POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VOJNA VEŽBA

Na Pešteru uspešno izvedena

združena vežba "Sadejstvo 2020" 

Pešter, 10. oktobar 2020.

 

Na privremenom poligonu "Pešter" danas je održana združena taktička vežba s bojevim gađanjem Vojske Srbije "Sadejstvo 2020", na kojoj su prikazani svi borbeni avioni i helikopteri kojima je naoružana srpska armija.

Vežbi su prisustvovali predsednik Srbije i vrhovni komandant VS Aleksandar Vučić, koji je izvršio smotru pripadnika Vojske Srbije i dao znak za početak vežbe, kao i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Vučić je poručio da Vojska Srbije pripada svim našim građanima, bez obzira na veru i nacionalnost, spremna, sposobna i obučena da sačuva i njih i našu zemlju, ukoliko bi bilo ko pomislio da izvrši agresiju na Srbiju.

Snažimo svoju vojsku da bismo odvratili svakog agresora od napada na nas, a nama ne pada na pamet da vodimo bilo kakve agresivne sukobe, naglasio je predsednik Srbije.

On je iskazao zahvalnost i čestitao svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na današnjoj vežbi, koju, kako je istakao, u mnogim detaljima nismo mogli da imamo ni u vreme velike JNA.

Helikopterski desant na malom prostoru, u dva reda sa tenkovima koji gađaju bojevom municijom jedni preko drugih. To su neke od stvari koje nikad nismo uradili, ukazao je Vučić.

Ovo je, kako je dodao, prvi put da su svi vazduhoplovi Vojske Srbije naoružani raketama vazduh-vazduh ili vazduh-zemlja, topovima.

Predsednik je, takođe, rekao i da će država u tom kraju pomoći meštanima subvencijama za nabavku stoke, s obzirom na to da uglavnom žive od stočarstva.

On je najavio da će na Pešter doći ponovo u martu sledeće godine, kako bi se uverio u to da li su svi putevi koji su planirani za taj kraj izgrađeni.

Vučić je naveo da Srbija gradi put Novi Pazar–Tutin u dužini od 22 kilometra, kao i da se radi projekat Novi Pazar–Ibariće i Raška–Novi Pazar.

Prema njegovim rečima, izgradnja puta Požega–Ivanjica–Duga poljana–Boljare značiće da je meštanima tog kraja Beograd na dva sata i 10 minuta.

Mislim da se svaki Bošnjak raduje uspehu svoje zemlje, ocenio je Vučić.

Na današnjoj vežbi je učestvovalo približno 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova - helikoptera Mi-17 i Mi-35, bespilotnih letelica, aviona MiG-29, Orlova, Galebova.

Među njima je veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije, koja prvi put zajedno dejstvuju na jednoj ovakvoj vežbi.

U vežbi su učestvovali modernizovani tenk M84, modernizovani BOV, kao i oklopni transporteri Miloš i Lazar, a najveću pažnju izazvao je helikopterski desant, u kome je u kratkom vremenu učestvovalo 11-12 helikoptera sa 120 vojnika.

Avioni Mig 29 nakon punih 20 godina dejstvovali su raketama vazduh-zemlja, a pokazali su svoje mogućnosti i u varijanti zaštite vazdušnog prostora.

Helikopteri Mi-35 premijerno su dejstvovali raketama "ataka" i moćnim topovima kalibra 23 milimetara, dok su ostali vazduhoplovi - "orao", "supergaleb G4", kao i helikopteri, dejstvovali vođenim i nevođenim projektilima.

Prvi put su prikazane nedavno nabavljene izviđačke bespilotne letelice iz Kine.

Uz raketni sistem PVO "Pancir S1", delovanje su predstavili i samohodna haubica "Nora", vozila "Lazar 3", sistem "Polo", kao i digitalizovani sistemi "Oganj", "Morava" i "Gvozdika".

Cilj vežbe je prikaz stanja obučenosti komandi i jedinica Vojske Srbije u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom izvođenja operacije združenih snaga, sa težištem na vazduhoplovnoj vatrenoj podršci snaga Kopnene vojske.

Reč je o jednoj od najvećih vežbi, imajući u vidu i angažovanje novih sredstava, kojima je u prethodnom periodu opremljena Vojska Srbije.

Pored predsednika Vučića i premjerke Brnabić, vežbi su prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin, potpredsednici Vlade Rasim Ljajić i Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, kao i predstavnici stranih vojnih misija.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/490927/na-pesteru-uspesno-izvedena-zdruzena-vezba-sadejstvo-2020.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)