POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Za vikend na snazi nove mere protiv koronavirusa

Beograd, 26. februar 2021.

 

Članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević saopštila je nove odluke Štaba, odnosno Vlade Srbije, prema kojima će ugostiteljski objekti na celoj teritoriji zemlje sutra i prekosutra raditi od 6 do 14 časova, a da je nakon toga dozvoljena samo dostava hrane.

Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare ovog štaba iznela aktuelne podatke u vezi sa epidemiološkom situacijom, ukazavši na to da se primećuje porast trenda obolevanja sa više od 3.000 i pozvala građane da se ponašaju savesno i odgovorno.

Ona je upozorila i na to da svakog dana imamo više od 1.000 novih prenosioca virusa, tako da pridržavanje mera nema alternativu.

Prema njenim rečima, država može da donosi mere i kazne, međutim ono što se dešava iza zatvorenih vrata u našim domovima je isključivo naša odgovornost.

Kisić Tepavčević je, govoreći o ugostiteljskim objektima u ski centrima, kako samostalnim, tako i onim u okviru hotela, rekla da će posluženje hrane i pića tokom vikenda biti dozvoljeno samo na otvorenom – u baštama.

Prema njenim rečima, šalter usluga za objekte na stazama je takođe moguća samo do 14 časova, a objekti iz oblasti ugostiteljstva dostavu hrane i pića mogu vršiti 24 časa dnevno.

Hoteli u čitavoj zemlji mogu vršiti delatnosti služenja hrane i pića u svojim restoranima i kafe barovima takođe do 14 časova svim građanima, ukazala je Kisić Tepavčević.

Ona je precizirala da je od 14 do 22 časa, ova usluga dozvoljena samo i isključivo osobama koje imaju uplaćen smeštaj u tom hotelu ili nekom drugom kategorizovanom smeštaju.

Ovo znači da osobe koje nemaju prijavljen boravak u hotelu ne mogu biti uslužene u hotelskim kafićima i restoranima u subotu i nedelju nakon 14 časova, podvukla je Kisić Tepavčević i naglasila da će akcenat u kontrolisanju poštovanja ove mere biti u najvećim ski centrima u Srbiji.

Takođe, kako je dodala, tržni centri, prodavnice neprehrambene delatnosti, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, teretane, fitnes centri, baloni za fudbal i druge sportove će za dane vikenda raditi od 6 do 14 časova.

Međutim, sportski objekti koji imaju unapred zakazana takmičenja biće dostupni isključivo za te namene i nakon 14 časova, objasnila je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da su među objektima koji zadržavaju svoje radno vreme i na koje se ova ograničenja ne odnose i trgovinski objekti, apoteke, benzinske pumpe, ordinacije, stomatološke ordinacije, laboratorije, pozorišta i veterinarske amulante.

Prema njenim rečima, ograničenja se ne odnose i na kozmetičke i frizerske salone, salone za negu lepote i objekte iz delatnosti pružanja zanatskih usluga, koji mogu za dane vikenda raditi od 6 do 20 časova.

Istovremeno, Kisić Tepavčević je navela da je osim Beograda, veliki broj zaraženih u Nišu – 194, Novom Sadu – 139, Kraljevu –- 104, Kragujevcu 101, Vranju – 94 i Kruševcu – 87.

Prema njenim rečima, ostali gradovi imaju manje od 50 novozaraženih, ali nema dela Srbije gde nisu potvrđeni novi slučajevi zaraženih.

Ona je ukazala na to da se u ustanovama socijalne zaštite poslednjih nedelja beleži povoljnija epidemiološka situacija i da je trenutno zaraženo 144 korisnika, ali da većina ima blažu kliničku sliku.

Takođe, kako je predočila, situacija u gerontološkim centrima je stabilna i primećen je pad oboljevanja, što je posledica poštovanja mera i vakcinacije.

Kisić Tepavčević je prenela da postoji velika zainteresovanost za vakcinaciju kod korisnika ovih ustanova, koja iznosi više od 95 odsto, uz napomenu da je do sada u ovim centrima vakcinisano više od 11.000 korisnika.

Prema njenim rečima, u gerontološkim centrima u kojima su štićenici primili dve doze vakcine i da je prošlo 15 dana od druge doze, imaju mogućnost da se viđaju sa svojom porodicom, ali i dalje uz poštovanje mera.

Trenutno je u privatnim staračkim domovima i gerontološkim centrima pozitivno 150 korisnika, navela je ona i istakla da je tokom jučerašnjeg i današnjeg dana vakcinisano više od 1.000 korisnika ovih centara.

U Srbiji je do sada obavljena vakcinacija nešto manje od 1,4 miliona ljudi, revakcinisano je 507.000 građana, a bar jednu dozu je primilo 886.086 ljudi, precizirala je Kisić Tepavčević.

Infektolog Mijomir Pelemiš podvukao je da će se epidemiološka situacija u Srbiji intenzivno pratiti, a ukoliko bude bilo potrebe, mere će se pooštravati.

On je rekao da dva dana nije dovoljno da se vidi efekat strožih mera, navodeći da je medicinski deo Kriznog štaba bio za kompletno zatvaranje na tri do pet dana.

Pelemiš je preneo da je nova sednica Štaba zakazana za ponedeljak, te da će se tada sagledati situacija o prenošenju virusa tokom vikenda i biti doneti dalje odluke.

Ove mere su bile neophodne jer je primećeno da se situacija u bolnicama ponovo pogoršava, ponovio je on i upozorio na to da veoma zabrinjava broj pacijenata u njima, preminulih i vraćanje u kovid sistem bolnica koje su iz njega nedavno izašle.

Pelemiš je rekao da broj zaraženih u ovom trenutku nije iznenađenje, jer su se građani opustili i prestali da poštuju epidemiološke mere, uz napomenu da povećanje broja inficiranih ima veze i sa pojavom novih sojeva koji se brže šire.

Prema njegovim rečima, zasad ne postoji podatak o tome da li osim britanskog soja, koji je registrovan u našoj zemlji, postoji još neki, ali je svejedno koji god soj virusa da se pojavi, zaštita je ista i mere prevencije se ne menjaju.

On je saopštio da je u Srbiji koronavirusom trenutno zaraženo 605 zdravstvenih radnika, od kojih je 16 smešteno po bolnicama.

Takođe, kako je naveo, neke zdravstvene ustanove će ponovo morati da se vrate u kovid sistem, a nedavno su izašle iz njega, naglašavajući da je nepoštovanja mera dovelo do toga.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/523341/za-vikend-na-snazi-nove-mere-protiv-koronavirusa.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)