POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SEĆANJA

DAN EVROPE 

Joksimović: Dan Evrope za život u miru, jedinstvu i prosperitetu

Beograd, 9. maj 2021.

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Dan Evrope, a istovremeno i Dan pobede, praznik koji simbolizuje odluku evropskih nacija da, nakon vekova međusobnih sukoba i razaranja Evrope, žive u miru, jedinstvu, prosperitetu i solidarnosti.

Joksimović je tim povodom istakla da značaj i snagu te odluke možemo jasno da razumemo kako u istorijskom kontekstu nastanka Evropske unije, od kada je francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman predložio saradnju Francuske i Nemačke na polju čelika i uglja, tako i danas, u uslovima kada EU radi na sopstvenoj revitalizaciji uz izuzetne napore da prevaziđe posledice nastale pandemijom COVID-19.

Svi lideri evropskih zemalja, pa i Srbije, kao ključni prioritet u vremenu pred nama definisali su oporavak od krize, pre svega, sprovođenjem konkretnih projekata koji će ubrzati prelazak na jedino dugoročno održivu, klimatski neutralnu, konkurentnu i modernu ekonomiju koja efikasno koristi svoje resurse, onako kako je predviđeno strateškim dokumentom Unije – Dogovorom EU o zelenoj agendi, navela je ona.

Potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan krajem prošle godine, Srbija se, kako je podvukla, zajedno sa ostalim potpisnicama saglasila da elementi Evropskog zelenog dogovora budu i nova strategija održivog razvoja i rasta i na Zapadnom Balkanu.

Prema njenim rečima, Evropska komisija odredila je i dodatnih devet milijardi evra za investicije i podršku konkurentnosti i inkluzivnom rastu, održivoj povezanosti i dvojnoj zelenoj i digitalnoj tranziciji kroz podsticajni Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, kao finansijski instrument za uspešniju primenu nove metodologije pristupnog procesa.

Spremno smo u Srbiji pristupili realizaciji ovih ciljeva, razumevajući da održiva budućnost postoji za one koji su u stanju da se menjaju čak i u najtežim okolnostima, naglasila je ministarka.

Važno je, kako je poručila, da smo kadri i hrabri da prepoznamo probleme i da menjamo prakse koje ne daju dovoljno rezultata, jačajući time otpornost srpskog društva i države na krize, da uvodimo nova rešenja i da svaki dan radimo i za sadašnjost i budućnost svakog građanina u svakom delu Srbije.

Srbija je danas predvodnica regiona na putu punopravnog članstva u EU. Taj put i partnerska saradnja sa EU ne ogleda se samo u procesu pristupnih pregovora Srbije, već i u uspešnom programiranju razvojne pomoći EU, kao i u najznačajnijoj spoljnotrgovinskoj razmeni i investicijama, navela je Joksimović.

Uprkos vanrednim okolnostima, kako je dodala, EU je odlučila da primenom nove metodologije proces proširenja nastavi pojačanom dinamikom.

Takođe, i Srbija je odlučila da na najbolji način iskoristi prednosti reformisane metodologije pregovaranja kako bi doprinela ubrzanju procesa pristupanja u EU, u skladu sa objektivnim i uravnoteženim sagledavanjem naših rezultata, objasnila je ona.

Osnažili smo političko vođenje procesa, prilagodili sve pregovaračke strukture novom zahtevu EU za snažnijim političkim upravljanjem procesom, pojačali tempo reformi u oblasti vladavine prava, precizirala je Joksimović.

Prema njenim rečima, bržom dinamikom ispunjavamo kriterijume za još neotvorena poglavlja u okviru klastera tri – inkluzivni rast i konkurentnost, kao i klastera 4 – zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost.

Očekujemo da će do kraja portugalskog predsedavanja Savetu EU biti organizovana posebna politička Međuvladina konferencija na kojoj ćemo voditi strateški politički dijalog i možda biti u prilici da otvorimo jedan od klastera, ocenila je ministarka.

Obeležavajući svečano današnji dan, kako je predočila, Srbija slavi dve neprolazne vrednostislobodu i nastanak moderne zajednice evropskih nacija, jer je naša zemlja kroz istoriju, dokazano i svojim velikim žrtvama, branila tekovine slobodne i moderne Evrope.

Srećan nam Dan Evrope i Dan pobede, navela je Joksimović u saopštenju za javnost.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/543703/joksimovic-dan-evrope-za-zivot-u-miru-jedinstvu-i-prosperitetu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)