POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Saradnja i partnerstvo sa Misijom OEBS-a na reformskom putu

  

Beograd, 25. januar 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa novim šefom Misije OEBS-a u Srbiji Janom Bratuom, kojem je tom prilikom čestitao na imenovanju na novu funkciju.

Selaković je poručio da Srbija veoma ceni i podržava rad Misije OEBS-a u našoj zemlji, sa kojom ima partnersku saradnju zasnovanu na međusobnom razumevanju.

Šef srpske diplomatije je izrazio očekivanje da će takvi odnosi biti nastavljeni, dodajući da je Srbija zainteresovana za saradnju i partnerstvo sa Misijom OEBS-a na reformskom putu, sa kojom deli istu agendu.

On je istakao da je našoj državi veoma značajna podrška ove misije, pre svega, u oblasti pravosuđa i vladavine prava, slobode medija i izražavanja, demokratizacije i ljudskih i manjinskih prava, uključujući pronalaženje trajnog rešenja za povratak izbeglih i interno raseljenih lica kroz institucionalne inicijative, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/514539/saradnja-i-partnerstvo-sa-misijom-oebs-a-na-reformskom-putu.php

 

* * *

 

Odnosi Srbije i Slovačke tradicionalno dobri i prijateljski

 

 

Beograd, 25. januar 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković istakao je danas u razgovoru sa ambasadorom Slovačke Republike u Srbiji Fedorom Rosohom da su odnosi između dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja.

Selaković je ocenio da je te odnose potrebno dodatno jačati kroz održavanje intenziteta susreta na najvišem i visokom političkom nivou, podsetivši na otvoren poziv predsednici Slovačke Zuzani Čaputovoj da poseti Srbiju.

Ta poseta bi, kako je istakao, pružila dodatni podsticaj daljem unapređenju svih vidova saradnje između Srbije i Slovačke.

Selaković je, takođe, izrazio zadovoljstvo povodom predstojeće posete ministra inostranih poslova Slovačke Igora Korčoka Srbiji u prvoj polovini februara.

On je izrazio zahvalnost na doslednoj i kontinuiranoj podršci Slovačke evropskom putu naše zemlje, i dodao da Srbija očekuje da Slovačka u okviru Evropske unije nastavi da utiče na to da se naši reformski napori adekvatno valorizuju.

Ministar je ponovio da naša zemlja ostaje u potpunosti posvećena evropskim integracijama i punopravnom članstvu u EU, kao strateškom spoljnopolitičkom cilju Srbije.

Selaković je posebnu zahvalnost izrazio na doslednoj i principijelnoj poziciji Slovačke po pitanju Kosova i Metohije,  ističući da je Srbija posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom, a da to znači postizanje kompromisnog rešenja koje će biti održivo i prihvatljivo za obe strane.

On je, takođe, izrazio zadovoljstvo činjenicom da visok nivo političkih odnosa Srbije i Slovačke prati i napredak u razvoju bilateralne ekonomske saradnje, uz konstantan rast ekonomske razmene.

Postoji veliki potencijal za dodatno unapređenje ekonomskih odnosa, istakao je Selaković i pozvao i slovačke investitore da u narednom periodu, a naročito u kontekstu obostranog ekonomskog oporavka nakon pandemije, pojačaju prisustvo na našem tržištu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/514473/odnosi-srbije-i-slovacke-tradicionalno-dobri-i-prijateljski.php

 

* * *

 

Posvećenost razvoju saradnje u okviru mehanizma Kina–CIEZ

 

 

Beograd, 25. januar 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali učestvovao je danas na onlajn sastanku nacionalnih koordinatora za saradnju u mehanizmu Kina–CIEZ, izrazivši uverenje da će taj samit doprineti očuvanju kontinuiteta dijaloga na najvišem političkom nivou i postaviti nove pravce razvoja saradnje u ovom mehanizmu.

Mali je istakao da je naša zemlja čvrsto posvećena daljem jačanju i razvoju saradnje u okviru ovog mehanizma, dodavši da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio poziv predsednika NR Kine Si Đinpinga da učestvuje na predstojećem 9. Samitu Kina–CIEZ, koji će, u video-formatu, biti održan 9. februara.

