POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SEĆANJA

DAN POBEDE 

SVEČANA AKADEMIJA 

Nemerljiv doprinos srpskog naroda u borbi protiv fašizma

Beograd, 10. maj 2021.

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je sinoć u Narodnom pozorištu, zajedno sa brojnim ministrima u Vladi Srbije, svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Vučić je obraćanje počeo stihovima "Krvave bajke" Desanke Maksimović, ističući da upravo oni, kao i poema "Stojanka majka Knežopoljka" Skendera Kulenovića na najbolji način opisuju tragediju srpskog naroda u Drugom svetskom ratu.

On je istakao da danas svi žele da pokažu kako poštuju žrtve užasa u tom ratu, ali jedan veliki deo njih na svaki način i po svaku cenu pokušava da promeni tok istorijeda žrtvu proglasi za dželata, a dželata za žrtvu.

Nikada manje zemalja, suštinski, nije obeležavalo Dan pobede nad fašizmom, ocenio je predsednik i dodao da je naše da ne krijemo istinu, da o tome otvoreno govorimo, a ne da dozvolimo da laž tu istinu pobedi.

Prema njegovim rečima, nije čudo što u našem regionu prisustvujemo dnevnom prekrajanju činjenica i pokušajima potpunog prekrajanja istorije, što se nipodaštava uloga Crvene armije, što se baca pod noge istorijskih falsifikata i činjenica da je za slobodu Evrope živote dalo više od 22 miliona Sovjeta.

Danas ću sa ponosom govoriti o antifašističkoj borbi, ali i o ulozi naroda koji je na ovim prostorima, neuporedivo sa drugim narodima, doprineo pobedi nad zlom, a to je srpski narod, rekao je Vučić.

On je istakao da za Srbe Dan pobede ne znači prosto završetak rata i dolazak slobode, već i kraj stradanja, naglasivši da smo mi u borbi protiv okupatora na sopstvenim plećima podneli i teret stradanja i trijumf pobede.

Srpski, stradalni narod je nevina žrtva, a nevine žrtve su svete, ukazao je predsednik i dodao da ne smemo i nećemo da zaboravimo sve ono što se dešavalo jer bismo na taj način pristali na ono protiv čega smo se borili, polažući živote.

Srpski narod je rekao ne fašizmu. Nijedan drugi narod na prostoru bivše Jugoslavije to nije rekao tako jasno i glasno. Reći danas da nije bilo tako je isto što i reći da smo bezvredni i suvišni, a to je nešto na šta Srbija neće da pristane, poručio je on.

Nemamo pravo na to jer zaboraviti šta je fašizam učinio, omogućilo bi da on u grotesknijem obliku ponovo nastane. Nema nas dovoljno da možemo da pristanemo na obezvređivanje, rekao je Vučić i naglasio da se u Srbiji probudio slobodarski duh.

Svečanosti, koju je organizovao Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, prisustvovali su i predsedavajući Predsedništvu BiH Milorad Dodik, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Takođe, prisustvovali su i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

U Narodnom pozorištu bili su i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Akademiju su svojim prisustvom uveličali i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, direktor BIA Bratislav Gašić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, politički predstavnici Srba sa Kosmeta, predsednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodiličkih ratova Srbije Vidosav Kovačević, učesnici NOB-a Ljubiša Antonijević, Dragan Mašala, Mila Đorđić i Konstantin Munižaba.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/543766/nemerljiv-doprinos-srpskog-naroda-u-borbi-protiv-fasizma.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)