POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI 

Indija važan višedecenijski partner Srbije 

Beograd, 13. januar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Republike Indije u Srbiji Subratom Batačardžijem o bilateralnim odnosima dveju zemalja, aktuelnoj epidemijskoj situaciji i mogućnostima uvoza vakcina koje se proizvode i razvijaju u ovoj zemlji.

Brnabić je istakla da je Indija veliki prijatelj i važan partner naše zemlje, sa višedecenijskom tradicijom dobrih međusobnih odnosa i saradnje.

Predsednica Vlade je čestitala Indiji na dosadašnjim uspesima u razvoju vakcina i izrazila uverenje da će one koje su razvijene u ovoj zemlji dati veliki doprinos prevazilaženju krize izazvane pandemijom i postizanju kolektivnog imuniteta građana.

Ambasador je objasnio da je njegova zemlja razvila dve vakcine, a da je ona koju pravi indijski Institut za serume u saradnji sa “Astra Zenekom” dostigla fazu III kliničkih ispitivanja i proizvodnje.

On je istakao da će se u Indiji proizvoditi oko 60 odsto vakcina namenjenih svetskom tržištu i da je uskoro planiran i izvoz vakcine protiv COVID-19.

Prijateljske države, u koje se ubraja Srbija, takođe će,  ukoliko postoji interesovanje, moći da dobiju ovu vrstu vakcine, precizirao je Batačardži.

Premijerka je navela da Srbija želi da uveze što veći broj vakcina različitih proizvođača kako bi svojim građanima obezbedila što bolju zaštitu, te da postoji interesovanje za saradnju u ovoj oblasti sa Indijom.

Na sastanku je razgovarano i o nastavku rada Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju, kao i privrednoj saradnji naših zemalja.

Srbija je opredeljena za čvršću saradnju, pre svega, u oblasti poljoprivrede, budući da ova grana privrede igra važnu ulogu u našoj zemlji.

Ambasador Batačardži je ocenio da u Indiji, kao velikoj zemlji uvoznici, postoji mogućnost za veću prisutnost srpskih proizvoda, a kao dobar primer naveo je izvoz jabuka srpskih proizvođača u ovu zemlju i izrazio očekivanje da će ovakvih primera u budućnosti biti mnogo više.

Brnabić je izrazila uverenje da će se uskoro nastaviti i dobra praksa bilateralnih susreta zvaničnika dveju zemalja na visokom i najvišem nivou.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/511713/indija-vazan-visedecenijski-partner-srbije.php

 

 

* * *

  

Intenziviranje saradnje u oblasti odbrane sa Alžirom

 

Beograd, 13. januar 2021.

 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović i ambasador Alžira u Srbiji Abdelhamid Šebšub razgovarali su danas o saradnji dveju zemalja u oblasti odbrane.

Stefanović je istakao da je ministarstvo na čijem je čelu spremno za nastavak strateškog partnerstva dveju zemalja u oblasti koju pokriva, pre svega za nastavak vojnoekonomske i vojnoobrazovne saradnje, kao i saradnje u drugim oblastima od zajedničkog interesa.

On je izrazio zahvalnost na principijelnoj podršci Alžira po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova i očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Ambasador Šebšub je preneo zainteresovanost alžirske strane za nastavak i intenziviranje strateškog partnerstva u domenu vojnoekonomske saradnje i usavršavanja alžirskog kadra u vojnoobrazovnim ustanovama Ministarstva odbrane Srbije.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/511755/intenziviranje-saradnje-u-oblasti-odbrane-sa-alzirom.php

 

* * *

 

Proširenje saradnje sa Egiptom u oblasti odbrane

 

 

Beograd, 13. januar 2021.

 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se danas sa ambasadorom Arapske Republike Egipat u Srbiji Amr Fati Mohamed Alguvejlijem.

Stefanović je tom prilikom podsetio na principijelni stav Republike Srbije u vezi sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti takozvanog Kosova i ukazao na neophodnost poštovanja Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

On je konstatovao da su dve zemlje zainteresovane za jačanje prijateljskih odnosa i proširenje saradnje u oblasti odbrane, uz očekivanje da će u najskorijem roku biti završeno usaglašavanje memoranduma o razumevanju o vojnoj saradnji.

Ambasador Alguvejli je čestitao Stefanoviću stupanje na novu dužnost, naglasivši da je saradnja u oblasti odbrane od značaja za unapređenje sveukupnih odnosa dveju država.

On je izrazio očekivanje da će epidemijska situacija dozvoliti održavanje 13. zasedanja Mešovitog vojnog komiteta, koje je planirano za prvu polovinu ove godine u Kairu.

Prema njegovim rečima, tokom ovog skupa bila bi razmatrana pitanja koja se odnose na dalje intenziviranje i unapređenje vojno-ekonomske i naučno-tehničke, vojno-vojne, vojnomedicinske i vojno-obrazovne saradnje Srbije i Egipta.

Tokom današnjeg susreta, ambasador je uputio poziv Stefanoviću da zvanično poseti Egipat, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/511668/prosirenje-saradnje-sa-egiptom-u-oblasti-odbrane.php

  

 

* * *

 

Intenziviranje saradnje sa Kiprom u oblasti odbrane

 

 

Beograd, 14. januar 2021.