Ministar je konstatovao da je, uprkos pandemiji, došlo do daljeg jačanja kako bilateralne strateške saradnje između Srbije i NR Kine, tako i saradnje u okviru mehanizma 17+1, uz napomenu da su kineske kompanije u Srbiji nastavile sa sprovođenjem dogovorenih projekata.

On je, u skladu sa tim, posebno izdvojio projekat modernizacije železnice na relaciji Beograd–Budimpešta i nastavak radova na izgradnji deonica auto-puta, kao i na projektima u oblasti energetike.

Prema njegovim rečima, u oktobru 2020. godine potpisan je i ugovor o izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad–Ruma, pri čemu se očekuje intenziviranje saradnje u oblasti poljoprivrede, prosvete, nauke i tehnologije, kao i inovacija.

Mali, koji je i nacionalni koordinator za saradnju sa NR Kinom, naglasio je da je, pored solidarnosti, pandemija ukazala i na značaj veće povezanosti zemalja u svakom smislu, izrazivši zahvalnost na pomoći u medicinskoj opremi koja je tokom pandemije upućena našoj zemlji.

On je dodao da je izuzetnog značaja multi-modalna infrastrukturna povezanost između zemalja i u okviru borbe protiv COVID-19, ali i u cilju što bržeg ekonomskog oporavka u postpandemijskom periodu.

Što brža izgradnja ekspresne pomorsko-kopnene kinesko-evropske železničke linije, dela „Pojasa i puta“ u okviru koje je u toku i projekat modernizacije železnice Beograd–Budimpešta, omogućiće još brži transport robe i bolju povezanost Kine i velikog broja azijskih zemalja sa Evropom, rekao je Mali.

Ministar se osvrnuo i na novu fazu globalne borbe sa koronavirusom, a to je masovna imunizacija, dodajući da je Srbija prva zemlja u Evropi u koju su 17. januara isporučene vakcine kompanije „Sinofarm“, na čijoj su proizvodnji radili najeminentniji kineski naučnici.

On je čestitao građanima NR Kine nastupajuću lunarnu Novu godinu 12. februara 2021. godine, i svim učesnicima sastanka poželeo još bolju saradnju u okviru mehanizma Kina–CIEZ, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/514482/posvecenost-razvoju-saradnje-u-okviru-mehanizma-kinaciez.php

 

 

* * *

 

Saradnja sa Mađarskom na zaštiti ratnih vojnih memorijala

 

 

Beograd, 25. januar 2021.

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević i ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter konstatovali su na današnjem sastanku da će obezbeđivanje zaštite ratnih vojnih memorijala biti fokus saradnje dveju zemalja u narednom periodu.

Kisić Tepavčević je navela da su Srbija i Mađarska potpisale Izjavu o namerama i saradnji u oblasti održavanja ratnih grobova sa Ministarstvom odbrane Mađarske, što svedoči o interesovanju obeju zemalja za unapređenje saradnje na ovom polju.

Srbija i Mađarska su i u prethodnom periodu imale odlične bilateralne odnose, što dokazuje pet uspešno održanih zajedničkih sednica dveju vlada, kao i potpisani Sporazum o socijalnoj sigurnosti i Memorandum o razumevanju u oblasti zapošljavanja između resornog ministarstva Republike Srbije i Ministarstva nacionalne ekonomije Mađarske.

Ministarka je navela da je Srbija zahvalna Mađarskoj na pomoći koju joj je uputila u vidu značajnih medicinskih sredstava tokom pandemije COVID-19, kao i na kontinuiranoj podršci koju nam pruža u procesu evrointegracija.

Pinter je rekao da su odnosi Srbije i Mađarske na visokom nivou, kao i da uvek postoji dodatni prostor za unapređenje, te da će u narednom periodu upravo cilj saradnje biti na obezbeđivanju bolje zaštite ratnih vojnih memorijala u obe zemlje.

On je iskoristio priliku da pohvali Srbiju i u borbi protiv koronavirusa, kao i za brzo obezbeđivanje vakcinacije građana, što je malo zemalja uspelo, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/514491/saradnja-sa-madjarskom-na-zastiti-ratnih-vojnih-memorijala.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)