POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Uskoro u Srbiji vakcina četvrtog proizvođača

 

Beograd, 5. februar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da se očekuje da u naredne dve nedelje naša zemlja dobije kontingent vakcina protiv koronavirusa četvrtog proizvođača, za koji su dobijene preliminarne potvrde.

Brnabić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) istakla da će o tome govoriti predsednik Republike Aleksandar Vučić, navodeći da pregovaramo svaki dan jer se u svetu vodi diplomatsko-politički rat za vakcine.

Srbija je među prvih pet zemalja u svetu koja ima najviše isporučenih vakcina po glavi stanovnika, ukazala je ona i podsetila na to da je naša zemlja do sada dobila približno 1,17 miliona vakcina, a da se očekuju dodatne količine do kraja februara.

Prema njenim rečima, približno milion građana se prijavilo za vakcinaciju, a sledećeg utorka kreće masovna revakcinacija i otvaranje novih punktova za imunizaciju.

Aposlutno će biti vakcina za sve one koji budu želeli da se vakcinišu, poručila je Brnabić i dodala da za sada nema popuštanja mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Premijerka je ocenila da se Srbija, kada je reč o pandemiji koronavirusa, drži izuzetno i da živimo na korak od normalnosti, jer imamo stabilnu situaciju.

U Srbiji se, kako je ukazala, u vreme kada su druge zemlje u svetu i okruženju u lokdaunu i imaju policijski čas i proteste, živi u normalnom okruženju.

Moramo da imamo jednocifren procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih. Kada pogledate ostatak sveta i Evropu vidite da žive najdalje od normalnosti i niko od stranaca ne može da veruje da mi ovako živimo, navela je Brnabić.

Ona je prenela da razume ljude što hoće da se produži rad kafića do 22 časa, ali mi se izuzetno dobro držimo i moramo tako da nastavimo i da se ne opuštamo.

Prema njenim rečima, o ublažavanju mera razgovaraće se kada se procenat novoobolelih spusti na jednocifren broj, uz ocenu da je dobro što taj broj trenutno stagnira.

Takođe, ona je naglasila da je nova ekonomska mera države pomoći građanima važna kako bi ljudi verovali u svoju zemlju.

Povećali smo penzije, minimalac i sve će to uticati na potrošnju. Izdvojili smo rekordni novac za kapitalne investicije – 5,5 odsto, dovodimo nove investicije, imaćemo otvaranje novih pogona, poput investitora iz Nemačke, Japana, Kine, a postavićemo i nove kamene temeljce, najavila je Brnabić.

Premijerka je, govoreći o restrukturiranju javnih preduzeća, napomenula da je to dugo odlagano, ali da će ga biti, kao i da je zbog toga postignut novi aranžman sa MMF-om, dok je EBRD uradio analizu javnih preduzeća, a Ministarstvo privrede Strategiju upravljanja.

Ona je, upitana da prokomentariše sukob kompanija „Telenor“ i „Telekom“ sa „SBB“, navela da on nema veze sa slobodom medija, kako neki pokušavaju da ga predstave, već da se radi o tržištu telekomunikacija, podvukavši da se ne meša u tržišne utakmice.

Brnabić je istakla da će se boriti, odnosno objašnjavati te stvari onome kome treba, kako evropske integracije ne bi bile otežane zbog spora, koji je pitanje tržišta komunikacija.

Istovremeno, ona je prenela da se ne slaže sa konstatacijom da evrointegracije Srbije stoje, jer otvaranje poglavlja nije indikator da li zemlja postaje deo Evrope.

Srbija, kako je predočila, svakodnevno postaje društvo sve sličnije evropskom, navodeći da se prošle godine radilo na veoma teškom i obimnom Poglavlju 27, koje se odnosi na vladavinu prava, kao i da je usvojen Akcioni plan za medijsku strategiju.

Odluka da li će otvoriti poglavlja u nekom procentu zavisi od nas, ali i od toga da li žele da daju signal Srbiji, objasnila je Brnabić i dodala da EU ne želi da pravi veliko raslojavanje među zemljama kandidatima, odnosno nisu mogli Srbiji da daju zeleno svetlo za otvaranje poglavlja, a da sa Albanijom i Severnom Makedonijom i ne započnu pregovore.

Ona je istakla da su, prema njenom mišljenju, dve stvari obeležile prvih 100 dana Vlade – otvaranje dve nove kovid bolnice i nabavka vakcina.

Premijerka je, kada je reč o podizanju svesti žena da država stoji iza njih, izrazila zadovoljstvo što postajemo društvo u kojem žene imaju poverenje da prijave seksualno uznemiravanje ili nasilje i da znaju da će sudstvo i policija odraditi svoj posao.

Predsednica Vlade je istakla da ne razmišlja o izborima koji su najavljeni za proleće 2022. godine i da to isto traži od ministara, navodeći da svi u njenom timu treba da daju sve do sebe kako bi se sprovelo ono što je planirano.

Brnabić je potvrdila da je izvršenje budžeta za januar 43 odsto manje od planiranog i da je to "alarm".

Mnogo toga treba da se unapredi, ali Srbija o kojoj danas pričamo neuporedivo je bolja nego pre 2014. i to je razlog za zadovoljstvo, jer se vide najbolji ekonomski rezultati u 2020. godini, objasnila je ona.

Pratimo svaki dinar i zahvaljući tome projekti idu i završavaju se, rekla je premijerka i navela da je najveća snaga Srbije u poslednjih nekoliko godina jedinstvo Vlade i predsednika, što je pomoglo da bolje prebrodimo najveće krize.

Ona je prenela da je zadovoljna radom njenog tima, ali da postoje neke stvari koje su mogle efikasnije da se urade i da su neki ministri mogli brže da se uhodaju, naglasivši da ne sme da se izgubi nijedan dan za sprovođenje planiranih investicija.

Postoji problem, ali treba da vidimo kako će biti do kraja prvog kvartala, istakla je Brnabić i dodala da očekuje i od sebe i svog tima da se poprave u narednom periodu.

Istovremeno, predsednica je potvrdila da je hapšenje kriminalne grupe Veljka Belivuka najveći udar organizovanom kriminalu od operacije ''Sablja'' 2003. godine, pokrenute nakon ubistva tadašnjeg premijera Zorana Đinđića.

Ovo je tek početak jer postoje još neki gradovi, kao što su Subotica, Vranje i Valjevo, gde treba da se nadležni obračunaju sa organizovanim kriminalom, poručila je ona.

Brnabić je naglasila da je vlast u Srbiji najavila da će borba protiv organizovanog kriminala i mafije biti jedan od ključnih prioriteta, uz borbu protiv koronavirusa.

Prema njenim rečima, operativni rad MUP-a, BIA, Tužilaštva i stručnih službi traje više meseci i do hapšenja je došlo kada su stručne službe procenile da je vreme da se zada udarac organizovanoj kriminalnoj grupi.

Kriminalna grupa Veljka Belivuka, kako je upozorila, jednako je opasna i organizovana kao nekadašnji kriminalni „zemunski klan“, a u nekim aspektima je i organizovanija.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/517335/uskoro-u-srbiji-vakcina-cetvrtog-proizvodjaca.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)