POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SOCIJALNA ZAŠTITA

Prioritet zaštita najosetljivijih kategorija stanovništva

Beograd, 27. maj 2021.

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je cilj tog ministarstva da se efekti pandemije u što manjoj meri odraze na najosetljivije kategorije stanovništva.

Kisić Tepavčević je, predstavljajući planove u oblasti socijalne politike u uslovima pandemije na Kopaonik biznis forumu 2021, ukazala na to da sve vanredne situacije i krize najjače pogađaju najosetljivije kategorije stanovništva.

Zato je naš cilj da, različitim merama i strategijama, uradimo sve kako bi se ta kategorija građana zaštitila, istakla je ona i dodala da je najvažniji zadatak Ministarstva u uslovima pandemije očuvanje života i zdravlja korisnika ustanova socijalne zaštite i zaposlenih.

Ministarka je rekla da je zadatak i sprečavanje ulaska virusa u ove ustanove, što je u najvećem broju i postignuto, zahvaljujući zaposlenima, koji su uložili ogroman rad i trud.

Ministarstvo je, kako je navela, pored ostalog, nabavljalo zaštitnu medicinsku i drugu opremu i testove za detektovanje svih potencijalnih nosilaca virusa.

Kisić Tepavčević je podsetila na to da je proces vakcinacije počeo upravo od najstarijeg dela stanovništva – korisnika gerontoloških centara, koji su pokazali kako se ponaša odgovorno i savesno, uz napomenu da je do ovog trenutka vakcinisano približno 90 odsto korisnika ustanova socijalne zaštite.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je u vreme pandemije ojačalo kadrovske kapacitete ustanova socijalne zaštite zaposlivši 825 osoba na neodređeno vreme.

Kisić Tepavčević je napomenula i da za vreme trajanja pandemije nijedno pravo nije uskraćeno korisnicima i da nije bilo kašnjenja isplata socijalnih davanja.

Ministarstvo je, kako je istakla, pokrenulo izradu različitih zakona i strateških dokumenata koji će omogućiti lakše i brže sprovođenje različitih usluga socijalne zaštite.

Ona je ukazala na to da je donet Zakon o socijalnoj karti, koji će doprineti pravednijoj raspodeli socijalne pomoći, a pokrenut je i proces izrade izmena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti, kao i Strategije deinstitucionalizacije i razvoja usluga u zajednici.

Kisić Tepavčević je napomenula da resorno ministarstvo sprovodi niz aktivnosti u cilju očuvanja svakog radnog mesta i da se kontinuirano kreiraju mere aktivne politike zapošljavanja, gde prioritet imaju teže zapošljive kategorije.

Značajni resursi, kako je naglasila, usmereni su na podsticaj zapošljavanja osoba sa invaliditetom, za šta je, u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, ove godine izdvojeno milijardu i 175 miliona dinara.

Kisić Tepavčević je najavila da će Ministarstvo nastaviti sa realizacijom programa „Moja prva plata“, koji je zaživeo tokom pandemije, a u okviru koga je angažovano više od 8.000 mladih.

Jedan od ciljeva Ministarstva jeste unapređenje normativnih okvira u oblasti rada, pa se, pored ostalog, radi na izradi zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, sa ciljem smanjenja rada na crno, navela je ministarka.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/548859/prioritet-zastita-najosetljivijih-kategorija-stanovnistva.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2021.

PRAVA PACIJENATA

Pojam i prava pacijenata


SOCIJALNA ZAŠTITA

Stvaranje Srbije bez barijera za osobe sa invaliditetom


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNI PRESTUPI

Zakon o računovodstvu


MIŠLJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA

Računovodstvo


VLADA

Vlada usvojila niz propisa


IZVRŠNI POSTUPAK

Neke dileme povodom zatezne kamate u izvršnom postupku


UPRAVA

Referendum - Konsultacije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi


PROSVETA

U Srbiji uvedeno 4.000 novih radnih kvalifikacija


RADNO PRAVO

Zapošljavanje - Javna rasprava o Nacrtu zakona o angažovanju zbog većeg obima posla do 22. septembra


RADNO PRAVO

Kolektivni ugovori


OBLIGACIONO PRAVO

Osnov ugovora


VLADA

Usvojen Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


PREDLOG ZAKONA

Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)