POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Uzajamno prijateljstvo i razumevanje Srbije i Maroka

Beograd/Rabat, 6. maj 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je u Rabatu sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Maroko Habibom El Malkijem.

Selaković je konstatovao da su bilateralni odnosi Srbije i Maroka veoma dobri, prijateljski i da ih karakteriše uzajamno razumevanje i poverenje.

On je poručio da između dve zemlje ne postoje otvorena pitanja i izrazio spremnost za nastavak unapređenja saradnje i dalje intenziviranje političkog dijaloga.

Ministar je preneo zahvalnost na principijelnom stavu Maroka u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci Maroka naporima Srbije da očuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet.

Selaković je naglasio da Srbija veoma ceni podršku Maroka u međunarodnim organizacijama po tom pitanju.

On je ukazao i na to da se Srbija zalaže za jačanje mira i stabilnosti u regionu Severne Afrike i Magreba i da visoko ceni doprinos i ključnu ulogu Maroka u ostvarivanju tih ciljeva.

Ministar spoljnih poslova je istakao da Srbija pruža podršku naporima Kraljevine Maroko u rešavanju svojih pitanja od nacionalnog značaja dijalogom koji teži pravičnim, realnim i održivim rešenjima, zasnovanim na međunarodnom pravu.

Selaković je, kada je reč o parlamentarnoj saradnji, ocenio da je ona veoma važan segment ukupne saradnje i napomenuo da je na tom planu ostvarena vrlo dobra komunikacija, koju bi trebalo nastaviti.

On je, takođe, napomenuo da podsticaj ovoj saradnji daju postojeće grupe prijateljstva u parlamentima, kao i Memorandum o razumevanju između dva parlamenta, koji je potpisan 2018. godine.

Selaković je, govoreći o unapređenju ukupne saradnje dveju zemalja, posebno naglasio spremnost Srbije da dalje razvija i proširuje svoje ekonomske odnose sa Marokom, što uključuje i povećanje trgovinske razmene, uz ocenu da oni ne prate nivo odličnih političkih odnosa.

Ministar je rekao da je Srbija zainteresovana za marokanska iskustva u razvoju privredne saradnje na afričkom tržištu, napominjući da naša zemlja Maroko vidi kao kapiju za ekonomski pristup ovom značajnom tržištu, ali i kao most za to da partnerstvo sa Marokom preraste u partnerstvo sa afričkim kontinentom.

Selaković je naglasio da je Srbija posvećena pridruživanju Evropskoj uniji, ali i da vodi politiku negovanja prijateljstva sa Ruskom Federacijom, Kinom, državama Afrike, Latinske Amerike i arapskog sveta.

Šef srpske diplomatije je obavestio Habiba El Malkija o tome da se Srbija i Beograd spremaju da u oktobru ove godine obeleže 60- godišnjicu prvog Samita Pokreta nesvrstanih zemalja i da bi bili počastvovani prisustvom Maroka.

Sagovornici su razgovarali i o pandemiji COVID-19, razmenili iskustva u borbi njihovih zemalja sa virusom i izrazili spremnost za dalju saradnju po tom pitanju, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/542869/uzajamno-prijateljstvo-i-razumevanje-srbije-i-maroka.php

 

* * *

Srbija spremna za snažniju privrednu saradnju sa Marokom

Beograd/Rabat, 6. maj 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se u Rabatu sa predsednikom Vlade Kraljevine Maroko Saadom Dineom El Otmanijem.

Selaković je istakao da između dve države ne postoje otvorena pitanja, a bilateralne odnose Srbije i Maroka ocenio kao vrlo dobre, prijateljske i iskrene.

On je, izražavajući uverenje da će poseta Maroku pružiti podstrek za suštinsko unapređenje bilateralnih odnosa u celini, naglasio da je Srbija opredeljena da sa Marokom razvija sveobuhvatnu saradnju i da očekuje dalje intenziviranje političkog dijaloga i jačanje ekonomskih odnosa.

Selaković je iskazao zahvalnost El Otmaniju na doslednoj politici i principijelnom stavu Maroka u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i na dosadašnjoj aktivnoj podršci naporima Srbije da očuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet.

Ministar je izrazio nadu da se stav Maroka neće menjati i da će dve strane nastaviti da se pomažu u međunarodnim organizacijama, u skladu sa svojim nacionalnim prioritetima.

Srbija želi da i dalje proširuje svoje ekonomske odnose sa Marokom, što uključuje i povećanje trgovinske razmene, ukazao je ministar spoljnih poslova i dodao da je naša zemlja spremna da sa Marokom ostvari što snažniju privrednu saradnju, koja bi na pravi način odražavala prijateljske odnose naših država i naroda.

Selaković je naglasio da postoji obostrani interes za unapređenje saradnje, čemu doprinosi zajednička regionalna pripadnost i blizina tržišta.

Prema njegovim rečima, Srbija je zainteresovana i za izvoz poljoprivrednih mašina i alata, žitarica, posebno visokokvalitetnih sorti semena na marokansko tržište.

Selaković je dodao da Srbija želi i unapređenje saradnje u sferi privlačenja marokanskih investicija.

