POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI – INVESTICIJE

Potpisan Međudržavni sporazum o podsticanju investicija sa SAD

  

Beograd, 21. januar 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri potpisali su danas Međudržavni sporazum o podsticanju investicija, koji je preduslov za otpočinjanje aktivnosti američke Međunarodne razvojne korporacije (DFC) u Srbiji.

Mali je, nakon potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije, rekao da je ovaj čin važan jer potvrđuje da se sporazum iz Vašingtona i dalje primenjuje, kao i da se sada otvaraju vrata daljoj saradnji sa američkom administracijom.

On je podsetio na to da je na osnovu sporazuma iz Vašingtona u decembru prošle godine DFC otvorio u Beogradu svoju kancelariju za ceo region.

Ministar je rekao da je cilj da se do kraja prvog kvartala ove godine sa DFC-om usaglasi garantna šema za srpska preduzeća vredna milijardu dolara, kao i da polovinom godine ona bude dostupna našim mikro, malim i srednjim preduzećima.

Ne samo da će ovi krediti biti povoljni, nego ćemo gledati da budu na period duži od 10 godina, naveo je on i napomenuo da to nije bio slučaj u garantnoj šemi koju je prošle godine realizovala država.

Mali je naglasio da je potpisani sporazum izuzetno važan za dalji ekonomski razvoj Srbije i za podsticanje i ostvarivanje predviđenih visokih stopa privrednog rasta u ovoj i narednim godinama.

Prema njegovim rečima, sporazum, takođe, ukazuje na veliko poverenje koje američka administracija ima u refome i perspektive za rast naše ekonomije.

Kada je reč o garantnoj šemi, ministar je ukazao na to da će taj novac biti iskorišćen za obezbeđivanje likvidnosti, kao i za obrtna sredstva i nove investicije, što će biti ogromna pomoć.

Mali je podsetio na to da je Vlada Srbije prošle godine sa šest milijardi evra pomogla srpsku ekonomiju kako bi ublažila posledice krize izazvane pandemijom, ocenivši da je to bio sveobuhvatan i pravovremeni paket mera, a da je na kraju dao rezultat jer je Srbija imala najmanji pad ekonomske aktivnosti u Evropi, pri čemu je sačuvala i radna mesta i brojna preduzeća.

On je napomenuo i da je Srbija prva u regionu i jedna od prvih u Evropi počela sa masovnom vakcinacijom, koja je veoma važna kako bi se smanjio teret epidemije na ekonomiju.

Ministar je ujedno najavio da će država za nekoliko nedelja pomoći privredu sa još jednim paketom mera.

Godfri je istakao da današnje potpisivanje sporazuma sa DFC-om pokazuje da se posvećenost SAD ekonomskoj budućnosti Srbije neće menjati.

Srbija ima našu podršku da ostvari svoj cilj – pune evropske integracije i da bude ekonomski lider na Balkanu, rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, današnji sporazum omogućiće DFC-u da upotrebi ceo svoj spektar finansijskih instrumenata – finansiranje duga, kapitalne investicije, osiguranje od političkog rizika i grantovi za tehničku pomoć.

On je naveo da je cilj da se tim instrumentima mobilišu nove investicije u Srbiji, i to ne samo strane, već i srpskih kompanija.

Godfri je rekao da je DFC već u pregovorima za pokretanje programa davanja garancija za zajmove, što će pomoći srpskim komercijalnim bankama da uvećaju obim kredita malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

DFC je ovde već počela sa radom. Obezbedila je garancije za zajednički zajam USAID-a i Ministarstva poljoprivrede od 91 milion dolara. Cilj je da se malim i srednjim preduzećima u sektoru proizvodnje hrane pruže finansijska sredstva, naveo je on.

Direktor Kancelarije DFC u Srbiji Džon Jovanović naglasio je da je Srbija jedna od prvih zemalja u regionu i širom sveta koja je sklopila ugovor sa DFC-om o podsticanju ulaganja.

Nadam se da će maksimalno iskoristiti ovu priliku, da uz finansijsku podršku DFC-a, povećamo broj novih investicija i da ćemo otvoriti nova radna mesta i pomoći građanima Srbije, rekao je Jovanović.

On je istakao i da prisustvo DFC-a potvrđuje spremnost SAD i njenih evropskih partnera da prošire finansijsku podršku Srbiji kako bi ostvarila svoju evropsku budućnost.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/513681/potpisan-medjudrzavni-sporazum-o-podsticanju-investicija-sa-sad.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)