POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Zajedničko korišćenje diplomatskih predstavništava sa Mađarskom

Beograd/Budimpešta, 18. decembar 2020.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su danas u Budimpešti Memorandum o razumevanju o zajedničkom korišćenju prostorija diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Selaković je, nakon potpisivanja, istakao da će ovim dokumentom biti omogućeno da srpske i mađarske diplomate borave i rade pod jednim krovom, i poručio da je to odnos vrhunskog poverenja dveju zemalja.

To će, kako je objasnio, omogućiti srpskoj diplomatiji da bude prisutna u onim državama u kojima Mađarska ima diplomatsko-konzularna predstavništva, a mađarskoj diplomatiji da bude prisutna tamo gde imamo svoje ambasade, a oni nemaju.

On je izrazio nadu da će uskoro, na šestoj zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske, biti potpisan prvi aneks koji će omogućiti sprovođenje tog memoranduma.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/507115/zajednicko-koriscenje-diplomatskih-predstavnistava-sa-madjarskom.php

 

* * *

 

Mađarske kompanije uložiće 130 miliona evra u Srbiji

 

Beograd/Budimpešta, 18. decembar 2020.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Budimpešti da će 24 mađarske kompanije u narednom periodu uložiti 130 miliona evra u Srbiji.

Selaković je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom, zahvalio Mađarskoj na tome što daje impuls svojim kompanijama da ulažu na srpskom tržištu, što će dodatno ojačati privrednu saradnju dveju zemalja.

On je, uputivši posebnu zahvalnost Mađarskoj zbog podrške koju pruža našoj zemlji u procesu evropskih integracija, naglasio da se danas glas Srbije, preko Mađarske, mnogo jače čuje u Briselu nego ranije.

Kada Srbija jednoga dana i formalno postane deo evropske porodice, kao što istorijski jeste, jednu od najvećih zahvalnosti za to dugovaće upravo Mađarskoj, poručio je ministar.

Šef srpske diplomatije je istakao da je ta podrška vidljiva na svim nivoima vlasti, od predsednika Mađarske, preko premijera, ali i svih ministara u tamošnjoj vladi.

Selaković je napomenuo i da je njegova poseta Mađarskoj prva poseta jednoj susednoj zemlji, dodajući da je Srbija u prethodnom periodu sa tom državom od dobrosusedskih izgradila prijateljske odnose.

Današnji sastanak je prilika da utvrdimo te prijateljske odnose i razgovaramo o onome što nas vezuje i što nas još više može povezati, rekao je ministar, uz napomenu da je tokom razgovora bilo reči o energetici i potrebi Srbije i Mađarske da se kvalitetnije snabdevaju gasom.

On je podsetio na to da je Srbija završila izgradnju svog dela gasovoda od bugarske do mađarske granice, i izrazio nadu da će Mađarska za dve godine, kada izgradi svoj deo gasovoda, dobijati gas iz Turskog toka.

Tako ćemo učiniti naše privrede sigurnijim i bolje ih snabdeti gasom, a to će uticati i na zaštitu životne sredine, rekao je Selaković i naglasio da će Srbija kupovati onaj gas koji ima najnižu cenu, ali i koji najlakše može doći do naših domaćinstava.

Prema njegovim rečima, tema razgovora bila je i izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte, koja bi trebalo da doprinese boljem protoku robe, većoj konkurentosti, ali i učestalijim, sigurnim i brzim putovanjima za turiste.

Uvereni smo da aktuelna zdravstvena situacija neće večito trajati i da će se Srbi i Mađari posećivati, da će Mađari dolaziti u Beograd i Novi Sad, ali i južnije od srpske prestonice, istakao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je izrazio zahvalnost Mađarskoj i na pomoći koju je Srbiji pružala u vreme pandemije koronavirusa, što je još jedan u nizu primera prijateljske i dobre međusobne saradnje.

Kada je reč o nacionalnim manjinama, Selaković je izneo  uverenje da su mađarska nacionalna manjina u Srbiji i srpska nacionalna manjina u Mađarskoj jedna od najjačih karika u odnosu dveju zemalja.

On je rekao da je ponosan na to što Mađari u Srbiji, ali i ostali pripadnici nacionalnih manjina, imaju sva prava koja su garantovana i građanima Srbije, i iskazao zahvalnost ministaru Sijartu i premijeru Viktoru Orbanu zbog toga što o tome govore na svim svetskim forumima, što je za Srbiju od neprocenjivog značaja.

Takođe, Selaković je rekao da je naša zemlja zahvalna Mađarskoj i na tome što prema srpskoj nacionalnoj manjini ima pažljiv i brižan odnos, a posebno prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Eparhiji budimskoj.

Ministar spoljnih poslova Srbije razgovarao je u Budimpešti i sa rukovodstvom Dunavske komisije o važnosti Dunava za unapređenje regionalne ekonomije i intenzivni protok ljudi i robe.

Na sastanku je ocenjeno da je važno iskoristiti ekonomske potencijale te reke, ali i očuvati njene prirodne lepote, odnosno zadovoljiti ekološke standarde.

Selaković je istakao da će Srbija, zahvaljujući uspešno sprovedenim ekonomskim reformama, biti u stanju da više ulaže u infrastrukturu na Dunavu i učestvuje u realizaciji strateških projekata Dunavske komisije.

Šef srpske diplomatije upisao se u Knjigu utisaka, naglasivši da je Dunavska komisija, od svog nastanka u Beogradu 1948. godine, nit saradnje i prijateljstva među zemljama članicama.

Dunav je bio reka mira kroz sve teške periode turbulentne istorije našeg regiona, napisao je Selaković.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/507124/madjarske-kompanije-ulozice-130-miliona-evra-u-srbiji.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)