POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

Održan sastanak premijerke

sa Radnom grupom za bezbednost i zaštitu novinara

Beograd, 26. mart 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković održale su redovan mesečni sastanak sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjim aktivnostima koje je ova radna grupa sprovela, a koje su važne za unapređenje zaštite i bezbednosti novinara, kao i o daljem radu ovog tela, koje su deo medijskih i novinarskih udruženja napustili.

Brnabić je istakla da je Radna grupa u veoma kratkom roku napravila određene pomake, izdvojivši to što su novinari i medijski radnici uvršteni među prioritetne grupe za vakcinaciju, imajući u vidu posao koji rade i čest rad na terenu.

Zatim, kao inicijativa ove radne grupe - počeo je sa radom i SOS telefon na koji svi novinari, koji imaju osećaj da im je ugrožena bezbednost, od dežurnih advokata sa iskustvom u toj oblasti mogu dobiti informacije o tome kome treba da se obrate kako bi zaštitili svoja prava.

U okviru ovog tela razmatra se i početak rada veb portala koji će sadržati sve informacije od značaja za bezbednost i zaštitu novinara, i dalji rad na platformi, odnosno bazi koju je pokrenuo Zaštitnik građana, a koja treba da sadrži sve slučajeve napada, pretnji i pritisaka na medijske radnike.

Predsednica Vlade istakla je, takođe, i važnost analize na kojoj rade eksperti OEBS-a, a koja treba da pomogne u definisanju potencijalnih izmena Krivičnog zakonika koje će omogućiti sveobuhvatniju i efikasniju krivično-pravnu zaštitu novinara.

Brnabić je ponovila nameru da se, zajedno sa svim medijskim i novinarskim udruženjima, organizuje sastanak sa Vrhovnim kasacionim sudom na kojem će se razgovarati o slučajevima koji se odnose na novinare i medijske radnike.

Predstavnik Republičkog javnog tužilaštva Branko Stamenković obavestio je učesnike sastanka o tome da je u januaru i februaru bilo ukupno 23 predmeta koje je Tužilaštvo formiralo (12 u januaru i 11 u februaru).

Premijerka je naglasila da Vlada Srbije ostaje posvećena bezbednosti i zaštiti novinara jer je to tema koja je suštinski važna za budućnost naše zemlje.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je naglasila da Radna grupa ne sme da deluje podeljeno i selektivno jer to ne doprinosi ukupnoj bezbednosti novinara u našoj zemlji.

Gojković je podvukla da je resorno ministarstvo reagovalo i da će reagovati na sve slučajeve u kojima je ugrožena bezbednost novinara.

Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja koji su prisustvovali sastanku, UNS, ANEM i Sindikat novinara Srbije (SINOS), istakli su da je važno da se nastavi sa započetim aktivnostima, ali i da je neophodno da ovo telo nastavi rad u formatu kako je započeto, sa svim medijskim i novinarskim udruženjima koja su od početka uključena u proces izrade Medijske strategije i radnih grupa.

Brnabić i Gojković, kao i učesnici sastanka, upućuju još jednom poziv medijskim i novinarskim udruženjima koja su napustila ovu radnu grupuAsocijacija medija, Acocijacija onlajn medija, NUNS, NDNV i Lokal pres - da se vrate i zajednički nastave dijalog i rad na unapređenju sveukupnog položaja novinara, jer je to u zajedničkom interesu svih.

Sastanku su prisustvovali partneri iz međunarodnih organizacijaMisije OEBS u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, Ambasade Kraljevine Norveške i Fondacije "Konrad Adenauer".

U skladu sa ranijim dogovorima članova Radne grupe, premijerka je zakazala sledeći redovni mesečni sastanak za petak, 23. april, simbolično na dan kada je 1999. godine bombardovana zgrada RTS.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/531409/odrzan-sastanak-premijerke-sa-radnom-grupom-za-bezbednost-i-zastitu-novinara.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)