EU i neko ko podržava evropski put Srbije sa strogim ali fer pristupom, u smislu da nam se kaže šta predstavlja problem i šta treba da uradimo zajednički.

Prema njegovim rečima, Nemačka je naš najvažniji spoljnotrgovinski partner i zemlja čija privreda najviše ulaže u Srbiju.

On je preneo da bilo dosta interesovanja nemačkih novinara o saradnji Srbije sa Rusijom i Kinom, dodavši da je iskoristio priliku da ponovi da je naša zemlja s jedne strane čvrsto posvećena evropskom putu, ali da istovremeno neguje prijateljstva koja traju već decenijama, neka i vekovima.

Ali i u Pekingu i u Moskvi uvek kažemo da smo mi država koja je na evropskom putu, koja svoj pravni, privredni sistem i svoje društvo priprema na to da postane deo EU i da ćemo to nastaviti da radimo i u budućnosti, zaključio je Selaković.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/525037/nemacka-podrzava-evropski-put-srbije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)