POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Srbija nastavlja da radi na daljem unapređenju ukupnih odnosa sa Kinom

Beograd, 12. oktobar 2020.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u razgovoru sa članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Jangom Điečijem, da će Srbija nastaviti da razvija čvrsto utemeljeno sveobuhvatno strateško partnerstvo sa tom zemljom, kao i da se nada proširenju saradnje na projektima infrastrukture, privrede i tehnoloških inovacija, koji su od izuzetnog značaja za obe države.

Brnabić je izrazila uverenje da će i nova Vlada, za čiji je sastav dobila mandat, nastaviti da radi na daljem unapređenju ukupnih odnosa sa Kinom, kao jednom od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta jer, kako je podvukla, svevremensko čelično prijateljstvo nije samo značajno na političkom planu, već govori o visokom stepenu međusobnog razumevanja koje će doprineti ekonomskom razvoju zemlje i poboljšanju kvaliteta života svih građana Srbije.

Premijerka je sagovorniku posebno iskazala zahvalnost na podršci i pomoći koju je Kina uputila tokom pandemije koronavirusa, kao i na činjenici da radovi na nekim od najznačajnijih infrastrukturnih projekta u tom periodu nisu bili zaustavljeni.

Kada je reč o privredno-ekonomskoj saradnji, predsednica Vlade je podvukla da su razvoj veštačke inteligencije, tehnologije i tehnološki napredak od suštinskog značaja za Srbiju.

Naša zemlja snažno podržava NR Kinu kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu, uključujući inicijativu predsednika Si Đinpinga „Pojas i put“ i mehanizam saradnje „17+1“, u okviru kojeg Srbija ima najviše infrastrukturnih i strateških projekata, dodala je Brnabić.

Prema njenim rečima, od izuzetne je važnosti da se što pre počne sa radom na Fruškogorskom koridoru i Beogradskom metrou.

Takođe, razgovarano je i o potencijalnoj saradnji sa kineskim kompanijama na izgradnji železničkog Koridora 10 i pruzi Beograd–Niš.

Jang Đieči, koji je i direktor Kancelarije za spoljne poslove Centralne komisije, rekao je da će o svim detaljima razgovora obavestiti predsednika i premijera Kine, izrazivši uverenje da će biti još novih zajedničkih projekata Srbije i Kine.

On je dodao da i dalje očekuje podršku Srbije i nastavak saradnje na multilateralnom planu u borbi protiv COVID-19.

Jang Đieči je čestitao premijerki Brnabić na napretku Srbije i Beograda u društvenom i ekonomskom razvoju i izrazio joj zahvalnost na tome što se lično zalaže za unapređenje praktične saradnje dveju prijateljskih zemalja.

Posebno zadovoljstvo izrazio je zbog činjenice da će Brnabić biti počasni gost na onlajn „Puđijang forumu inovacija“ u Šangaju.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/491191/srbija-nastavlja-da-radi-na-daljem-unapredjenju-ukupnih-odnosa-sa-kinom.php

 

* * *

 

Dalje obogaćivanje strateškog partnerstva Srbije i NR Kine

 

Beograd, 12. oktobar 2020.

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas visoku delegaciju Narodne Republike Kine, na čelu sa Jang Điečiom, članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i direktorom Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta KP Kine.

U srdačnom i sadržajnom razgovoru razmenjena su mišljenja o stanju i perspektivi ukupnih odnosa dveju zemalja i izraženo obostrano zadovoljstvo odličnim odnosima između dve zemlje i spremnost za dalje obogaćivanje svestranog strateškog partnerstva.

Konstatovano je da je, uprkos pandemiji COVID-19, dodatno intenzivirana saradnja dveju zemalja i očuvan kontinuitet političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou.

O tome svedoči i poseta prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića Kini u jeku epidemije u toj zemlji, februara ove godine, kao i aktuelna poseta jednog od visokih zvaničnika NR Kine Srbiji.

Dačić je čestitao Kini na uspešnoj borbi protiv COVID-19 i izrazio zahvalnost na pomoći u medicinskoj opremi i materijalu Vlade te zemlje, upućivanju tima medicinskih stručnjaka u Srbiju, donaciji dve laboratorije „Vatreno oko“ za testiranje na COVID-19, kao i na pomoći kineskih provincija i kompanija, a posebno pojedinačnim donacijama ogromnog broja kineskih građana.

Jang Đieči je istakao da kineska strana posebno ceni odluku Dačića da poseti Kinu u jeku epidemije COVID-19 u Kini, što smatraju još jednom potvrdom čeličnog prijateljstva naših naroda.

Konstatovano je da dve strane u narednom periodu treba da se fokusiraju na realizaciju postignutih dogovora u cilju daljeg produbljivanja  sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Obostrano je konstatovano zadovoljstvo intenziviranjem saradnje u oblasti ekonomije, posebno investicija i projektnoj saradnji, energetici i saradnji u drugim oblastima.

Dačić je dodao da sa velikim zadovoljstvom očekujemo što skorije otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu, kao i otpočinjanje funkcionisanja Kulturnog centra Srbije „Ivo Andrić“ u Pekingu u punom kapacitetu.

U razgovoru je ponovljena uzajamna podrška u pitanjima od suštinskog nacionalnog interesa za dve zemlje.

Dačić je iskazao zahvalnost na doslednoj podršci NR Kine suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Srbije, kao i našim nastojanjima da, kroz dijalog Beograda i Prištine, iznađemo obostrano prihvatljivo rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Istovremeno, sa naše strane je ponovljena čvrsta i principijelna podrška kineskom suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti, odnosno politici „jedne Kine“ i principu „jedna zemlja-dva sistema“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/491215/dalje-obogacivanje-strateskog-partnerstva-srbije-i-nr-kine.php

 

* * *

 

Dačić ispratio visokog zvaničnika NR Kine Jang Điečija

 

Beograd, 12. oktobar 2020.

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ispratio je danas na aerodromu "Nikola Tesla" člana Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije NR Kine i direktora Kancelarije komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta KP Kine Jang Điečija, koji je završio posetu Srbiji.

Prilikom ispraćaja visokog kineskog zvaničnika, Dačić je ponovio izraze zadovoljstva povodom njegove posete.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/491224/dacic-ispratio-visokog-zvanicnika-nr-kine-jang-djiecija.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)