POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

Ravnomeran infrastrukturni razvoj Srbije i RS

Beograd/Istočno Sarajevo, 17. maj 2021.

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i

ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović sastali su se u Istočnom Sarajevu sa potpredsednicom Vlade i ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić i ministrom saobraćaja i veza Nedeljkom Ćorićem.

Na sastanku, na marginama zajedničke sednice vlada Srbije i Republike Srpske, najviše je bilo reči o saradnji u domenu infrastrukturnih projekata u drumskom i avio-saobraćaju, i to o izgradnji auto-puta od Beograda do Sarajeva i budućeg aerodroma u Trebinju.

Momirović je istakao da se Srbija trenutno nalazi u najvećem investicionom ciklusu, kroz koji se ulažu milijarde evra u puteve, brze pruge, nove vazdušne luke i vodni saobraćaj i da želi da Republika Srpska bude takođe deo tog investicionog ciklusa.

Počeli smo, kako je rekao, da radimo auto-put od Kuzmina preko Sremske Rače i u narednoj fazi, o kojoj smo dosta pričali, krećemo od Rače ka Bijeljini.

Eksproprijacija je završena i uveren sam u to da ćemo do kraja ove ili početkom sledeće godine početi da radimo i spojimo Bijeljinu sa Koridorom 10 i Republikom Srbijom, a onda iz Bijeljine jedan krak ide ka Banjaluci, drugi ka Sarajevu, rekao je ministar.

On je, kao izuzetno važan i tehnološki izazovan projekat koji će doneti ekonomski i turistički prosperitet za čitavu Hercegovinu i istočnu Bosnu, izdvojio izgradnju aerodroma u Trebinju, napomenuvši da se trenutno radi na izradi projektno-tehničke dokumentacije.

U budžetu Republike Srbije izdvojena su sredstva za eksproprijaciju i očekujemo da ćemo do kraja ove ili početkom sledeće godine započeti građevinske radove u cilju realizacije ovog projekta, podvukao je Momirović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/545977/ravnomeran-infrastrukturni-razvoj-srbije-i-rs.php

 

* * *

 

Jačanje partnerstva sa RS u oblasti državne uprave

Beograd/Istočno Sarajevo, 17. maj 2021.

 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić potpisale su danas Odluku o obrazovanju zajedničke radne grupe koja će koordinirati aktivnostima u realizaciji ciljeva Memoranduma o saradnji, koji su dva ministarstva potpisala još 2019. godine.

Obradović i Jurić su na sastanku, održanom na marginama sednice vlada Srbije i RS, ocenile da se samo uspostavljanjem dinamične saradnje može jačati partnerstvo resornih ministarstava.

Tokom sastanka je konstatovano da je cilj da se stvori održiva i dinamična saradnja u oblastima za koje su ministarstva nadležna, kako bi se reformske aktivnosti implementirale u praksi.

Sagovornice su ocenile da se Srbija i RS u procesu reforme sistema uprave suočavaju sa sličnim izazovima i da baš zbog toga mogu zajednički da deluju i pružaju međusobnu podršku.

Iako je reforma javne uprave jedna od osnovnih reformi u procesu evropskih integracija, efikasna, ekonomična i otvorena javna uprava se gradi radi građana.

Obradović je pozitivno ocenila atmosferu tokom današnje zajedničke sednice, istakavši da su saradnja i povezanost između RS i Srbije izuzetno prirodne.

Uvek ćemo biti spremni da podržavamo jedni druge ne samo u reformskim procesima, nego i po drugim zajedničkim političkim pitanjima koja su značajna i za građane Srbije i za građane RS, poručila je ministarka.