 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se danas sa ambasadorom Republike Kipar u Srbiji Dimitriosom Tefilaktuom.

Stefanović je tom prilikom izrazio očekivanje da će i tokom službovanja ambasadora Tefilaktua biti nastavljena tradicija dobrih odnosa Srbije i Kipra, zasnovana na istorijskoj bliskosti i prijateljstvu dvaju naroda.

On je, ukazujući na važnost međusobne podrške u poštovanju principa međunarodnog prava, izrazio zahvalnost na principijelnom stavu Kipra po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, istakavši da Srbija na isti način podržava teritorijalni integritet Kipra.

Potpredsednik Vlade je izrazio opredeljenje za intenziviranje saradnje u oblasti odbrane uvažavajući obostrani interes, posebno kada je reč o vojno-vojnoj i vojnoekonomskoj saradnji.

Ambasador Tefilaktu je iskazao zahvalnost za podršku Srbije u iznalaženju sveobuhvatnog rešenja kiparskog pitanja i nastojanju da, kroz angažovanje pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnoj operaciji UNFICIP, pomogne očuvanju mira.

Takođe, on je naglasio da će podržati sve aktivnosti koje doprinose kvalitativnom unapređenju saradnje u oblasti odbrane, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/511932/intenziviranje-saradnje-sa-kiprom-u-oblasti-odbrane.php

 

 

* * *

 

Veliki potencijal za saradnju sa Italijom u oblasti energetike

 

 

Beograd, 13. januar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorom Italije u Srbiji Karlom Lo Kašom o saradnji dveju država u energetskom i rudarskom sektoru.

Mihajlović je tom prilikom izrazila zahvalnost na dobroj saradnji u oblasti građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, istakavši da ima još više prostora za saradnju u domenu rudarstva i energetike.

Želimo da ove godine uradimo mnogo na polju energetske tranzicije, da menjamo važne zakone, donesemo potpuno nov zakon o obnovljivim izvorima energije, kao i da formiramo fond energetske efikasnosti, kroz izmene zakona u ovoj oblasti, rekla je ona.

Naš cilj je energetska stabilnost ne samo u gasnom, već i u ostalim sektorima. Za nas je veoma bitno da stvaramo povoljno poslovno okruženje za nove investicije i dolazak privatnog kapitala. Vaše iskustvo i razmena znanja su nam od velike koristi, poručila je Mihajlović.

Ambasador Lo Kašo je čestitao potpredsednici Vlade na novoj dužnosti, kao i na preuzimanju predsedavanja Energetskoj zajednici.

Vaša posvećenost poslu i reformama od velikog je značaja za dalji privredni razvoj Srbije, jer ovo su strateški važni sektori. Saglasni smo sa vama da su regionalna stabilnost, očuvanje zdravlja i ekonomije najvažniji prioriteti, naglasio je on.

Smatramo da je integracija regionalnog tržišta i privrede potrebna, posebno kada je reč o integraciji tržišta električne energije, istakao je Lo Kašo, uz ocenu da je bilateralna saradnja Srbije i Italije dobra.

Prošle godine smo ostvarili robnu razmenu u vrednosti većoj od tri milijarde evra i nastavićemo da pružamo podršku, ukazao je ambasador.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/511659/veliki-potencijal-za-saradnju-sa-italijom-u-oblasti-energetike.php

 

 

* * *

 

Unapređenje saradnje sa Mađarskom u sektoru rudarstva i energetike

 

 

Beograd, 12. januar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Atilom Pinterom o saradnji dveju država u rudarskom i energetskom sektoru, dodavši da ima mnogo potencijala za to.

Mihajlović je naglasila da ne postoji nijedan razlog da ne bude više mađarskih kompanija koje posluju u Srbiji, posebno imajući u vidu to da dve zemlje nikada nisu imale ovako dobre odnose, i to zahvaljujući Aleksandru Vučiću i Viktoru Orbanu.

Ona je navela da Ministarstvo priprema izmenu nekoliko važnih zakona, napomenuvši da je u planu da se nastavi sa razvojem gasnog sektora, kao i da se sprovede diverzifikacija snabdevača i uvede procedura koja će njihovo poslovanje učiniti boljim i privući nove investicije.

Prema njenim rečima, za Srbiju je veoma korisna razmena iskustva i znanja sa Mađarskom, posebno kada je reč o korišćenju i razvijanju obnovljivih izvora energije, naročito geotermalnih voda i solarne energije

Potpredsednica Vlade je ujedno svom sagovorniku izrazila zahvalnost na odličnoj saradnji koju su imali dok je vodila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ambasador Pinter je čestitao Mihajlović postavljenje na novu dužnost, istakavši da ima mnogo novih mogućnosti za saradnju i da su mađarske firme zainteresovane da posluju u Srbiji i da je više njih već dobilo podršku mađarske vlade.

Odnosi dveju zemalja su sve bolji, a prošle godine smo, uprkos pandemiji, ostvarili bolju bilateralnu razmenu nego 2019. godine, rekao je on.

Sagovornici su ocenili da je brza pruga Beograd–Budimpešta jedan od najvažnijih projekata dveju država, te da nema razloga da se saradnja ne unapređuje i u drugim oblastima, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/511494/unapredjenje-saradnje-sa-madjarskom-u-sektoru-rudarstva-i-energetike.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)