Šef srpske diplomatije ukazao je na to da dve države imaju interes da pospeše zajednička ulaganja u privredne grane čiji su proizvodi deficitarni, poput farmaceutske, tekstilne i drvne industrije, kao i zajednički interes za plasman proizvoda na treća tržišta, što omogućavaju sporazumi o slobodnoj trgovini koje su obe zemlje potpisale sa drugim zemljama, ili grupama zemalja.

Takođe, kako je dodao, postoji ogroman potencijal i zainteresovanost za to da Maroko našoj zemlji bude most za tržište zapadne Afrike.

Selaković je istakao da mogućnosti za saradnju postoje i u okviru oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

On je naglasio da je srpska strana posebno zainteresovana za razvoj kulturno-prosvetne saradnje, koja doprinosi jačanju međusobnog upoznavanja i širenju saradnje u svim drugim oblastima.

Prilikom susreta sa gradonačelnikom Rabata Mohamedom Sadikijem, Selaković je istakao da unapređenju i razvoju odnosa Srbije i Maroka naročito može da doprinese i jačanje partnerskog odnosa prestonica Beograda i Rabata.

Ministar je rekao i da je zaista impresioniran razvojnim projektima Rabata, grada u kome se, kako je ukazao, iz godine u godinu oseća poboljšanje kvaliteta života i koji sigurnim putem ide ka tome da postane prva zelena prestonica.

Razmena iskustava između Rabata i Beograda, naglasio je on, pomaže razvoju prijateljskih odnosa između dve prestonice i dve države.

Uveren sam u to da će trenutak koji svi željno očekujemo - kraj pandemije COVID-19, doći što pre, da sledeće godine proslavimo 65- godišnjicu naših diplomatskih odnosa, u kojoj će upravo naša dva glavna grada imati važnu ulogu, rekao je Selaković.

Ministar je dodao da je impresioniran posetom Muzeju savremenih umetnosti u Rabatu i da projekat tog grada kao kulturne prestonice pleni uspesima i ostvaruje se na izuzetan način.

Selaković, gradonačelnik Sadiki, glavni inženjer i glavni arhitekta obišli su i projekte „Loranžeri“ i „La Marina“, odnosno „Rabat na vodi“ koje gradi firma „Igl Hils“, poznata po „Beogradu na vodi“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/542827/srbija-spremna-za-snazniju-privrednu-saradnju-sa-marokom.php

 

 

* * *

 

Srbija i Maroko na putu strateškog partnerstva

Beograd/Rabat, 6. maj 2021.

 

Zvanična poseta ministra spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikole Selakovića Maroku 5. i 6. maja, u okviru obeležavanja 64-godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kraljevine Maroka i Republike Srbije, bila je prilika za produbljivanje političkog dijaloga i razmenu mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Ministar spoljnih poslova, afričke saradnje i dijaspore Kraljevine Maroko Naser Bourita i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković pozdravili su pohvalnu dinamiku koja karakteriše bilateralne odnose na političkom, ekonomskom, kulturnom i univerzitetskom nivou, kao i izvanrednu koordinaciju u međunarodnim organizacijama.

Selaković je pozitivno ocenio centralno mesto Maroka pod vođstvom Njegovog veličanstva kralja Mohameda VI, kao stuba stabilnosti i rasta u regionu.

Sagovornici su pozdravili upravljanje dveju država pandemijom COVID-19, koje je za primer, kao i kampanjom vakcinacije.

Oni su naglasili značajan kvalitativni skok u trgovinskim odnosima Maroka i Srbije uprkos pandemiji, i postigli saglasnost o nastavku njihovog jačanja, s obzirom na ogromne potencijale dveju država.

U tom kontekstu najavili su održavanje trećeg zasedanja Mešovite komisije za trgovinsku, ekonomsku i naučnu saradnju, u Beogradu, 23. i 24. juna 2021. godine, ako to epidemiološka situacija dozvoli.

Pripremni sastanak za pomenutu sednicu održan je između dva imenovana kopredsednika (marokanske ministarke turizma, ručnih zanata, avio-transporta i socijalne ekonomije Nadije Fetah i ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije  Tatjane Matić) 31. marta ove godine putem video-konferencije.

U cilju postavljanja bilateralnih odnosa na put strateškog partnerstva koji obe zemlje žele, postignut je dogovor o nastavku unapređenja odličnih veza na svim nivoima, u duhu prijateljstva, međusobnog poverenja i poštovanja principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta, u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Selaković je istakao diplomatske i političke napore Kraljevine Maroko u cilju postizanja realnog, praktičnog i trajnog političkog rešenja u duhu kompromisa i realnosti i u potpunosti u skladu sa rezolucijama UN.

U tom kontekstu, Republika Srbija smatra marokansku inicijativu za autonomiju, pod marokanskim suverenitetom, ozbiljnim i verodostojnim rešenjem za pitanje Sahare.

Bilateralni pravni okvir dalje se jača potpisivanjem Memoranduma o razumevanju o političkim konsultacijama između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova, afričke saradnje i dijaspore Kraljevine Maroko, Programa saradnje u oblastima kulture, visokog obrazovanja, naučnog istraživanja, komunikacija, medija, omladine i sporta (2021-2024) i Sporazuma saradnji u oblasti odbrane, koji će omogućiti razmenu znanja, iskustva i unapređenje bilateralnih odnosa, navodi se u zajedničkom saopštenju nakon sastanka Selakovića i Bourite.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/542791/srbija-i-maroko-na-putu-strateskog-partnerstva.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)