POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Vakcinacija protiv koronavirusa dobrovoljna

 

Beograd, 19. januar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić potvrdila je da danas počinje dobrovoljna masovna vakcinacija građana u Srbiji protiv koronavirusa, što znači da niko ko ne bude želeo da primi vakcinu neće trpeti sankcije.

Brnabić je u izjavi za Televiziju Prva naglasila da je to, kao što govore lekari i naše stručne službe, jedini način da pobedimo koronavirus.

Ona je podsetila na to da je 16. januara stiglo milion doza vakcina kineske kompanije "Sinofarm",  pri čemu je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije sinoć dala dozvolu za prvih 100.000 kineskih vakcina.

Danas počinjemo sa vakcinacijom na punktu na Beogradskom sajmu, a od sutra će proraditi punktovi u svim većim gradovima, kao što su Novi Sad, Kragujevac, Kruševac. Takođe, svaki dom zdravlja je spreman za vakcinaciju, podvukla je premijerka.

Prema njenim rečima, juče su stigle dodatne količine vakcine kompanije "Fajzer", a do kraja nedelje treba da stigne još 250.000 ruskih vakcina "Sputnjik V".

Brnabić je izrazila nadu da ćemo biti u mogućnosti da dobijemo još milion "Sinofarm" vakcina, i istovremeno objasnila da se putem informacionog sistema prati svaka bočica vakcine – od prijema u zemlju do svake vakcinacije pojedinačno.

Ona je prenela da nije imala neželjnih efekata nakon što je primila "Fajzerovu" vakcinu, te da je imala jedino blagu temperaturu koja može da se pojavi i kada se dobije bilo koja druga vakcina, pa i ona protiv sezonskog gripa.

Najveći broj naših starijih sugrađana koji su primili vakcinu nisu uglavnom imali ni takve efekte, ukazala je premijerka i istakla da će kol-centri preko kojih se građani prijavljuju za vakcinu takođe proveravati i kako se građani osećaju nakon imunizacije.

Ona je, podvukavši da su sve vakcine koje je odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije bezbedne, napomenula da će se predsednik Republike Aleksandar Vučić vakcinisati kineskim cepivom, jer je ta vakcina stigla u najvećim količinama.

Prema njenim rečima, danas će se vakcinisati potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor BIA Bratislav Gašić, dok je za sutra predviđena vakcinacija prvog potpredsednika Vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića.

Brnabić je podsetila na to da su se predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević već vakcinisali.

Ona je precizirila da se više od 9.000 pripadnika MUP-a prijavilo za vakcinaciju, a danas se očekuje i 600 pripadnika Vojske Srbije na Beogradskom sajmu, koji je samo jedan od punktova za vakcinaciju.

Premijerka je podvukla da Srbija nije dobila vakcine kao donacijeveć ih je platila, navodeći da je naša zemlja donirala Evropskoj komisiji približno dva miliona evra za istraživanje vakcine, da je uplatila avanse i prve tranše za različite vrste vakcina, što je do sada ukupno blizu šest miliona evra.

Istovremeno, ona je ocenila da nije realno da se danas na sednici Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 donese odluka o popuštanju mera za sprečavanje širenja koronavirusa, ali će ta tema svakako biti otvorena.

Razgovaraćemo o tome koji su to parametri potrebni da bismo dodatno relaksirali mere, uključujući i rad ugostiteljskih i drugih objekata do 22 časa, precizirala je premijerka i dodala da je uvek zagovornik toga da pokušamo da nađemo balans.

Istovremeno, ona je saopštila da država ima novca za naredni paket pomoći i da se na tome radi uz veliku podršku predsednika Republike.

Priprema se novi paket podrške penzionerimagrađanima i privredi, razmatramo kako to da uradimo na najbolji mogući način i ponovo imamo najbolji ekonomski rast u Evropi, ukazala je predsednica Vlade, podsetivši na to da smo uspeli da budemo najbolji i u uslovima krize izazvane koronavirusom, i to zahvaljujući pravim i dobrim merama.

