POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

TRGOVINA

Tržište spremno i za slučaj novog zatvaranja

 

Beograd, 3. decembar 2020.

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić potvrdila je danas da je tržište u Srbiji u potpunosti spremno da obezbedi uslove za normalno funkcionisanje maloprodaje i veleprodaje u slučaju da dođe do nekog novog potpunog zatvaranja.

Matić je u obraćanju novinarima, nakon posete supermarketu "Idea Super" na Novom Beogradu, podsetila na to da je u uslovima pandemije koronavirusa protok robe sve vreme dobro funkcionisao.

Spremni smo i nadamo se da neće biti težih situacija od ove u kojoj se trenutno nalazimo, ali naše tržište, kako maloprodaja tako i veleprodaja, potpuno je spremno da obezbedi uslove za normalno funkcionisanje i u slučaju da dođe do nekog novog potpunog zatvaranja, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, Srbija je među retkim zemljama u svetu i EU koja je i tokom vanrednog stanja i najtežeg perioda pandemije imala nesmetanu snabdevenost svojih objekata, uključujući i prehrambene proizvode domaćeg, ali i stranog porekla.

Bilo je jako malo problema u snabdevanju i s pravom smo ponosni na tu činjenicu, ponovila je Matić i navela da smo i u uslovima vanrednog stanja pokazali da je moguće nesmetano funkcionisanje i prevoz robe.

Ministarka je supermarket "Idea super" posetila zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Markom Čadežom i generalnom direktorkom kompanije "Merkator-S" Violetom Kovačević.

Cilj obilaska je upoznavanje sa načinom promocije proizvoda označenih žigom „čuvarkuća“, koji Privredna komora Srbije dodeljuje domaćim, kvalitetnim proizvodima u okviru projekta „Stvarano u Srbiji“.

Za ovaj žig konkurisalo je više od 600 proizvoda, od kojih je približno 400 prošlo kompletnu proceduru i već ponelo ovu oznaku, koju promoviše šest najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji u više od 800 maloprodajnih objekata.

Prve „čuvarkuće“ dodeljene su krajem avgusta, i to najviše u prehrambenoj industriji, a nosioci žiga su takođe i proizvodi srpskog metalskog, hemijskog, građevinskog, farmaceutskog i tekstilnog sektora.

Matić je tim povodom istakla da prehrambeni proizvodi sa žigom "čuvarkuća" čine polovinu ukupnog broja domaćih proizvoda, naglasivši da je od izuzetnog značaja da gajimo ovakvu vrstu brenda.

Ona je dodala da se pokazalo koliko je značajno i za domaće tržište i za nesmetano snabdevanje u uslovima epidemije koronavirusa da imamo lanac proizvodnje "od njive do trpeze" zatvoren u našoj zemlji, pogotovo kad je reč o prehrambenim proizvodima.

Takođe, kako je navela, dodeljivanje žiga "čuvarkuća" kao brenda značajno je i malim proizvođačima jer će ih to dodatno motivisti da ulažu u brend i plasiraju svoje proizvode, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Strane kompanije koje posluju u Srbiji takođe koriste domaće sirovine, predočila je ministarka i naglasila da potvrđujemo da posedujemo kvalitet sirovina i proizvoda koji može da zadovolji i strane standarde.

Naši domaći proizvodi i nosioci ovog žiga mogu sa punim pravom da se plasiraju u zemljama EU, naglasila je Matić i konstatovala da oni mogu da se takmiče sa najvećim svetskim proizvođačima, kao i da se nalaze u velikim trgovinskim lancima širom Evrope.

Čadež je ocenio da se projekat "Stvarano u Srbiji" veoma dobro realizuje i da pojedini proizvodi obeleženi žigom "čuvarkuća" beleže rast u prodaji čak do 40 odsto.

Kada kupite proizvod sa žigom "čuvarkuća" vi znate da ste uložili svoj novac u proizvod koji je stvoren u Srbiji, koji gradi radna mesta, omogućava nove investicije i praktično čuva ekonomiju naše zemlje, objasnio je on.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/503063/trziste-spremno-i-za-slucaj-novog-zatvaranja.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)