POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Krajem maja proizvodnja ruske vakcine na "Torlaku"

Beograd, 16. april 2021.

 

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Ruskom Federacijom Nenad Popović izjavio je danas da je planirano da se u prvom periodu na "Torlaku" proizvede četiri miliona doza vakcina "Sputnjik".

Popović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" napunjeno po 3.000 bočica komponenti 1 i 2 vakcine "Sputnjik".

Po 1.100 od svake komponente se šalje u Moskvu na Institut "Gamaleja", gde će biti 21 dan i specijalisti će analizirati komponente i doneti odluku o tome da li je "Torlak" spreman da otpočne proizvodnju, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ukoliko sve bude kako treba, krajem maja će otpočeti proizvodnja.

Supstanca koja će se dopremati u "Torlak" biće iz "Gamaleje" i ona će na specijalan način biti transportovana u Beograd, naveo je ministar i izrazio nadu da će početkom juna biti vakcinisani prvi građani vakcinom napravljenom u Srbiji.

On je podvukao da će se u narednom periodu sa stručnjacima iz Rusije raditi na studiji izvodljivosti šta je sve potrebno "Torlaku", ističući da je u posetu Srbiji pozvao ministra industrije i trgovine Ruske Federacije Denisa Manturova kada na "Torlaku" otpočne proizvodnja cepiva.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/537105/krajem-maja-proizvodnja-ruske-vakcine-na-torlaku.php

 

 

* * *

 

Proizvodnja ruske vakcine u Srbiji od velikog značaja i za ceo region 

                  

Beograd, 16. april 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je početak proizvodnje ruske vakcine "Sputnjik V" na Institutu "Torlak" važan doprinos zdravstvenoj bezbednosti zemlje u uslovima pandemije COVID-19.

Mihajlović je podsetila na to da je Srbija među prvima obezbedila vakcine protiv koronavirusa četiri proizvođača, a sada smo i prva država u ovom delu Evrope koja proizvodi rusku vakcinu "Sputnjik V".

To će naš zdravstveni sistem učiniti još jačim i spremnijim za borbu sa virusom. Država je uradila sve da obezbedi vakcine i sad je važno da to iskoristimo i vakcinišemo se, kako bismo sačuvali živote i što pre se vratili na način života pre pandemije, poručila je ona.

Srbija je, kako je podvukla, u uslovima pandemije pokazala snagu ne samo svog zdravstvenog sistema i ekonomije, već i svog međunarodnog ugleda, koji se pokazao i kroz saradnju sa državama koje su proizvele vakcinu protiv koronavirusa.

Takođe, pokazali smo da i u nevolji nismo zaboravili svoje susede, i na inicijativu predsednika Republike i Vlade pomogli smo i njima da počnu vakcinaciju, ukazala je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, vakcina koja se proizvede u Srbiji značiće veću zdravstvenu bezbednost ne samo za Srbiju, već i za čitav region.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/537117/proizvodnja-ruske-vakcine-u-srbiji-od-velikog-znacaja-i-za-ceo-region.php

 

* * *

 

Srbija prva u Evropi započinje proizvodnju vakcine Sputnjik V

Beograd, 15. april 2021.

 

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se danas sa delegacijom ruskih stručnjaka, pod čijim nadzorom je juče i danas izvršeno punjenje prvih kontrolnih serija vakcina Sputnjik V na Institutu Torlak u Beogradu.

Popović, koji je i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, preneo je da je ruska strana ocenila izuzetnom dinamiku kojom Srbija uspostavlja proizvodnju vakcine Sputnjik V na svojoj teritoriji.

Juče su punjene kontrolne serije vakcine komponente 1, a danas kontrolne serije komponente 2, objasnio je Popović, najavivši da će do kraja ove nedelje deo uzoraka biti poslat u Institut Gamaleja u Moskvi, gde će se vršiti analiza kvaliteta napunjenih vakcina.

Iz Torlaka će u Institut Gamaleja biti poslato ukupno po 1.180 bočica vakcine komponenti 1 i 2, gde će se vršiti provera kvaliteta vakcina proizvedenih na Torlaku u trajanju od 21 dan, naveo je ministar.

On je istakao da su ruski partneri veoma zadovoljni tehnološkim i kadrovskim kapacitetima Instituta.

Odmah nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, koja podrazumeva transport supstance iz Rusije u posebnim uslovima, punjenje u bočice po najvišim standardima, pakovanje i distribuciju vakcine, kako je rekao, spremni smo da započnemo drgu fazu proizvodnje, a to znači proizvodnju supstance na Institutu Torlak.

Institut ima znanje i stručnjake za taj poduhvat, ali sigurno će biti neophodno da se kapaciteti unaprede i da se kupi dodatna oprema, istakao je Popović.

On je ocenio da je ovo istorijski trenutak za Srbiju koja je postala prva zemlja u Evropi koja započinje proizvodnju vakcine Sputnjik V na svojoj teritoriji.

Zahvalni smo predsednicima Aleksandru Vučiću i Vladimiru Putinu na bezrezervnoj podršci koju daju uspostavljanju proizvodnje ruske vakcine u Srbiji, naglasio je Popović.

U ruskoj ekspertskoj delegaciji koja je posetila Beograd nalazili su se predstavnici Ruskog fonda direktnih investicija, Ministarstva industrije i trgovine, kao i predstavnici ruske farmaceutske kompanije Generijum, jednog od najvećih proizvođača vakcine Sputnjik V na teritoriji Ruske Federacije.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/536970/srbija-prva-u-evropi-zapocinje-proizvodnju-vakcine-sputnjik-v.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)