POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

TURIZAM

Dogovor o uslovima ulaska naših turista u Grčku krajem marta

Beograd, 16. mart 2021.

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić najavila je danas da će ministar turizma Grčke Haris Teokaris 30. marta doputovati u Beograd radi finalizacije dogovora o uslovima ulaska naših turista u tu zemlju.

Matić je u izjavi za Televiziju "Prva" navela da su sa grčkom stranom dogovoreni svi tehnički detalji o digitalnim sertifikatima koji bi trebalo da omoguće lakši ulaz građanima koji su vakcinisani, ali će isto tako oni koji imaju antitela, odnosno negativan PCR test moći da pređu granicu.

Grci zadržavaju pravo da na granici rade nasumične PCR testove, što će zavisiti od epidemijske situacije u Srbiji, istakla je ona i dodala da ukoliko ne budemo na crvenoj listi kada sezona počne, neće biti potrebe za nasumičnim testovima.

Prema njenim rečima, bez obzira na bilateralne dogovore koje ćemo uspostaviti ključ će biti u epidemijskoj situaciji i u Srbiji i u Grčkoj, jer trenutno ni tamo situacija nije sjajna.

Ministarka je prenela da je za ulazak u Hrvatsku i dalje neophodan samo PCR test, ali se čeka i konačan stav EU o digitalnom sertifikatu, odnosno takozvanom kovid pasošu.

Takođe, kako je napomenula, i u Tursku se ulazi sa PCR testom, ali je ta zemlja uvela novu meru koja se primenjuje od juče, a to je da se popuni elektronski sertifikat 72 časa pre ulaska i da kod koji dobijete prilikom popunjavanja sertifikata imate na mobilnom telefonu ili u nekom drugom digitalnom formatu, koji pokažete prilikom ulaska u Tursku.

Matić je najavila da se odluka o takozvanim kovid pasošima u EU očekuje sutra, ali da taj dokument treba da razmatraju Savet EU i Evropski parlament, uz napomenu da o tome postoji velika podeljenost među članicama Unije.

Evropska unija je, kako je ocenila, daleko od toga, budući da se neke njene članice otvoreno protive takvoj diskriminaciji jer se razmišlja o izdavanju dokumenta u trenutku kada većina Evropljana ne može uopšte da primi vakcinu.

Prema njenim rečima, suština digitalnog sertifikata jeste da omogući lakšu proveru zdravstvenog stanja građana EU koji bi da putuju, ali on ne propisuje koju vakcinu treba primiti da bi se putovalo u Uniju.

Ministarka je prenela da sertifikat nije usmeren na ograničavanje, jer ne sadrži samo podatak o vakcinaciji, već i o antitelima ukoliko je neko preležao COVID-19, kao i o PCR testu.

U obaveštenju koje je naša zemlja dobila, nigde se nije navodilo da će isključivo vakcine koje imaju licencu Evropske agencije za lekove biti predmet ovakvog jednog sertifikata, ali nije nemoguće da budu samo te vakcine, navela je Matić.

Ona je konstatovala da taj dokument, s obzirom na sve navedeno, treba da olakša kretanje i ljudima koji neće biti vakcinisani iz objektivnih ili subjektivnih razloga.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/528136/dogovor-o-uslovima-ulaska-nasih-turista-u-grcku-krajem-marta.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2021.

PRAVA PACIJENATA

Pojam i prava pacijenata


SOCIJALNA ZAŠTITA

Stvaranje Srbije bez barijera za osobe sa invaliditetom


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNI PRESTUPI

Zakon o računovodstvu


MIŠLJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA

Računovodstvo


VLADA

Vlada usvojila niz propisa


IZVRŠNI POSTUPAK

Neke dileme povodom zatezne kamate u izvršnom postupku


UPRAVA

Referendum - Konsultacije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi


PROSVETA

U Srbiji uvedeno 4.000 novih radnih kvalifikacija


RADNO PRAVO

Zapošljavanje - Javna rasprava o Nacrtu zakona o angažovanju zbog većeg obima posla do 22. septembra


RADNO PRAVO

Kolektivni ugovori


OBLIGACIONO PRAVO

Osnov ugovora


VLADA

Usvojen Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


PREDLOG ZAKONA

Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)