POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

RADNO PRAVO

MIRNO REŠAVANJE RADNIH SPOROVA 

Razvoj institucionalizovanog mirnog rešavanja radnih sporova

Beograd, 26. mart 2021.

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da će to ministarstvo nastaviti da pruža punu podršku daljem razvoju i radu Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Kisić Tepavčević je na skupu povodom obeležavanja 15-godišnjice rada te agencije i otvaranja prve interaktivne obuke za miritelje i arbitre u ovoj godini, navela da se to odnosi na unapređenje u pogledu propisa, kao i na promovisanje dobrih praksi Agencije kako bi što veći broj poslodavaca i zaposlenih bio upoznat sa zaštitom koja postoji u našoj zemlji.

Cilj je da ovakvim skupovima podignemo vidljivost rada ove agencije i ukažemo građanima na to da postoji mesto gde mogu da uz stručnu podršku pronađu kompromisna rešenja, istakla je ministarka.

Prema njenim rečima, za 15 godina rada ova agencija je ostvarila bitan rezultat, a to je obezbeđivanje lakšeg pristupa pravdi za sve zaposlene i poslodavce.

Kisić Tepavčević je poručila da je dogovor uvek moguć, ali da je neophodna dobra volja, napomenuvši da je cilj rada ove agencije stvaranje mirne atmosfere prilikom rešavanja sporova i pronalaženje najboljih rešenja koja su interesu zaposlenih i sindikata, ali i države

Ona je navela podatak da se za ovih 15 godina rada pred Agencijom rešavalo gotovo 20.000 sporova, od kojih je približno 19.000 individualnih, što znači da su građani postali svesni koliki značaj ima ovo telo i da u njega imaju poverenje.

Ministarka je objasnila da su zaštitom individualnih prava iz radnog odnosa radnici dobili mogućnost da besplatno, brzo i jednostavno dođu do rešenja, a poslodavci da izbegnu skupe i dugotrajne sudske procese.

Prema njenim rečima, kroz mirno rešavanje radnih sporova pred Agencijom, ovi troškovi se svode na minimalnu meru u interesu svih, a pre svega građana Srbije.

Kisić Tepavčević je izrazila zahvalnost miriteljima i arbitrima na zalaganju i radu, ocenivši da oni, pored predstavnika sindikata i poslodavaca, imaju najvažniju ulogu u razvoju institucionalizovanog mirnog rešavanja radnih sporova.

Oni, kako je istakla, predstavljaju ogledalo ove agencije, jer su svojim znanjem, stručnošću i zalaganjem prilikom rešavanja postupaka doprineli sticanju poverenja građana u njen rad.

Vršilac dužnosti direktora Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Ivica Lazović iskazao je zahvalnost Ministarstvu na podršci u radu i najavio da će u narednom periodu prioriteti rada biti ostvarivanje bolje saradnje sa sudovima i sa socijalnim partnerima.

Na obeležavanju 15-godišnjice rada Agencije govorili su i predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović, predsednik UGS „Nezavisnost“ Zoran Stoiljković i predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/531253/razvoj-institucionalizovanog-mirnog-resavanja-radnih-sporova.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2021.

PRAVA PACIJENATA

Pojam i prava pacijenata


SOCIJALNA ZAŠTITA

Stvaranje Srbije bez barijera za osobe sa invaliditetom


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNI PRESTUPI

Zakon o računovodstvu


MIŠLJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA

Računovodstvo


VLADA

Vlada usvojila niz propisa


IZVRŠNI POSTUPAK

Neke dileme povodom zatezne kamate u izvršnom postupku


UPRAVA

Referendum - Konsultacije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi


PROSVETA

U Srbiji uvedeno 4.000 novih radnih kvalifikacija


RADNO PRAVO

Zapošljavanje - Javna rasprava o Nacrtu zakona o angažovanju zbog većeg obima posla do 22. septembra


RADNO PRAVO

Kolektivni ugovori


OBLIGACIONO PRAVO

Osnov ugovora


VLADA

Usvojen Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


PREDLOG ZAKONA

Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)