POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Srbija i Rusija privržene principima međunarodnog prava i UN

Beograd/Moskva, 16. april 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izrazio je danas u Moskvi zahvalnost Rusiji na principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i rešavanju pitanja Kosova i Metohije mirnim, diplomatskim sredstvima, putem dijaloga, za šta se zalaže i zvanični Beograd.

Selaković je na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom rekao da je ovaj susret ne samo prilika za razmenu mišljenja i stavova po za nas važnim pitanjima, već i susret koji će doprineti pripremi i eventualnoj poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u toku ovde godine.

On je istakao da mu je čast da se samo nakon četiri meseca od susreta u Beogradu, danas sastane u Moskvi sa ruskim kolegom, koji je prijatelj Srbije i srpskog naroda.

Selaković je poručio da su upravo ovaj susret na visokom nivou, kao i drugi susreti zvaničnika Srbije i Rusije na najvišem nivou, dobar pokazatelj i svedočanstvo iskrenih, otvorenih, prijateljskih odnosa dve držve, koji imaju dugu tradiciju.

Šef srpske diplomatije je zahvalio Lavrovu na nesebičnoj, kontinuiranoj i principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, i rešavanju pitanja Kosova i Metohije mirnim, diplomatskim sredstvima, putem dijaloga, za šta je Beograd spreman, na čemu radi i na čemu je do sada izgradio i ojačao svoj kredibilitet.

Informisao sam ministra Lavrova da je danas tačno 2.921 dan od kako je zaključen Briselski sporazum kojim su bile definisane tri obaveze za Beograd i jedna za Prištinu. Beograd je svoje izvršio, Priština svoju jedinu, da formira Zajednicu srpskih opština nije ni počela, niti je sprovodi, naglasio je Selaković.

On je zahvalio i na podršci Rusije u međunarodnim forumima i organizacijama da se osujete pokušaji Prištine za članstvo.

Takođe, Selaković je istakao da je ekonomska saradnja i razmena zbog pandemije u prethodnoj godini ne malo umanjena, te da je bilo reči o podsticanju nastavka te saradnje u većem obimu, radi vraćanje na nivo od pre pandemije koronavirusa.

U tom cilju, Selaković je istakao da je za srpsku ekonomiju od značaja ratifikacija sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom, dodajući da je ostalo da još Jermenija ratifikuje dokument, kako bi mogao da počne da se primenjuje.

Šef srpske diplomatije je rekao i da je podrške vredna i inicijativa za potpisivanje strateškog rusko-srpskog programa ekonomske saradnje 2020-2026. godine.

On je dodao da se nada da će u međuvremenu, u junu, doći do međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterbrugu što će biti dobra prilika da predstavnici privrede i rukovodstva dveju zemalja razgovaraju o tim pitanjima.

Selaković je naveo da polje energetike zavređuje punu pažnju u odnosima Srbije i Rusije, a da se uspešna saradnja ogleda kroz izgradnju Balkanskog toka, koji je kroz Srbiju od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom profunkcionisao 1. januara ove godine.

Šef srpske diplomatije je pomenuo i ulaganje Gasproma od 330 miliona dolara u izgradnju pogona za duboku preradu nafte, koji značajno doprinosi uspešnom poslovanju NIS-a.

On je zahvalio na podršci Rusije tokom pandemije, od dolaska ruskih ABHO jedinica u Srbiju radi pomoći u dezinfekciji zdravstvenih ustanova, kroz isporuku vakcina Sputnjik V, a i sada i kroz početak proizvodnje u "Torlaku".

To značajno doprinosi i daljem uspešnom ponašanju Srbije i rukovođenju krizom izazvanom pandemijom, jer Srbija beleži ozbiljan broj vakcinisanih, naveo je Selaković.

Šef srpske diplomatije je Lavrovu zahvalio na toplom bratskom gostoprimstvu i na spremnosti da se otvoreno prijateljski razgovara o svim temama od interesa za ono što je suština politike Srbije, a to je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, u Jugoistočnoj Evropi.

