POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Srbija čvrsto opredeljena za jačanje strateškog partnerstva sa Rusijom

Beograd, 15. april 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković otputovao je danas u dvodnevnu zvaničnu posetu Ruskoj Federaciji, gde će razgovarati sa šefom diplomatije te zemlje o unapređenju bilateralne saradnje.

Selaković je, u zajedničkom intervjuu za agencije Tanjug i RIA, naveo da će pored produbljivanja bilateralne saradnje, nastavka političkih konsultacija, biti razmatrana i pitanja koja su vezana za nastavak ruske podrške jasnoj političkoj poziciji Srbije o pregovorima o Kosmetu.

On je objasnio da ovi razgovori predstavljaju i pripremu posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu, koja će verovatno biti realizovana u toku ove godine, uz napomenu da će u Moskvi biti reči i o konsolidaciji ugovornog stanja između dve države i dva ministarstva.

Prema njegovim rečima, dve države u ovom trenutku u primeni imaju približno 140 različitih bilateralnih sporazuma, a u toku je desetina različitih nacrta ugovora koji će sigurno biti predmet razgovora u Moskvi.

Ministar je podsetio na to da Rusija čvrsto podržava politiku naše teritorijalne celovitosti i suvereniteta kada govorimo o Kosmetu, naš je saveznik u međunarodnim organizacijama i forumima, ali je i veliki ekonomski partner Srbije.

Selaković je dodao da će tema sastanaka biti i nastavak ekonomske saradnje, koja je izuzetno važna spona u odnosima dveju država, kao i o dodatnom olakšanju prilikom putovanja u dve države.

U skladu sa tim, on je ukazao na to da je od velikog interesa da što pre krenemo da uspostavljamo nivo saobraćaja koji postoji u razmeni ne samo robe, kapitala i usluga, već i ljudi između dve države.

Ministar je, kada je reč o smanjenju obima trgovinske razmene, rekao da je pandemija u celom svetu poremetila ekonomske tokove, zbog čega su vlade dveju zemalja formirale komitet za ekonomsku i trgovinsku saradnju, koji redovno održava sastanke i utvrdiće u kojem je segmentu došlo do smanjenja.

Prema njegovim rečima, činjenica je da i te kako ima prostora za unapređenje saradnje kako po pitanju uvoza iz Rusije, tako i izvoza iz Srbije u Rusiju.

Selaković je, govoreći o održavanju zajedničkih vojnih vežbi srpske i ruske vojske, naglasio da Srbija ostaje verna i posvećena svom statusu vojno neutralne države koja svoju budućnost ne vidi u vojnim savezima i paktovima, što omogućava njeno učešće i sprovođenje zajedničkih vežbi sa državama koje su potpisnice različitih ugovora.

Istovremeno, on se osvrnuo i na situaciju sa pandemijom, istakavši da je zajedno sa pomoći koja je došla iz Kine i Rusije, ali i kontaktima koji su ostvarivani sa zapadnim farmaceutskim kućama i rukovodstvima određenih zemalja, Srbija bila prva država koja je ponudila svojim građanima mogućnost izbora vakcine.

Ministar je istakao da će nas to što ćemo u saradnji sa ruskim prijateljima uspostaviti proizvodnju ruske vakcine „Sputnjik V“ u Institutu "Torlak" apsolutno izdvojiti u odnosu na druge države regiona.

Srbija je pokazala šta je to solidarnost i odgovornost u teškom vremenu pandemije na svetskom nivou, rekao je on i dodao da za našu državu pitanje vakcina nije pitanje geopolitike, već humanosti i pre svega svega očuvanja zdravlja stanovništva.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/536796/srbija-cvrsto-opredeljena-za-jacanje-strateskog-partnerstva-sa-rusijom.php

 

 

* * *

 

Tradicionalno prijateljstvo i partnerstvo Srbije i Rusije

                          

Beograd/Moskva, 15. april 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa predsednikom Odbora za međunarodne poslove Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Leonidom Sluckim, čime je započeo dvodnevnu zvaničnu posetu toj zemlji.

U razgovoru je istaknuto tradicionalno prijateljstvo i partnerstvo dveju država i naroda, kao i obostrana spremnost za produbljivanje saradnje u svim oblastima.

Selaković je sagovornika informisao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosmetu, uz zahvalnost Rusiji na čvrstoj i doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na pomoći koju u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama pruža našoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije.

U tom kontekstu, Slucki je šefu srpske diplomatije preneo da, po tom pitanju, sve stranke u Dumi imaju jedinstven stav – protiv nezavisnosti takozvanog Kosova.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi Srbije i Rusije veoma dobri, pri čemu je Selaković izrazio zadovoljstvo postojećim intenzitetom i kontinuitetom susreta na visokom i najvišem nivou, rekavši da očekuje nastavak ovog pozitivnog trenda.

On je podvukao značaj strateškog partnerstva Srbije i Rusije, kao i činjenicu da je Rusija jedan od najznačajnijih ekonomskih i energetskih partnera naše zemlje.

Razgovarajući o parlamentarnoj saradnji dveju zemalja, šef srpske diplomatije je ocenio da je ona veoma uspešna, uz visok intenzitet međusobnih susreta, što pokazuje i broj održanih sednica Komisije za saradnju Skupštine Srbije i Državne dume u poslednjih nekoliko godina, ali i brojni kontakti sa predstavnicima Saveta Federacije

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/536880/tradicionalno-prijateljstvo-i-partnerstvo-srbije-i-rusije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)