Ona je objasnila da u ovom trenutku ne može da govori o tome kakav će tačno biti novi paket pomoći na kome se radi.

Morate da imate prihode u budžetu da biste mogli da pomognete privredi u krizi ili da platite troškove borbe protiv koronavirusa, koja je izuzetno skupa, ukazala je premijerka i navela da je zato potrebno da svi poštuju sistem i plaćaju porez kako bi bilo priliva u budžetu.

Premijerka je iskazala zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću koji je vodio ekonomski deo Kriznog štaba, jer je preuzeo teret osmišljavanja mera koje su već sprovedene.

Vakcinacija je od ključnog značaja jer je bez toga uzaludna podrška privredi, ponovila je Brnabić i pozvala građane da se prijave za imunizaciju kako bi ekonomija funkcionisala.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/512811/pocinje-masovna-vakcinacija-stanovnistva-u-srbiji.php

 

 

* * *

 

Pokrenut novi sistem e-vakcina za praćenje imunizacije

 

    

 

Beograd, 19. januar 2021.

 

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović izjavio je danas da je u Srbiji pokrenut novi sistem e-vakcina, koji će pratiti tok od dolaska svake bočice vakcine, skladištenja do njene upotrebe, ali u kojem će biti smešteni podaci o svakom građaninu koji se vakcinisao kako ne bi bilo zloupotrebe.

Jovanović je na prvoj sednici državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, kojom su predsedavali predsednik Republike Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, objasnio da se sistem sastoji iz tri dela – praćenje vakcine, prijavljivanje i imunizacija građana.

Centar tog sistema, kako je naveo, čini struktura koja se bavi praćenjem svake bočice vakcine od trenutka ulaska u Srbiju do trenutka njenog davanja.

U sistem su uključeni Agencija za lekove i medicinska sredstvacentralni magacini za skladištenje vakcinaInstitut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"regionalni magaciniinstituti i zavodi za javno zdravljelokalni magacini i domovi zdravlja, precizirao je on.

Drugi deo sistema čini prijavljivanje građana za vakcinaciju, pri čemu građani interesovanje za vakcinaciju mogu iskazati putem interneta ili preko kontakt centra, podsetio je Jovanović.

On je objasnio da će građani vakcine dobijati po prioritetu koji je odredio Institut "Batut" – najpre stariji od 75 godina, zatim građani od 65 do 74, a onda i ostale kategorije – prosveta, vojska, policija, zaposleni u javnoj upravi i drugi.

Prema njegovim rečima, građani će putem imejla i SMS-a dobiti informaciju kada da dođu na vakcinaciju i u kojoj zdravstvenoj ustanovi.

Za proces masovne vakcinacije napravljeni su punktovi na Beogradskom sajmu, gde su tačno određene zone od trenutka ulaska do izlaska građana. Najpre se meri temperatura, zatim se popunjava formular o saglasnosti za vakcinaciju, nakon toga sledi razgovor sa lekarom, vakcinacija i na kraju posmatranje lekara u trajanju od 15 minuta, predočio je on.

Jovanović je istakao da će se o vakcinaciji dobijati dnevni izveštaji o tome koliko se građana prijavilo za vakcinu, koliko je vakcina isporučeno, ali i koliko je vakcinisano građana po opštinama i gradovima

Prema njegovim rečima, treći deo sistema čini struktura za praćenje imunizacije, koja podrazumeva da se svaki građanin evidentira kada je primio vakcinu, kada je vreme da dobije drugu dozu, kojom vakcinom, kako bi na kraju dobio potvrdu o vakcinaciji.

Potvrda se dobija i putem imejla, a ukoliko neko izgubi potvrdu o vakcinaciji moguće je da je traži ponovo od eUuprave, naveo je on i dodao da ta potvrda sadrži QR kod kako bi se sprečila bilo kakva zloupotreba izdavanja "lažnih potvrda".

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/512847/pokrenut-novi-sistem-e-vakcina-za-pracenje-imunizacije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)