POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PROMENE USTAVA

Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića

na javnom slušanju o promenama Ustava

Četvrtak, 27. maj 2021.

 

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, obratio se na Petom javnom slušanju „Promene Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa“, u Domu Narodne skupštine.


Obraćanje predsednika dostavljamo u celosti:

Poštovani predstavnici pravosudnih institucija,

Vaše ekselencije,

Drago mi je da vas pozdravim na našem Petom javnom slušanju posvećenom promenama Ustava Republike Srbije. Zahvaljujem vam što pokazujete interesovanje za ovaj proces i nadam se da ste spremni da sa nama podelite ideje, komentare i predloge, jer svrha ove forme javne diskusije je upravo u tome – da zajedno dođemo do najboljih rešenja koja ćemo ugraditi u naš Ustav.

Vama je poznato da je procedura za izmenu Ustava kompleksna i iziskuje saglasnost u, praktično, svim granama vlasti – zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj, a na kraju i potvrdu predloženih promena na referendumu. Ali ne manje važno od institucionalne procedure je i učešće široke javnosti u pripremi ustavnih promena, jer samo to je garancija da ćemo doći do rešenja koja će biti primerena našem demokratskom razvoju, kao i usklađena sa našim obavezama koje proističu iz pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Želim da vas obavestim da smo u tom cilju do sada u Narodnoj skupštini održali četiri runde javnog slušanja, na kojima su pored narodnih poslanika učestvovali predstavnici pravosuđa, advokatskih komora, univerziteta, kao i civilnog sektora koji se bavi vladavinom prava. Imali smo veoma dobre diskusije u veoma širokom krugu učesnika i sve to potvrđuje da smo dobro postupili kada smo pribegli ovakvoj formi javnog dijaloga, jer će iz svih tih razgovora bez sumnje proisteći dobra i korisna rešenja za posao koji je pred nama.

Mi ćemo i posle današnje diskusije nastaviti da razgovaramo o ustavnim promenama i u kasnijim fazama procedure izmene Ustava. S obzirom da su danas među nama i predstavnici Evropske unije, Saveta Evrope, OEBS, kao i predstavnici ambasada više država, zamolio bih da krajnje otvoreno i konkretno čujemo sve sugestije, pa i iskustva iz sličnih procedura u drugim državama, jer otvoreni smo za sve predloge koji mogu da doprinesu da naš ustavni okvir bude savremeniji i pravičniji.

Podsećam vas da ćemo ovde, u Narodnoj skupštini, 8. juna imati plenarnu sednicu posvećenu upravo ustavnim promenama i narodni poslanici će se izjasniti o predlogu našeg Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo o izmeni Ustava. Nakon toga, ovaj Odbor će utvrditi konkretan tekst izmena ustava, odnosno amandmana, o kojem će se Narodna skupština u plenumu ponovo izjasniti. Nakon toga biće sproveden referendum na kojem će građani dati konačnu reč o ovim predlozima. Kao što sam na prošlom javnom slušanju rekao, potrebno je u međuvremenu doneti i novi zakon o referendumu koji je trebalo da bude donet, inače, do kraja 2008. godine.

Takođe vas podsećam da su predmet našeg rada one odredbe Ustava koje se tiču pravosuđa, odnosno načina izbora nosilaca pravosudnih funkcija i da o ostalim ustavnim odredbama neće biti reči. Smatramo da je reč o izuzetno važnom delu Ustava Republike Srbije i da smo u dužem periodu, kao država, pokazali spremnost da uskladimo ova rešenja i sa evropskim standardima, ali pre svega sa potrebom našeg društva da ima još demokratskiji pravosudni sistem i još bolju pravnu zaštitu svih naših građana pred zakonom.

S tim u vezi, uveren sam da će i današnja diskusija biti važan korak u tom pravcu, a Narodna skupština i ja kao njen predsednik, bićemo potpuno otvoreni za sve vaše inicijative, bilo da one dođu danas ili u nekoj kasnijoj fazi procesa izmene Ustava.

Ono što se javlja kao paradoks je to da se Narodna skupština najviše zalaže za promenu Ustava, a da oni kojih se to tiče, odnosno sudije i tužioci, oni ne izražavaju veliku podršku. Paradoks je da se mnoge političke stranke koje govore o tome da su proevropske političke stranke, takođe protive promeni Ustava. Zato je moje pitanje upućeno vama iz diplomatskog kora, da li je ovo što radimo u skladu, između ostalog, sa vašim preporukama? Ovo nije domen političke borbe, ovo je domen priče o nezavisnosti pravosuđa. To govorim jer ne bih voleo da se ova priča pretvori u odnos vlasti i opozicije , stranaka jedne ili druge orjentacije, a da se ovo što radimo na kraju doživljava kritike i ako se to radi na vašu preporuku, zato bi bilo značajno da se čuje i vaš stav.

Želim vam uspešan rad i još jednom zahvaljujem se što ste se odazvali našem pozivu,

 

Hvala!

 

 

http://www.parlament.gov.rs/Obraćanje_predsednika_Narodne_skupštine_Ivice_Dačića_na_javnom_slušanju_o_promenama_Ustava_.41639.941.html

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)