POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

TURIZAM

Srbija postaje deo Mišlenovog gastronomskog vodiča

 

Beograd, 14. oktobar 2020.

 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da će turizam u Srbiji ove godine zabeležiti gubitak od približno milijardu evra, dok će prihod ove privredne grane u svetu biti 900 milijardi evra manji u poređenju sa 2019. godinom.

Ljajić je na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije rekao da se ove godine u Srbiji očekivao devizni priliv od turizma u iznosu od 1,6 milijardi evra, ali da će on najverovatnije iznositi svega 600 miliona evra.

On je objasnio da se tih 600 miliona velikim delom odnosi na plaćanja naših radnika koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu, a ovde su plaćali platnim karticama iz tih zemalja.

Prema njegovim rečima, veliko je pitanje kada ćemo se vratiti na nivo iz 2019. godine, koja je bila rekordna i po deviznom prilivu i po poseti domaćih i stranih turista.

Očekujemo dobru zimsku sezonu koja će biti u znaku domaćih turista, a naši turistički centri će biti spremni da prime goste, u skladu sa epidemiološkim merama, preneo je potpredsednik Vlade.

Zimska sezona će, kako je ocenio, samo smanjiti, ali ne i nadoknaditi štetu koju smo pretrpeli zbog nedolaska stranih turista ove godine.

Ljajić je ukazao na to da je u junu, julu i avgustu, uprkos koronavirusu, zabeleženo povećanje broja domaćih gostiju i da je seoski turizam tokom leta doživeo ekspanziju.

On je istakao da ćemo period do povratka gostiju iz regiona i sveta iskoristiti za dodatno pozicioniranje i promociju Srbije na međunarodnom planu, čekajući bolje dane za turizam i nastavak ulaganja u turističku infrastrukturu.

Ljajić je, kada je reč o pomoći hotelijerima, izrazio očekivanje da će isplata početi ove ili početkom sledeće nedelje, navodeći da će za 314 hotelijera, koliko ih je ispunilo uslove konkursa, biti isplaćeno nešto više od 10 miliona evra.

On je najavio da će već ove nedelje prve turističke agencije dobiti polise osiguranja i tako steći uslove da obnove licence za rad.

Ljajić je istakao da će polise važiti godinu dana, s tim što će postojati dva modela osiguranja – jedan su bankarske garancije, a drugi polise osiguranja.

Prema njegovim rečima, sada se radi sa bankama i u toku je izrada pravilnika koji bi trebalo da reguliše način funkcionisanja bankarske garancije.

Uporedo s tim, osiguravajuće kuće su većini agencija uputile dopise kojima traže informacije o njihovim bilansima poslovanja kako bi mogle da krenu u proceduru osiguranja, objasnio je on.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović saopštila je da Srbija od danas postaje deo porodice prestižnog Mišlenovog gastronomskog vodiča, kao i da će u decembru biti objavljeno koji su restorani u našoj zemlji dobili to najprestižnije kulinarsko priznanje.

Labović je najavila da će se početkom decembra saznati izbor Mišlena kada je reč o restoranima u Beogradu, ali to ne znači da se Mišlenove zvezdice neće proširiti i na druga mesta u Srbiji.

Ona je napomenula da je to globalno najprestižniji gastronomski vodič koji postavlja standarde u gastronomiji i da je prisutan u svega 33 zemlje u svetu, što potvrđuje da možemo da pariramo svetskom kvalitetu kada je gastronomska ponuda u pitanju.

Prema njenim rečima, procena Mišlena je potpuno nezavisna, a inspektori anonimni, tako da niko ne zna koji će biti izbor u Srbiji osim samih inspektora, koji će do decembra još jednom obići destinaciju.

Labović je podsetila na to da je u Beogradu već predstavljen turistički vodič Mišlena kao prvi korak saradnje, a da je sada drugi, značajniji korak, ulazak u Mišlenovu gastronomsku selekciju, koja će doprineti pozicioniranju Srbije kao gastronomske destinacije.

Ona je ukazala na to da Mišlenova obeležja poboljšavaju kompletan imidž destinacije u turističkom smislu jer su garant kvaliteta usluge koja se nudi na destinaciji.

Srbija je i do sada imala pozitivne reakcije stranih gostiju kada je u pitanju gastronomska ponuda, koja je među tri najpozitivnija utiska koje su strani turisti poneli iz naše zemlje, pored prirode i kulturno-istorijskog nasleđa, podsetila je Labović

Prema njenim rečima, u decembru, kada budu objavljeni rezultati, bićemo prisutni na svim kanalima komunikacije, uz napomenu da Mišlenov sajt mesečno poseti 22 miliona posetilaca i da imaju preko milion pratilaca na društvenim mrežama.

Ona je navela da približno 20.000 restorana ima neko od obeležja Mišlena, a samo 17 odsto ima neku od zvezdica, što potvrđuje da ćemo ući u izuzetnu porodicu kada su restorani i gastronomska ponuda u pitanju.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/491500/srbija-postaje-deo-mislenovog-gastronomskog-vodica.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

(27.08.2020.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/462160/Vucic-s-Putinom-o-situaciji-na-Balkanu-i-partnerstvu

(25.09.2020.)

(15.10.2020.)

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2020.

ELEKTRONSKA UPRAVA

Značenje pojmova iz Zakona o elektronskoj upravi


TELEKOMUNIKACIONA INFRASTRUKTURA

Raspisan poziv za gradnju internet mreže u 55 ruralnih naselja


DIGITALIZACIJA I ELEKTRONSKE USLUGE

Srbija jedina nije izgubila ni dan od nastave


SUDSKA PRAKSA - Energetika

Isporuka električne energije


PRAVOSUĐE

Objavljeno uputstvo za korišćenje aplikacije "eAukcija" – Od septembra – jedini način javne prodaje u izvršnom postupku


SUDSKA PRAKSA - Ustavni sud

Vršenje roditeljskog prava


SUDSKA PRAKSA - Vanparnični postupak

Pravni zaključak VKS i odluke viših i osnovnih sudova


PARNIČNI POSTUPAK

Predlog za vraćanje u pređašnje stanje Darko Rašković, sudija Osnovnog suda u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA - Radno pravo

Ostvarivanje prava u Vojsci Srbije


OBLIGACIONO PRAVO

Jemstvo i odstupanje od akcesornosti Borivoje Živković, sudija Apelacionog suda u penziji


SUDSKA PRAKSA - Uzbunjivanje

Zaštita uzbunjivača


IZVRŠNI POSTUPAK

Zaštita izvršnog poverioca od uništenja, oštećenja ili umanjenja imovine popisane u izvršnom postupku Prof. dr Velisav Marković, Vanredni profesor, Fakultet zdravstvenih i poslovnih studija


PLANIRANJE I IZGRADNJA

Izdavanje lokacijskih uslova - Nova Uredba o lokacijskim uslovima


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Apelacioni sud u Kragujevcu - Izvršenje krivičnog dela od strane mlađeg punoletnika i izvršenje prema maloletniku

BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)