POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PROSVETA

Kod organizovanja nastave najvažnija bezbednost zaposlenih i učenika

Beograd, 13. avgust 2020.

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević razgovarao je danas sa predstavnicima četiri reprezentativna prosvetna sindikata o predloženim modelima nastave za predstojeću školsku godinu.

Šarčević je rekao da je sada pravi momenat da se sindikati uključe u iznalaženje najboljih rešenja, prenevši da je na sastanku bilo konstruktivnih predloga, posebno oko nastave u srednjim stručnim školama.

On je istakao da je otklonjena dilema o tome koliko nastavnik radi, objasnivši da ne postoji varijanta da prosvetni radnik radi pre podne uživo, popodne na onlajn platformi, a da onda još snima na televiziji.

Profesor koji radi sa pola grupa tog dana je završio radno vreme kroz ono što predaje, istakao je ministar i dodao da će nastavnici na onlajn platformi raditi samo da bi dopunili fond časova, a da će tokom rada uživo u školi, najviše posla imati učitelji i da je i njima radna norma time ispunjena.

Prema njegovim rečima, jedan broj nastavnika, zbog drugačije organizacije posla, neće imati punu normu i oni mogu odrađivati druge poslove koji su u strukturi rada, kao što su dežurstva i razni vidovi pomoći oko učenja sa đacima.

Dodatni resursi koji će se uključiti u rad mlađih razreda su profesori stranih jezika, veroučitelji, nastavnici koji drže građansko, muzičko, likovno i fizičko u starijim razredima osnovnih škola. Oni su sada pogodni da normu ispune sa mlađima. Biće uključeni psiholozi, pedagozi, bibliotekari, plus tehnološki viškovi, naveo je Šarčević.

On je preneo da je razgovarao sa dekanom Učiteljskog fakultetu u Beogradu o tome da svi apsolventi, ali i studenti na master studijama, dolaze i "hospituju", kako bi se povećali resursi.

Oni će biti uključeni u onaj deo koji se odnosi na časove veština, izrade domaćih zadataka, naveo je ministar i naglasio da to nije ništa novo, da su ranije apsolventi učiteljskih fakulteta učestvovali u nastavi i da im je to bila priprema za ulazak u školu.

Na sastanku sa ministrom prosvete učestvovali su predstavnici Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Šarčević je preneo da je na sve sugestije i zamerke manjih sindikata, odgovorio mejlom i da su odgovore dobili i predstavnici Foruma beogradskih gimnazija koji su tražili da se zaposlenima obezbede po dve maske dnevno, da u nastavi uživo ne učestvuju stariji od 65 godina, da oboleli od kovida primaju platu 100 odsto.

Ministar je naveo da lokalne samouprave obezbeđuju materijalne troškove za škole pa samim tim i maske, a da zahtev da stariji od 60 godina ne rade uživo ne može da se ispuni, je bi za takvu odluku bilo neophodno uvesti vanredno stanje.

Oko testiranja zaposlenih koji su tražili, postoje procedure koje određuje Krizni štab. Što se tiče vakcinacije u celom svetu posle zdravstvenih radnika se prvo vakcinišu prosvetni radnici zbog kontakta, naveo je on.

Predstavnici sindikata su ocenili da je sastanak trebalo organizovati ranije, kako bi svojim predlozima više uticali na dokument koji je donet oko organizacije nastave od 1. septembra.

Ružica Todić Brdarić iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" kaže da su na sastanku ukazali na ono što je za njih najvažnije, a to je bezbednost zaposlenih i učenika.

Fokus je, kako kaže, bio na zakonskoj normi da se poštuje četrdesetočasovna radna nedelja za prosvetne radnike, a da su od ministra dobili uveravanja da će to biti ispoštovano.

Potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Zvonimir Jović je napomenuo da je stav tog sindikata da je dobro to što se deca vraćaju u škole, ali da se mora maksimalno voditi račina o bezbednosti đaka i zaposlenih.

On je naglasio da je taj sindikat imao zamerke koje se odnose na broj učenika i veličinu učionice, poštovanje četrdesetočasovne radne nedelje.

Njihova sugestija je, kako je objasnio i da zaposleni koji imaju neke hronične bolesti ne učestvuju u nastavi uživo, već da se uključe u onlajn nastavu.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/482500/kod-organizovanja-nastave-najvaznija-bezbednost-zaposlenih-i-ucenika.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

(27.08.2020.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/462160/Vucic-s-Putinom-o-situaciji-na-Balkanu-i-partnerstvu

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2020.

USTAVNI SUD

Devizni prekršaj - Neprijavljivanje efektivnog stranog novca prilikom granične kontrole - Izricanje zaštitne mere - oduzimanja predmeta prekršaja - Odbijanje ustavne žalbe


DRŽAVNI SLUŽBENICI

Visoki službenički savet - Donet NOVI Poslovnik


TRGOVINA

Elektronska trgovina - Objavljeni vodiči za sigurnu e-trgovinu


PROMET NEPOKRETNOSTI

Centralizovana evidencija ugovora - Uređeno vođenje posebne centralizovane evidencije o ugovorima o prometu nepokretnosti


ZALOŽNO PRAVO

Puštena u rad oglasna tabla Registra zaloge


SUDSKA PRAKSA

Naknada štete


NAKNADA ŠTETE

Prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji


PLANSKI SISTEM REPUBLIKE SRBIJE

Obavezni elementi plana razvoja autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave


SUDSKA PRAKSA

Parnični postupak - Troškovi


PARNIČNI POSTUPAK

Pravo stranke na upotrebu svoga jezika u parničnom postupku


PODSTICAJ ZAPOŠLJAVANJU

Program "Moja prva plata"


SUDSKA PRAKSA

Radno pravo


ZAŠTITA OD DISKRIMINACIJE

Nije svako "pravljenje razlike" među licima diskriminacija


SOCIJALNA ZAŠTITA

Srbija će dobiti novi Zakon o Socijalnoj zaštiti


MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Sistem video-nadzora se koristi isključivo u skladu sa zakonom


PREKRŠAJI

Novi sistem elektronske kontrole i naplate parkiranja


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Novi propis - Autobuska stajališta


SAOBRAĆAJ

Hidrografska delatnost


SUBVENCIJE

Vlada Republike Srbije - Usvojen program rasporeda korišćenja subvencija za hotelijere


TURIZAM

Pomoć turističkim agencijama


KULTURA

Koncerti, festivali, priredbe


SUDSKA PRAKSA

Krivični postupak - Troškovi


IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

Osuđenici koriste "Skajp" i "Vajber" za kontakt sa porodicom tokom pandemije


ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Zakon o zaštiti od zarazne bolesti - Pojmovi iz Zakona


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)