POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPREČAVANJE NASILJA

Zajednički cilj da Srbija bude društvo bez nasilja

Beograd, 21. maj 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je danas da je cilj Vlade da stvori uslove za to da Srbija bude nenasilno društvo, čemu svi zajedno treba da doprinesemo.

Mihajlović je, na predstavljanju Strategije za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period od 2021. do 2025. godine, još jednom ukazala na to da je u prethodnih 10 godina 320 žena izgubilo život u porodičnom i partnerskom nasilju.

Prema njenim rečima, svaki put kojim krenemo i svaki korak koji napravimo treba da doprinese tome da se taj broj ne uvećava, pri čemu ova strategija nije važna samo zbog borbe protiv nasilja, nego pre svega zbog prevencije.

Ona je izrazila nadu da će i kroz akcioni plan, koji je u pripremi, mnoge stvari biti promenjene u odnosu na prethodne godine kako bi bilo manje priče, a više rezultata.

Potpredsednica Vlade je podsetila na to da je Srbija među prvima bila potpisnica Istanbulske konvencije, od čijeg je donošenja prošlo deset godina, dodavši da imamo odlične zakone, ali je osnovno pitanje da li možemo da budemo efikasniji.

Na Dan sećanja na žrtve porodičnog nasilja, koji se obeležava 18. maja, imali smo ubistvo jedne žene. U ovoj godini je sedam žena izgubilo život u porodičnom i partnerskom nasilju, od kojih su tri prijavile nasilje, napomenula je Mihajlović.

Ona je izrazila uverenje da će se kroz akcione planove učiniti sve da toga više ne bude i da ako žena prijavi nasilje, ta prijava mora da nađe svoj pravi tok, a ne da se dogodi da ona bude ubijena.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić naglasila je da se nasilje bira, da ono nije nužno i da je zajednička borba da tokom donošenja različitih akata kažemo „Nemoj birati nasilje”, dodavši da se ne može bez dijaloga žena i muškaraca smanjiti i okruniti volja za nasiljem.

Od kada je porodično nasilje postalo krivično delo, sve do ratifikacije Istanbulske konferencije i donošenja novih zakona, prolazimo kroz hod u kome jedne druge podržavamo, prolazimo kroz uspone i padove, ali ne odustajemo, rekla je ona.

Primena Strategije predstavlja jedan od vrhunskih ciljeva Vlade i društva  – da živimo pristojnije, bez nasilja i da porodica prestane da bude opasno mesto za žene i muškarce, rekla je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ministarka pravde Maja Popović naglasila je da Strategija predstavlja putokaz za sve da preventivno deluju i da pošaljemo poruku svima da se nasilje ne toleriše i da će počinioci biti kažnjeni.

Prema njenim rečima, jedna od najvažnijih aktivnosti u prethodnom periodu bila je usvajanje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kojim je unapređen zakonski okvir i postupanje državnih organa, a Srbija se izdvojila kao primer dobre prakse u ovom delu Evrope.

Ona je dodala da su samo od početka ove godine državni organi 6.000 puta preventivno delovali i sprečili teže oblike nasilja, kao i moguća ubistva.

Direktorka Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) Milana Rikanović ukazala je na to da je Strategija doneta u ključnom periodu tokom pandemije kada su se problemi i razlike između žena i muškaraca udvostručile.

Prema njenim rečima, to što je Srbija donela strategiju koja je u potpunosti saglasna sa Istanbulskom konvencijom pokazuje posvećenost države ostvarivanju jednakosti žena i muškaraca i borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Nasilje nad ženama zahteva multisektorski pristup. Moramo da se potrudimo da akcioni plan pretvorimo u nešto što možemo svi da sprovodimo, svako prema svojim nadležnostima i kompetencijama, rekla je Rikanović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici čestitao je Vladi Srbije na usvajanju ove strategije, istakavši da EU blisko sarađuje i podržava borbu protiv nasilja u Srbiji kroz različite programe i pruža podršku u sprovođenju sveobuhvatnih zakona u ovoj oblasti.

Iza nas je obeležavanje Dana sećanja na žene žrtve nasilja i zadatak svih nas jeste da pojačamo napore u borbi protiv nasilja nad ženama, zaključio je Fabrici.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/547258/zajednicki-cilj-da-srbija-bude-drustvo-bez-nasilja.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)