Srbija tome poklanja ozbiljnu pažnju, a Rusija kao strateški partner i prijatelj nas u tome kontinuirano i principijelno podržava. Iskreno vam hvala na tome, poručio je Selaković.

Lavrov je poručio da je Rusija spremna i nastaviće da pomaže Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta, ističući da je osnova spoljnopolitičke saradnje dveju zemalja privrženost principima međunarodnog prava i UN.

Šef ruske diplomatije je rekao da je sa Selakovićem razgovarao o svim pravcima zajedničke saradnje i partnerstva, o bilateralnim odnosima, ali i i regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Bez obzira na ograničenja zbog epidemije koronavirusa, naša strateška saradnja nastavlja dinamično da se razvija u svim oblastima, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je istakao da je osnova spoljnopolitičke saradnje Srbije i Rusije privrženost principima međunarodnog prava i principima Ujedinjenih nacija, uključujući nemešanje u unutrašnje stvari suverenih država i mirno rešavanje sporova, dodajući da su se dogovorili da se nastavi koordinacija u međunarodnim organizacijama.

Potvrdili smo spremnost da i dalje pomažemo srpskim prijateljima, da branimo legitimno pravo Beograda na Kosovo i Metohiju. Mi ćemo nastupati i dalje da se očuva prioritetna pažnja u SB UN o tom pitanju i poštovanju Rezolucije 1244 u punoj meri, a ona predviđa postizanje dogovora o statusu Kosova između Beograda i Prištine, i taj dogovor treba da bude odobren u Savetu bezbednosti, rekao je Lavrov.

Lavrov je dodao i da će Rusija nastaviti da pruža pomoć Srbiji po pitanju neutralizovanja nelegalnih pokušaja Prištine za članstvo u međunarodnim organizacijama, Interpolu i Unesku.

Razmatrali smo situaciju na jugoistoku Evrope i govorili smo o podršci onih delatnosti i koraka koje vodi rukovodstvo Srbije u izgradnji dobrih i konstruktivnih odnose sa svim zemljama regiona. Ubeđeni smo da izbalansirana linija Beograda doprinosi miru i stabilnosti u ovom dosta komplikovanom delu evropskog kontinenta, rekao je Lavrov.

On je napomenuo da su pažnju posvetili zajedničkoj borbi protiv koronavirusa i vakcinisanju stanovništva, navodeći da Srbija zauzima jedno od prvih mesta u Evropi, zahvaljujući i korišćenju ruske vakcine Sputnjik V.

Prema njegovim rečima, zajednički su konstatovali da je neophodno da se ta saradnja nastavi kako bi se očuvali životi i zdravlje ljudi, čemu će doprineti i pokretanje proizvodnje ruske vakcine Sputnjik V u Beogradu.

Lavrov je naveo i da veliku pažnju pridaju ekonomskoj saradnji i povećanju robne razmene, dodajući da su ključni smerovi saradnje u realizaciji velikih projekata u energetici.

U tom smislu, šef ruske diplomatije je istakao da se NIS uspešno razvija i nastupa kao lokomotiva srpske prirvede, jer je prošle godine 13 odsto budžetskih prihoda Srbije došlo zahvaljujući delatnosti te kompanije

On je naveo i da je obim investicija veći od tri milijarde dolara.

Takođe, Lavrov je pomenuo i rekonstrukciju železničke mreže, u kojoj ruski RŽD igra vodeću ulogu.

U fokusu pažnje su i pitanja saradnje sa Evroazijskom ekonomskom unijom sa kojom je Srbija 2019. godine potpisala sporazum o stvaranju zone slobodne trgovine. On će sada stupiti na snagu, završavamo neophodne procedure, rekao je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Rusije je napomenuo da je bilo reči i o planu i modelima razvoja vojno-tehničke saradnje, te saradnji Srbije sa organizacijom ODKB.

Dogovor dvojice ministara je i da se nastave kontakti na nivou ministra i njihovih zamenika, a sve u skladu sa planom potpisanim decembra prošle godine u Beogradu, prilikom posete Lavrova Beogradu.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/537537/srbija-i-rusija-privrzene-principima-medjunarodnog-prava-i-un.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)