POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

RODNA RAVNOPRAVNOST

Dečji brakovi oblik nasilja i trgovine ljudima

Beograd, 1. jul 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da dečji brakovi, koji predstavljaju ozbiljno kršenje dečjih ljudskih prava, postoje u Srbiji, i u opštoj i u romskoj populaciji.

Mihajlović je na sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova - rekla da će predložiti izmenu tri važna zakona, i to Krivičnog zakona, jer maloletnički brakovi jesu krivično delo i treba da budu prepoznati kao trgovina ljudima, Porodičnog zakona – da se ukine mogućnost sklapanja braka pre 18. godine, kao i Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kako bi maloletničke bračne i vanbračne zajednice bile prepoznate kao nasilje u porodici.

Ona je istakla da šest odsto devojčica opšte populacije i 56 odsto devojčica iz romske zajednice sklopi brak do 18. godine, dok se pre 15. godine uda jedan odsto devojčica u opštoj i 13 odsto u romskoj populaciji, dodavši da moramo da se borimo protiv toga jer maloletnički brakovi utiču na društveno blagostanje jedne zemlje.

Zbog njih zaustavljamo razvoj i budućnost svake devojčice. Onog trenutka kada devojčice uđu u takve zajednice, postoje strašni rizici za njihovo zdravlje, nemogućnost da nastave školovanje i one neće biti u mogućnosti da budu ekonomski samostalne i da sanjaju snove o kvalitetnijem životu, poručila je Mihajlović.

Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova istakla je da veliki broj žena u svetu i Srbiji i dalje doživljava da su im osnovna ljudska prava uskraćena i da umesto da se fokusiraju na obrazovanje, devojčice imaju iskustvo porođaja i bivaju izložene traumama i zlostavljanju.

Uspostavljanje nacionalne koalicije predstavlja važnu prekretnicu i treba da preduzmemo akcije da okončamo dečje brakove. Kod tih žena je povećana smrtnost jer njihova tela nisu dovoljno pripremljena i razvijena za te situacije.

Dečji brakovi su često obeleženi traumama, što dovodi do stvaranja međugeneracijskog siromaštva, navela je Kostadinova.

Prema njenim rečima, postoji potreba da se revidiraju tri zakona, sankcionisanje počinilaca, treba izgraditi kapacitete profesionalaca i sektora za sprovođenje zakona, a da bi do ove promene došlo, mora da dođe do promene kod svih muškaraca i žena, pri čemu se ženama mora dati podrška, hrabri muškarci moraju reći: „Ne“.

Potrebno je uspostaviti partnerstvo sa svim akterima, porodicama, međunarodnim i lokalnim organizacijama. Znam da je to težak zadatak, ali možemo da ga ostvarimo. Hajde da zaustavimo dečje brakove, poručila je Kostadinova.

Na današnjem sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova najavljena je i zajednička kampanja „Detinjstvo, ne brak“, s ciljem podizanja svesti javnosti o ovom problemu.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/558465/decji-brakovi-oblik-nasilja-i-trgovine-ljudima.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2021.

PRAVA PACIJENATA

Pojam i prava pacijenata


SOCIJALNA ZAŠTITA

Stvaranje Srbije bez barijera za osobe sa invaliditetom


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNI PRESTUPI

Zakon o računovodstvu


MIŠLJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA

Računovodstvo


VLADA

Vlada usvojila niz propisa


IZVRŠNI POSTUPAK

Neke dileme povodom zatezne kamate u izvršnom postupku


UPRAVA

Referendum - Konsultacije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi


PROSVETA

U Srbiji uvedeno 4.000 novih radnih kvalifikacija


RADNO PRAVO

Zapošljavanje - Javna rasprava o Nacrtu zakona o angažovanju zbog većeg obima posla do 22. septembra


RADNO PRAVO

Kolektivni ugovori


OBLIGACIONO PRAVO

Osnov ugovora


VLADA

Usvojen Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


PREDLOG ZAKONA

Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)