Danas potpisana Odluka o imenovanju radne grupe za koordinaciju aktivnosti u realizaciji ciljeva Memoranduma o saradnji između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske predviđa usvajanje Akcionog plana za njegovo sprovođenje za period 2021-2022. godine u oblastima reforme javne uprave, međuopštinske saradnje, upravljanja ljudskim resursima, stručnog usavršavanja, stručnih ispita, inspekcijskog nadzora, upravne inspekcije, jedinstvenog upravnog mesta, centralnog registra stanovništva, evropskih integracija, međunarodne saradnje i projekata.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/545914/jacanje-partnerstva-sa-rs-u-oblasti-drzavne-uprave.php

 

* * *

 

Saradnja sa Republikom Srpskom u zdravstvu i socijalnoj zaštiti

Beograd/Istočno Sarajevo, 17. maj 2021.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević sastala se danas u Istočnom Sarajevu sa ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Duškom Milunovićem i ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem.

Na sastancima, koji su održani po završetku zajedničke sednice Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, razgovarano je o intenziviranju saradnje između ministarstava.

Kisić Tepavčević je istakla da će ministarstvo na čijem je čelu, zajedno sa resornim ministarstvima u Republici Srpskoj, u narednom periodu raditi na daljem jačanju saradnje.

Razgovarano je o potrebi da se u Državni program obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, Vlade Republike Srbije i u Program obeležavanja istorijskih događaja od republičkog značaja u 2021. godini Vlade Republike Srpske uvrste dva značajna istorijska događaja i datuma od značaja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Reč je o danu Hercegovačkog ustanka 9. jula 1875. godine – „Nevesinjska puška“, koji se obeležava u znak sećanja na 1875. godinu, kada je došlo do prve veće borbe između srpskih ustanika i turske vojske, kao i o Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se obeležava 15. septembra, kao sećanje na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front.

Ideja o zajedničkom obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je izneta nakon sastanka predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske u avgustu 2020. godine, a nakon donetih zaključaka Vlade Republike Srpske 10. septembra 2020. godine i Vlade Republike Srbije 11. septembra 2020. godine, prvi put je bio obeležen 15. septembra 2020. godine.

Kisić Tepavčević i Šeranić su postigli saglasnost o potrebi preduzimanja konkretnih koraka u cilju unapređenja saradnje u oblasti socijalne zaštite.

Ministarstvo će u narednom periodu pružiti tehničku i stručnu podršku u cilju osnivanja Zavoda za socijalnu zaštitu Republike Srpske, najavila je Kisić Tepavčević.

Sagovornici su razgovarali i o pojednostavljenju procedura u obezbeđivanju socijalne zaštite građana Srbije u Republici Srpskoj i obrnuto, kada se nađu u situaciji potrebe za socijalnom zaštitom, kao i o mogućnosti potpisivanja posebnog ugovora kojim bi se ta oblast regulisala.

Ministarstvo za zdravlje i socijalnu zaštitu RS je, po rečima Šeranića, zainteresovano za iskustva Srbije po pitanju Zakona o socijalnoj karti, koji je Skupština Srbije usvojila u februaru ove godine.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/545938/saradnja-sa-republikom-srpskom-u-zdravstvu-i-socijalnoj-zastiti.php

 

 

* * *

 

Inteziviranje saradnje u okviru Programa razvoja Podrinja

Beograd/Istočno Sarajevo, 17. maj 2021.

 

Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević razgovarali su danas u Istočnom Sarajevu o inteziviranju saradnje u okviru Programa razvoja Podrinja.

Atanasković i Petričević razgovarali su na sastanku održanom u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i RS.

Ministarka privrede je rekla da će biti nastvaljena saradnja u oblasti podsticanja privrednog razvoja, sa posebnim akcentom na izradi i realizaciji infrastrukturnih projekata u zonama poslovanja u RS, u regiji Podrinje.

Prema njenim rečima, cilj je unapređenje privrednog ambijenta i razvojnog potencijala kroz stvaranje povoljnih uslova za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta.

Sagovornici su razgovarali i o uspostavljanju saradnje privrednih subjekata kroz organizovanje sajmova, poslovnih foruma i drugih događaja što će, kako su istakli, predstavljati odličnu poslovnu priliku za povezivanje privrednika.

Atanasković je ocenila da bi značajnu ulogu u tome mogla da ima i Privredna komora Srbije (PKS).

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/546046/inteziviranje-saradnje-u-okviru-programa-razvoja-podrinja.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)